Forum Kultura Książki SF & Fantasy
ZMIEŃ
      fantasy

fantasy

(96 wyników)
    • Czemu SF i fantasy sa połączone w jedno forum? Ja znam więcej osób, które lubią albo jedno albo drugie niż takich, którzy lubią oba gatunki. Ja sama czytam trochę fantasy, ale po SF sięgam bardzo rzadko. A jakie są Wasze obserwacje?
    • Świat fantasy nigdy nie może się zdarzyć i w związku z tym nigdy nie będzie mnie pociągał. To jest tak jakbym czytał powieść o Smerfach. Prawdziwa fantastyka opisuje natomiast świat lub zdarzenia, które mogą kiedyś lub gdzieś mieć miejsce. I to jest w nich pociągające - element autentyczności zdarzeń, myśli, wypadków, osiągnięć. Smerfy natomiast mają jakąś tam fabułę. Czasami nawet bardzo ciekawą i zaskakującą, ale Smerfy nigdy nie istnieją nie istniały w przeszłości i nie będą istniał...
    • Jako że jest to mój pierwszy post, a co zarazem idzie i wątek, na Forum pragnąłbym przywitać się ;) Cóż, najtrudniejsze za mną więc przejdźmy do rzeczy. Jak wielu zapewne domyśliło się czytając tytuł tematu chciałbym poznać sugestie innych, w jaki sposób mógłbym przedstawić mój maturalny temat ustny, tj "Kreacja głównego bohatera w literaturze fantasy". Na chwilę obecną planuję po prostu wejść, przedstawić siebie komisji, a następnie omówić na podstawie trzech, zupełnie od siebie róż...
    • witam, szukam ksiazek ktore laczylyby w sobie sf i fantasy - np. cos w klimacie gry might and magic gdzie oprocz nawiazan do mitologii pojawiaja sie istoty z innej planety zwane starozytnymi, ktore pod koniec gry kaza nam odlozyc miecz i wsadzic w lape laserowy pistolet pińcet sto dziwińcet :] bylbym wdzieczny za pare tytulow
    • Nie chodzi mi tu o wyjaśnienie samej istoty fantastyki, WIEM, co to jest. Ale w niekórych przypadkach trudno ustalić, czy dana książka lub film należy do tego gatunku. Jeśli np. mamy film, którego akcja toczy się w prawdziwym mieście, bohaterami są zwykli ludzie i wszystko jest takie zupełnie realne, ale pojawia się element fantastyczny, np czyjś duch. Często tak bywa, twórcy dla urozmaicenia fabuły umieszczają w niej zjawiska nadprzyrodzone. Czy waszym zdaniem to jest fantasy? ...
    • Witam. Zainteresowałem się ostatnio, co "poważni naukowcy", literaturo- i kulturoznawcy piszą na temat fantastyki w ogólności, a fantasy w szczególności. Pozostawiam ten wątek jako element moich poszukiwań takich właśnie opracowań, prac naukowych, syntez, analiz... Znasz jakiś tytuł, słyszałeś o tego typu publikacji - napisz, proszę, wspomóż. :) Pozdrowienia... Rydygier
    • Każdy przeczytał w swoim życiu "Władcę Pierścieni" czy "Wiedźmina". Większość była zachwycona przygodami Bilbo'a i Geralta. Czy czytając nowe powieści fantasy czujecie to samo? Czy taż może ten typ literatury zszedł już na psy (czyt. komercja)?
    • Czy literatura fantasy jest według Was sztuką czy kiczem? Proszę o wypowiedzi.
    • Czy możecie polecić coś do poczytania, bo ostatnio nie mogę trafić na nic, co spełniałoby następujące warunki brzegowe: książka fantasy, bez deus ex machina - najlepiej w stylu fantasy politycznego - czyli nic typu wspaniała drużyna ratuje świat i przy okazi rozbija w pył dwie armie magicznym mieczem...etc. Z góry dziękuję.
    • Często spotykam się z ty, że ludzie nazywają fantasy (red. gatunek książek) -fantastyką. Nieświadomi jaki poważny błąd popełniają, mówią tak często, zmylając swoich słuchaczy. Otóż drodzy czytelnicy (Wszechmocna Rado), istnieje bardzo znacząca różnica pomiędzy tymi dwoma słowami. Fantastyka jest to rodzaj książek-często z wątkiem science-fiction-w których akcja rozgrywa się w przyszłości lub "troszkę" innej rzeczywistości. Pisarzem który pisze książki fantastyczne jest np. Andre Nort...
    • zamierzam kupić przyjacielowi ksiązkę fantasy / (s&f raczej nie wchodzi w grę), gdzie będą występować smoki, bo mój kumpel ma na ich punkcie fioła.Prosze o poradę;)
    • Witam. Wpadła mi w ręce taka oto lista książek fantasy. Doradzcie które przeczytac w pierwszej kolejności, które wogóle przeczytać a za które sie nie zabierać. I. Anna Brzezińska – Saga o zbóju Twardokęsku 1. Zbójecki Gościniec 2. Żmijowa Harfa 3. Letni Deszcz. Kielich II. Dave Duncan – Opowieści o królewskich fechmistrzach 1. Pozłacany Łańcuch 2. Władca Ognistych Krain 3. Niebo Mieczy III. Feliks W. Kres – Księga całości 1. Północna Granica 2. Król Be...
    • zastanawia nie co myślicei o Harrym Portierze(poterze) czy jest on dl;a was fantasy, bo dla mnie nie jest, nie jest tesh dla mnie książką dla dzieci, bo występuija tam satanistyczne obrzedy prosze o wyrażanie opinii
    • Wyjaśnij w jednym, dwóch zdaniach dlaczego chcesz czytać fantasy. Co jest przyczyną tak wielkiej popularności literatury fantasy w obecnych czasach? Proszę o subiektywną odpowiedź. Pozdrawiam.
    • pragne w tym wątku zrobić taką niby sondę o ulubionych autorach fantasy oraz dlaczego własnie wybraliście tego a nie innego, dam również sobie ten luksus poczekania z udzieleniem odpowiedzi, niech zacznie ktoś inny
    • Zastanawia mnie ostatnio wielka popularność gatunku literackiego (i filmowego) jakim jest fantasy. "Wiedźmiń" "Harry Potter", "Władca pieścieni" opanowały i księgarnie i repertuar kin. Dlaczego tak się dzieje, czyżby wszyscy mamy już serdecznie dość techniki i wizji przyszłości a zauroczamy się magią, czarami i potworami? A co się stało z klasyczną science fiction, ze statkami kosmicznymi, podróżami w czasie do przyszłości, niesamowitymi wynalazkami technicznymi choć mało prawdopo...
    • No właśnie. Co bardziej lubicie? I dlaczego? A jeśli nie lubicie tego drugiego gatunku, to co mu zarzucacie?
    • Cała literatura fantasy to jeden wielki syf i prostactwo. Wystarczy spojrzeć na tytuły powieści tego gatunku: - "Ostrze elfów" - "Demon, władca Karandy" - "Bazil Złamany Ogon" - "Elfia krew. Księga druga kronik półelfów" - "Forteca orłów" - "Furia króla demonów", trzeci tom z cyklu Opowieści o wojnie z Wężowym Ludem - "Gdy smok się budzi" - "Gdy smok śpi" - "Gdy smok zieje ogniem" - "Klątwa chaosu" - "Korona mieczy" - "Krasnoludzkie wojny" - "Król Smok" - "Król widmo" - "Kr...
    • ...tak sobie z różnych stron opinie zbieram i zastanawiam się nad tym: ilu fanów fantasy bedzie na tym świecie np. piec lat po premierze "powrotu króla" nie znam większego i lepszego dzieła o tej tematyce, Tolkien stworzył świat w którym zyję w marzeniach...chodzi mi o to- czy moda na fantasy przeminie? skąd nagle tylu oczytanych fanów? to fajnie że ludzie siegają po taką literarurę ale i tak sądzę że za jakiś czas zostaną tylko Ci którzy naprawdę kochają ten swiat, ja zostanę to ...
    • Napiszcie jakie są wasze ulubione książki fantasy. Niekoniecznie mam na myśli Tolkiena czy Sapkowskiego, alo jakieś mało znane, chociaż warte przeczytaniea rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się