glisty

(19 wyników)
  • U naszej kotki stwierdzono obecność glisty kociej. Jest w trakcie odrobaczania. Jakie badania wykonać, by stwierdzić, czy członkowie naszej rodziny ulegli zarażeniu i jakie jest prawdopodobieństwo tego zarażenia, zwłaszcza u dziecka? Jakie w razie potrzeby wdraża się leczenie? Pozdrawiam!
  • Bardzo proszę o pomoc. Wczoraj rano mąż przyniósł do domu małego kociaka. Miał zostać u nas tylko dwa dni (docelowo miał trafić do szwagra na wieś),ale córka i tak bardzo się cieszyła. Oczywiście spędziła z nim cały dzień, przytulanie, zabawy; nie obeszło się też bez wizyty w łóżku chociaż zabroniłam jej tego. Wieczorem kotek zaczął się żle czuć, siedział osowiały potem kilka razy zwymiotował. Załatwił się też do prowizorycznej kuwety z piaskiem, ale nic nie zauważyłam wyrzucają...
  • mam pytanie, wlasnie dzisiaj moj kotek zwymiotował kilka nitek, weterynarz orzekł, że to glista kocia, że czasem może być niebezpieczna dla ludzi, mam 2 dzieci w tym jedno 9 miesieczne, starszemu 9 latkowi moge podać srodek odrobaczajacy ale co z moim drugim maluchem? weterynarz niewiele mi pomógł w tej kwestii, a ja niewiem jak chronic kociaka i dzieciatko przed zakarzeniem. Niewiem jak i gdzie kotek mógł sie zarobaczyc, jest raczej trzymany w domu, czasem wypuszczam go jedynie n...
  • Witam jakiś czas temu mój od niedawna kotek zwymiotował....nie przejęlabym się gdyby nie to, że zauważyłam tam 2 białe długie coś w rodzaju glist...nie wiem co to jest, jak to mogło być "w kocie", skąd je ma i co to może w ogóle oznaczać. Dodam, że kotka znalazłam 2 dni temu, byłam już u weterynarza, został odpchlony, odrobaczony dopiero w poniedziałek, jednak weterynarz nie stwierdził nic podejrzanego. Czy mógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć co to może być i co mam zrobić? Pozd...
  • Przeszedl juz 2 dawki odrobaczania w ciagu ostatnich 4tyg, teraz czeka go kolejna za tydz. Czy to juz wystarczy?? Czy jesli po tej nastepnej dawce gruntownie posprzatam dom to juz nie wroci??
  • Dzisiaj moja kotka dostała dawkę przypominającą szczepionki. Lekarka zbadała ją, zapytała o kupkę - czy nie jest zarobaczona. Powiedziałam, że nie - ponieważ codziennie obserwuję kupkę mojej kotki (rodzinka śmieje się, że to moje hobby) i nie zauważyłam żadnych robaków. Szczepienie było dla kotki niesamowitym stresem (tzn. bardziej podróż do weterynarza) i pani weterynarz powiedziała mi, że mogą ujawnić się glisty, dlatego dała mi lekarstwo do zakrapiania na kark. I właśnie przed chwil...
  • Czy powinnam wiedzieć robale w kale i koty powinny wymiotować glistami po odroabczaniu? Nic takiego się działo, więc może coś jest nie tak? Dostały aniprazol- 3x i na tym koniec.
  • Zdecydowałam się przygarnąć kotka, któy od ponad 1,5 tyg siedział na drzewie nie daleko mojego domu. Był atakowany przez pobliskie psy i koty, więc pomyślałam, że jak mu nie pomogę to na pewno zginie. Co najważniejsze kocham zwierzęta, ale miałam duże wątpliwość ponieważ mam dwoje maleńkich dzieci, a to wkońcu nieznany zwierzak. Wet po pierwsze leczył bo kot był chory odrobaczył 3x. Pytałam czy to wystarczy ale zapewniał mnie na 100%, że tak (uprzedzałam, że mam dwójkę małych dzie...
  • witam bardzo serdecznie Od niedawna jestem posiadaczką słodkiego 9 tyg.szczeniaczka.U hodowcy w 5 tyg.życia został zaszczepiony Euricanem ,wcześniej był 2x odrobaczany.Po 3 tyg.od ostatniego odrobaczania, juz u mnie,podałam mu kupioną u weterynarza tab.Paratex.Następnego dnia w odchodach, w całej swej krasie ,widoczny był robal,chyba glista. Zastanawiam się czy ta tabletka ukatrupiła wszystkie pasozyty ,czy możliwe jest ,że nie wszystkie osobniki dorosłe zostały wytępione.Czy preparat ten d...
  • 8 -letni wyżeł o świetnym apetycie, ruchliwy, wesoły- od okolo 4 m-cy ustawicznie chudnie. Został najpierw odrobaczony (dwukrotnie), kał zbadano na obecność pasożytów - wynik ujemny. Wyniki badania krwi i moczu - w normie. Proby tymolowe - ok. Co jeszcze zbadać? Martwię się bardzo. Czy badanie kału jest miarodajne? Czy można zbadać krew aby na 100% wykluczyć tasiemca? Panie doktorze bardzo proszę o jakieś sugestie względem dalszego zdiagnozowania mojego przyjaciela. Pozdra...
  • Moze zaczne od tego ze, dawno temu kupilam gospodarstwo z kotem.A raczej z zaniedbana kocica. Wiec jak tylko stalam sie nowa wlascicielka kota, pojechalam do weta po lek na odrobaczanie., po niecalych dwoch tygodniach kocica wygladala jak "nowa". Dostala piekne blyszczace futro. Zyla z nami 17 lat. Moj nowy kocur, i kilka psow zaczely dostawac marna siersc wiec znow tak jak przed laty pojechalam po lek na odrobaczanie, dla kota[drontal i drontale tez dla psow. Po tej tabletce ni...
  • Moja goldenka (7m-cy), po kupieniu byla tak zarobaczona, ze prawie przez 3 m-ce trwala kuracja odrobaczajäca. W koncu, gdy juz wszystko bylo ok, i odsapnelismy z ulgä okazalo sie, ze...... Po kontrolnych badaniach kalu nie znalezino, zadnych robaköw. Przez miesiäc bylo super z psem (myslelismy wrescie zdrowiutki piesek), no i nagle niespodzianka..... Sunia wieczorem zaczela kaszlec i nagle zwymiotowala pelno robali, no horror. To byla garsc zbitych robali-glist. To byly glisty ...
  • Witam Mam pytanie odnosnie toxocarozy,mój siostrzeniec niestety ostatnio przebył te chorobe i chciałabym sie dowiedzic czy to jest tak jak z toxoplasomozą,ze sie ją ma tylko raz,tzn,po zarazeniu juz sie nie nie zachoruje. dzieki serdeczne i pozdrawiam
  • Zobaczylam zywe robaki w kupie mojego doroslego kota. Jakies 5-10 sztuk, biale, nitkowate ok.1/2 cm dlugosci, ruszaja sie.[przepraszam wrazliwych za drastycznosc opisu-- mnie jest dopiero slabo....)))] Nigdzie w sieci nie znalazlam nazwy odpowiadajacej temu opisowi (mowa jest glownie o jajeczkach robakow w kupie) a wiec i nie wiem jak sie do nich zabrac. Do weterynarza moge pojechac dopiero w srode; dzis jest niedziela. Mam problem bo zarobaczony kot to jeden z czterech jakie mam, wiec...
  • Co robić? Jedna z kotek zwymiotowała i widzę, że są tam glisty :((( Kilka miesięcy temu była z drugą kotką odrobaczana. Dostały tabletki które dwa razy im podałam(o ile dobrze pamiętam)Może ten lek nie był skuteczny? Czy mogę się zarażać tymi robalami od kotów, albo one ode mnie? :((( Dokarmiam też dzikie koty na balkonie...
  • Jutro prawdopodobnie uda mi się jednak tak wszystko pozałatwiać, że wezmę Kicię do weterynarza (już się trzęsę na myśl o wsadzaniu jej do transporterka :((( ). W związku z tym mam pytanie do pani weterynarz - jak zminimalizować ryzyko ponownego zarobaczenia po tak krótkim czasie. Moja pani weterynarz stwierdziła, że właściwie nie da się tego uniknąć, ponieważ jaja glist Kicia zdołała zostawić wszędzie i nie da się ich usunąć. Stwierdziła, że po prostu co 3 miesiące mam się zgłaszać po...
  • bardzo prosze o odpowiedz - na czym polega roznica?
  • Psinka ma ponad 3miesiące, jest regularnie odrobaczana (tak jak zalecil weterynarz - co 2 tyg.) ale to nie pomaga, bo wydala duza ilosc jaj, nie wiem co robic, jak sie pozbyc tych robali (nicieni). Pomozcie!
  • witam, mam problem czyli kot i robaki, małe glisty nie wdając się w szczegóły. Kota mam ok 10 misięcy a jest to trzecia inwazja i po pierwsze gdyby mógł mi ktoś wytłumaczyc skąd te cuda się biorą (kot nie wychodzi) i co robić oprócz odrobaczenia. Poza tym co widze w kupie kot zachowuje sie normalnie jest zdrowy i nic go innego nie trapi.Miałam wcześniej koty ale nie było takich akcji. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się