21.08.06, 10:51
Psinka ma ponad 3miesiące, jest regularnie odrobaczana (tak jak zalecil
weterynarz - co 2 tyg.) ale to nie pomaga, bo wydala duza ilosc jaj, nie wiem
co robic, jak sie pozbyc tych robali (nicieni). Pomozcie!
Obserwuj wątek
    • anna.jozwik Re: Robaki... 21.08.06, 15:25
      Skąd wiadomo, że wydala dużą ilość jaj i czym jest odrobaczana? Ile razy był
      podany preparat (jaki?) i w jakiej dawce?
      • monitors1 Re: Robaki... 21.08.06, 18:20
        Jak psinka wydala, to sa biale punkciki, skojarzylo mi sie to z jajami glist.
        Ostatnio ( 2.08) odrobaczana była jedną tabletką PRATEL. Czy po tej tabletce
        mogę podawać profilaktycznie środek kupiony w sklepie zoologicznym?
        • anna.jozwik Re: Robaki... 22.08.06, 14:45
          Białe punkciki w kale to NA PEWNO nie są jaja glist. Jaj glist sa niewidoczne
          golym okiem, można zobaczyć je tylko pod mikroskopem.
          Białe punkciki to mogą być np. resztki niestrawionego ryżu, jeśłi szczeniak
          jest żywiony przy udziale ryżu, albo cząstki innego niestrawionego pokarmu.
          Jednak ponieważ ostatnie odrobaczenie było akurat 3 tygodnie temu, można teraz
          ponownie podać jej tabletkę odrobaczającą. A jakie środki sprzedają w sklepie
          zoologicznym?
          • monitors1 Re: Robaki... 22.08.06, 17:28
            To mnie Pani uspokoiła. Srodek ktory podaje nazywa sie:
            "Naturalny środek do odrobaczania psów" na opakowaniu pisze:

" Stosowany od zamierzchłych czasów do likwidowania robaczyc u ludzi i zwierząt.
            Podawany profilaktycznie do karmy stwarza niekorzystne warunki dla rozwoju
            pasożytów w przewodzie pokarmowym".
            Skład: tanacetum vulg.l. r. asteraceae - wrotycz, mlecznica, pizmo, wrutyca.
            Zawartosc: 2g

Na opakowaniu podane są nazwa i adres zakładu, który to produkuje (Ziołovet").
            • anna.jozwik Re: Robaki... 23.08.06, 15:08
              Przyznam, że skład tego "lekarstwa" zupenie mnie nie przekonuje co do
              skutecznosci działania specyfiku. Prawdę mówiąc, podejrzewam, że on w ogóle nie
              działa.
              Czy szczeniakowi zostało jeszcze jakieś szczepienie do zrobienia? Jeśłi tak, to
              najlepiej podać mu tabletkę odrobaczającą taką prawdziwą, zakupioną w lecznicy
              weterynaryjnej, na 3 dni przed szczepieniem (podejrzewam, że jeszcze została
              wścieklizna do zrobienia).
              • monitors1 Re: Robaki... 23.08.06, 16:40
                Wiec, nastepnym razem kupie tabletke w lecznicy :), szczepienie (wscieklizna)
                zostało juz zrobiona 2 sierpnia.
          • monitors1 Re: Robaki... 22.08.06, 17:30
            I tym wlasnie srodkiem odrobaczylam moja psinke wczoraj (21 sierpnia).
            Slyszalam, ze szczenieta odrobacza sie co 2 tygodnie, ale coraz czesciej slysze,
            ze mozna co miesiac....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka