Dodaj do ulubionych

Kot i robaki

28.11.05, 14:06
witam,
mam problem czyli kot i robaki, małe glisty nie wdając się w szczegóły. Kota
mam ok 10 misięcy a jest to trzecia inwazja i po pierwsze gdyby mógł mi ktoś
wytłumaczyc skąd te cuda się biorą (kot nie wychodzi) i co robić oprócz
odrobaczenia. Poza tym co widze w kupie kot zachowuje sie normalnie jest
zdrowy i nic go innego nie trapi.Miałam wcześniej koty ale nie było takich
akcji. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: Kot i robaki 28.11.05, 14:30
      1. co je?
      2. w co sika?
      • tash77 Re: Kot i robaki 28.11.05, 14:40
        dostaje mięso - wątróbka, indyk,(najpierw przemrażam w zamrażarniku ok 3 dni a
        potem gotuję, wątrobke czasem na surowo) poza tym ryba, ser biały, jogurt itd.
        Czasami pucha ale nie za często.

-kuweta ze żwirem, czyszczona praktycznie od razu bo pracuje w domu
        • rezurekcja Re: Kot i robaki 28.11.05, 15:26
          czy sa inne zwierzeta wychodzace?
    • anna.jozwik Re: Kot i robaki 28.11.05, 16:03
      Jesłi to są rzeczywiscie na pewno glisty (a nie np. tasiemce), to te "cuda"
      mogą się wziać np. z jajeczek, które kot sobie zosatwił na: kocyku, posłaniu,
      koszyku itp. i ktorymi się permanentnie zakaza lub z jajeczek pozosatwionych w
      dowolnym innym miejscu w domu, gdzie kot lubi często "rezydowac". Poza tym może
      to być akurat jakis gatunek nicienia o wyjatkowo długim okresie rozwoju, czyli
      np. może się rozwijać z jajeczek w jelitach kota, na które nie podziałały
      poprzednie srodki odorbaczajace.
      Inna przyczyna nawracajacych inwazji może być taka, ze to nie glisty a tasiemce
      i że może używacie niewłaściwych preparatów odrobaczajacych.

• hanya00 Re: Kot i robaki 28.11.05, 22:34
      z tego co mi tlumaczyl wet,to larwy przenoszone sa z krwia po roznych narzadach
      wewnetrznych i miesniach.jezeli ma tego duzo to tabletka zlikwiduje tylko te
      osobniki,ktore sa juz w przewodzie pokarmowym.po 2 tyg kuracje trzeba powtorzyc
      bo te co uryly sie w np miesniach,przejda do przewodu pokarmowego i dalej sie
      rozwija.i tak w kolko az pozbedziemy sie wszystkiego.moj kot tez nie wychodzi
      na dwor,dostal te cuda od swojej matki.
      • tash77 Re: Kot i robaki 28.11.05, 23:34
        dzięki za informacje i wytłumaczenia. trochę się uspokojiłam. Kot jest z
        historią. Maluch wzięty z ulicy do schroniska a potym dwa domy. od poprzednich
        właścicieli nie było żadnych sygnałów no ale u nich kot był niecałe 2 miesiące.
        W środę wet i zobaczymy co dalej ale na razie się uspokojiłam. Wielkie
        Dzięki!!!!!!!!!!!!!!!1
        • wiesia.and.company Re: Kot i robaki 01.12.05, 10:24
          Doświadczyłam tego(właściwie mój Bartuś). Mój kot też był po przejściach.
          Tasiemca wytruliśmy, ale po pół roku i potrójnym odrobaczaniu okazało się, że
          ma nicienie. Profesor zalecił Panacur, potem powtórnie powtórzyliśmy, gdyż
          pierwsze trucie wytłukło dorosłe osobniki, drugie trucie te, które się wyroiły
          z jajeczek.
          Zapytaj swojego lekarza, czy nie należałoby zastosować innego leku działającego
          na nicienie, bo niektóre środki działają na ściśle określony rodzaj robaków.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka