grecy

(6 wyników)
  • Gdzie moge nauczyc sie starej greki na terenie wrocławia/ Znacie jakies kursy, szkole greki?
  • Niesamowite! wreszcie się ruszyło coś o greckim!!! przecież to moja pasja! ten język we wszystkich swych odsłonach jest fascynujący i... fascynująco trudny ;-). Uczę się tyle lat i wciąż nie mam dość. Od niedawna uczę też innych, Barbajorgosa znam na wylot, tak jak i wcześniejszą Mormolykę - wiem nie są to podlęczniki "łatwe, lekkie i przyjemne", ale znam tez inne, mogę polecić, pomóc, przetłumaczyć... Może spróbujemy po prostu pogadać po grecku na tym forum!!! Po nowogrecku oczyw...
  • hej,a możesz mi przetłumaczyć następującą treść? "ja też o Tobie myślę,cały czas.Czy jesteś teraz w Iraklio?czy w Albani?zapraszam do mnie;)buziaczki" i właśnie o ten tekst mi chodzi, z góry dziękuję,nie wiem co bym bez Ciebie zrobiła;)
  • Szczerze mówiąc starogreckie brzmienie jest milsze dla ucha, choćby słowo "europa" a nie jakaś ewropa, albo poczciwa "delta" i "gamma" a nie "dhelta" czy "ghama". Nie mówiąc o imieniu Temistokles czy Herakles, lub Homer, które w nowogrece brzmią, hm jakby to powiedzieć, mało helleńsko. Ciekawą drogę przebyli Grecy, którzy obecnie na oddanie dźwięku '"b" muszą stosować "mp" a na "g" "gk". Dlatego już pewnie nigdy greka nie będzie "lingua franca" narodów. Zresztą, czy ktoś kiedyś zr...
  • chcąc nie chcąc wulgaryzmy są częścią kazdego jezyka wiec mysle, ze tego tematu nie powinno zabraknąc na forum:) jesli przejdzie wam przez to gardlo wymiencie greckie przeklenstwa i ich polskie odpowiedniki :) ale najpierw, gdyby ktos moglby mi powiedziec co znaczy malaka, malakas i takie tam :) slyszalam kilka opcji, co pewnie jest wynikiem kontekstu w jakim sa wypowiadane (nie wiem, nie znam sie :)i wiem tylko tam 'mniej wiecej' co to oznacza...
  • czy sa tu jakies dziewczyny bedace w zwiazku z grekiem? poznalam jedenego, nad wyraz apetycznego samczyka. zawrocilismy sobie w glowach w tempie ekspresowym iscie. napiszce, prosze bardzo czy warto ukladac sobie chociaz fragment zycia z grekiem? czy sa dobrzy dla kobiet, czy je szanuja? moja wiedza to to, ze sa niestety kobieciarzami i maja kochanki, wiec i chcialabym i boje sie :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się