Forum Regionalne Lubuskie Żary
ZMIEŃ
      herby

herby

(7 wyników)
    • Na trwających 7-11 marca br. Międzynarodowych Targach Turystycznych ITB w Berlinie na stoisku województwa lubuskiego zaprezentowano m.in. nowy herb Żar, a także nowy herb Żagania. Ciekawe, kto czuwał nad stoiskiem? Taki blamaż na arenie międzynarodowej toż to wstyd. www.zary.pl/index.php?lng=pl&id=0&idi=504&PHPSESSID=18b7d983ac2f262092ade7a2fd4915f3 Wystarczy powiększyć pierwsze z grupy 9 zdjęć pod tekstem, żeby zweryfikować swoje wyobrażenia o herbach naszych miast.
    • Z sympatią przeczytałem posta Pawła na forum ZG o tym, że związki ze Ślaskiem istnieją, także dzieki temu, ze mieszkam we Wrocku. Dzięki Paweł! A tu Żaranie macie amunicję na wojnę Łuzycko - lubuską. Te parę zdjęć to pokłosie mojej wycieczki do Krzeszowa (koło Kamiennej Góry), gdzie ulokowano mauzoleum Piastów śiwdnickich. Fotka 1. Nagrobek Bolka II Małego. Zwróćcie uwagę na biało-czerwoną szachownicę na wezgłowiu. To nie są barwy Polski, ale Moraw, do których pretensje zgłaszali Pia...
    • www.ngw.nl/int/pol/z/zagan.htm
    • Gość portalu: croolik napisał: > Hej, hej Dolonoslazaku :-) dawno to Cie tu nie bylo Fakt. Byłem ponad tydzień służbowo w "stolycy". Niestety, czasu ani możliwości do korzystania z netu nie było. Jak w starym dowcipie "nie było kiedy załadować taczki". Jeszcze odsypiam... >Moze skad sie wziely w herbach Zielonej i Zagania te helmy z pioropuszem? >Dolnoslazaku, zacznij Ty, bo ja zbyt wiele ostatnio watkow zaczynalem, ktos >powie, ze sobie prywatny folwark urzadz...
    • Kupilem sobie dzis w SWA przy Chrobrego podkladki pod tablice rejestracyjna z napisem "Zary stolica polskich Luzyc" oraz herbem Zar i godlem UE. Fajna sprawa i tylko 10 zl za dwie sztuki. Tyle, ze szkoda, ze nie ma na nich herbu Dolnych Luzyc :-(
    • W srode odwiedzalem na rowerowej wycieczce krzyze pojedanania (pokutne) w okolicach Zagania, przy okazji natknalem sie na ciekawy zarski slad. Mianowice, wielce dla miasta zasluzony rod Promnitzow wywodzi sie z Wichowa. Na przelomie XV i XVI istnialy dwie glowne linie tego rodu: wichowsko - dzietrzychowska i wichowsko - lasocinecka (Lasocin - 4 km od Nowego Miasteczka - Freystadt). Matthes von Promnitz w 1467 nabyl majetnosci dzietrzychowickie i wzniosl tu wieze rycerska. Drogowskaz na Jel...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się