hormony

(490 wyników)
  • Mam pytanie. Cały czas robią mi się w jajnikach cysty i przez to zmuszona jestem brać tabletki antykoncepcyjne. Niestety bardzo źle je znoszę, ostatnio po yazie mam okropne problemy jelitowe i kurcze nóg, po harmonecie miałam migreny i puchłam itp. Zmieniałam tabletki wielokrotnie: yaz, yasmin, cilest, diane, harmonet itp i po wszystkich czuję się okropnie. Jednak kiedy je odstawiam, od razu robią mi się wielkie cysty w jajnikach, które czasem pękają. Dzieci już nie planuję. Czy - zamiast hor...
  • niby o zdrowiu kobiety :) kiedyś czytałam, że niektóre kurczaki, dla lepszego wzrostu, są faszerowane żeńskimi hormonami, to sprawia, że część dziewczynek zaczyna wcześniej miesiączkować (nawet w wieku 8-9 lat). jaki to może mieć wpływ na dorosłe kobiety? czy np. może nasilać objawy PMS-u? wpływać na cykl? tak sie pytam, bo jadam duże ilości drobiu, a minimalne czerwonego mięsa.
  • Wszelkie objawy sugerowały mi niedoczynność tarczycy: wypadają mi włosy, bardzo szybko się męczę, przyrost masy ciała plus brak możliwości schudnięcia, ogólne rozdrażnienie, łatwo się denerwuję, pocę się, mam czasami nieregularny okres oraz zdarzają się plamienia w trakcie. Zrobiłam badania, wyniki w normie (Ft3 i FT4 w górnej, ale jeszcze w normie). Leci mi po naciśnięciu pokarm z piersi, zbadałam prolaktynę - też w normie. Od 8 miesięcy brałam tabletki antykoncepcyjne Qlaira, odstawiłam kil...
  • Pewnie nie obejdzie sie bez wizyty u lekarza, ale najpierw chcialabym zasiagnac rady na forum. Mam bardzo obfite i bolesne miesiaczki. Zawsze tak mialam, ale dopiero rok temu postanowilam pojsc do lekarza, zeby wykluczyc ewentualna endometrioze lub tylozgiecie macicy. Lekarz oba schorzenia wykluczyl, przepisal natomiast tabletki antykoncepcyjne dla uregulowania. Po 4 miesiacach brania i jednej zmianie pigulek po drodze dostalam niemalze depresji. Codziennie plakalam, nic mi sie nie chcialo, ...
  • Miesiąc temu zostałam pozbawiona macicy z przydatkami. Odczuwam już brak hormonów i mam dylemat czy brać, czy zaryzykować życie bez nich. Mam 50lat. Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami w podobnej sytuacji?
  • Witam, Mam 34 lata, 2,5 roku temu urodziłam dziecko. Po porodzie musiałam zacząć brać tabletki antykoncepcyjne bo miałam nieregularne i, co najważniejsze, bardzo bolesne miesiączki, ze skrzepami i bólem ponad wytrzymałość. Odkąd biorę Cilest jest lepiej, jednak męczy mnie jeszcze coś. Na pewno mam uciążliwy PMS - przed okresem miewam takie spadki nastrojów, złość, że sama siebie nie poznaje. Jestem wtedy opryskliwa, krzyczę na wszystkich. Potem dostaję okres i przez jakiś tydzień jest ok...
  • Słyszy się i czyta wiele opini na temat pigułek, wkładek i ogólnie środków antykoncepcyjnych zawierających hormony opinie pozytywne i negatywne. Jak to jest? Czy one mają więcej szkody czy pożytku? Bo niby lekarz ginekolog mówi, że mają one też i pozytywny wpływ na organizm kobiety, ale to w końcu hormony i trochę strach je stosować jak się myśli o kolejnym dziecku no i o swoim zdrowiu...A co Wy sądzicie dziewczyny na ten temat? nie boicie się stosować antykoncepcji hormonalnej?
  • Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do lekarza bo mi przepisze znowu hormony, proszę tylko o wytłumacznie. Trochę to skomplikowane ale spróbuję Brałam pigułki kilka lat, ostani rok cięgle mi lekarz zmieniał bo przestały mi służyć, zdecydowałam się na mirenę (częste krwawienia). Mireną miałam założoną przy okazji łyżeczkowania. Ale żeby nie było już krwawień czekając na zabieg lekarz zalecił nie robić 7-mio dniowej przerwy, następne opakowanie wzięłam tylko w połowie i odstawiłam. No...
  • orientujecie sie w tym kiedy sie co bada aby było dobrze?
  • Choruję na endometriozę i ciągle szukam lekarza, który będzie w stanie sensownie mnie leczyć w sytuacji, gdy na razie nie zamierzam zachodzić w ciążę. Większość ginekologów, jakich spotkałam, prócz operacji najwyżej proponowała mi leczenie hormonalne. Niestety wszystkie dotychczasowe hormony tolerowałam bardzo źle i jestem sceptyczna wobec bezrefleksyjnego brania kolejnych. Wiem też, że różne skutki uboczne są dość powszechne u kobiet leczących się hormonalnie czy biorących tabelki ant...
  • Mam pytanie, jeśli ktoś ma podobny problem to proszę o odzew... Od dziecka muszę brać tabletki hormonalne, bo gdy nie biorę to zaraz rośnie mi torbiel na jajniku (jeden jajnik już straciłam, bo torbiel była za stara by ją zbić hormonami, więc został mi tylko jeden jajnik, na którego muszę teraz chuchać i dmuchać). Od niedawna mam jednak chorą wątrobę, przez co 2 miesiące temu musiałam odstawić Mercilon, który akurat brałam. No i już czuję, że coś mi rośnie na tym jajniku, bo czuję ból ...
  • Bardzo proszę o poradę. 8 miesięcy temu urodziłam dziecko. Cierpialam wcześniej na policytsyczne jajniki. Obecnie plamię w środku cyklu ( po 2-3 dni z przerwami na2-3 dni), . Ginekolog nie znalazł przyczyny plamienia, brak jest cyst, torbieli, generalnie USG i badanie ginekologiczne ok. Popsuła mi się cera, mam rumień na twarzy, pryszcze, matowe włosy, suchą skórę... Wczoraj zrobiłam hormony: prolaktyna, testosteron, DHEAS, TSH, ft3,ft4 (mam leczoną niedoczynność), które ku memu...
  • Prawie 5 lat temu , w wieku 31 lat urodzilam dziecko. Wkrotce potem okazalo się, ze mam zianicę zlosliwą. Chemia od 5 tygodnia po porodzie. Od tego momentu mam klopoty z miesiaczką. W międzyczasie okazalo sie, ze moje tarczyca nieprawidlowo pracuje (niedoczynnosc spowodowana radioterapią). Hormny tarczycy mam już dobrze ustawione. Z miesiączką bywalo roznie, mialam pol rok regularnie, następne pol roku nie mialam. I roznie też się czulam(glownie napady gorąca, nerwowo - drażliwa...
  • Już nie wiem co robić. Przez torbiele muszę brać hormony.Teraz jestem na orgametrilu, a za parę dni Regulon. Kiedyś bolało mnie koło kostki przy dotyku (nadal boli) na USG u radiologa wyszło, że mam początek zakrzepicy.Poszłam do chirurga naczyniowca , który powiedział po zrobieniu USG, że jest wszystko dobrze.Inny chirurg też mówił, że jest ok. Ale ja cały czas się zastanawiam, co widział temten radiolog.Nie daje mi to spokoju, tym bardziej, że biorę znowu hormony. Od wczoraj o...
  • 20. lutego wzięłam ostatnią tabletkę Diane35, w kolejnym tygodniu miałam krwawienie, standardowo jak krwawienie z odstawienia w ciągu tygodniowej przerwy. Poźniej tabletek już nie brałam. Krwawień do dzisiaj niet. ostatnio myślałam, że to już, pojawił się lekko podbarwiony śluz, ale nic więcej. Zanim zaczęłam brać jakiekolwiek tabletki (brałam już różne, nie odstawiałam ich, tylko zamieniałam na inne) miesiączki miałam nieregularne, przykładowo z 60dniową przerwą. Wtedy zdiagnozowano ...
  • Od grudnia w związku z podejrzeniem endometriozy brałam duphaston (progesteron). Czułam się po nim okropnie - miałam migreny, problemy z koncentracją, przytyłam 2 kg i w związku z tym w połowie stycznia w porozumieniu z lekarzem przestałam brać to świństwo. Od tego czasu przytyłam kolejne 2 kg mimo dość delikatnej diety (na której do listopada powolutku chudłam) i zapisania się na siłownię. Czy u kogoś też nastąpiły takie skutki uboczne ? Czy po pewnym czasie od zaprzestania zażywan...
  • co myślicie o tych hormonach,nie szkodzi to maleństwu?
  • Przez około dwa lata stosowałam tabletki antykoncepcyjne o nazwie "Harmonet". Dwa miesiące temu przerwałam ze względu na fatalne samopoczucie oraz kompletny brak libido. Po odstawieniu przez miesiąc strasznie bolały mnie piersi, dosłownie nie mogłam założyć stanika. Po 26 dniach dostałam okres, który bardziej przypominał krwotok niż normalną miesiączkę, ból piersi nie minął wraz z okresem. Dostałam takiego skoku libido, że nawet mój mąż, który ma duży temperament narzekał, że go...
  • Witam, Mam problem. Otóż półtora roku temu zaczęłam stosować antykoncepcję hormonalną. Jakiś czas temu okazało się, że pigułki nie są dla mnie ze względu na ich szkodliwy wpływ na moją watrobę (tabletki miałam dopasowane, po 2-3 miesiacach od ich zastosowania skutki uboczne takie jak plamienie czy złe sampoczucie minęły). Doktor przepisała mi plastry, po nich miałam zawroty głowy, które ustąpiły by w fazie odstawienia zaczęły się ogromne bole skroni i skoki ciśnienia (u lekarza okazało...
  • Mam tydzien na podjecie decyzji. Jakie sa Wasze doswiadczenia w tej kwestii?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się