hormony

(83 wyniki)
  • Witam. Postanowiłam założyć własny watek bo potrzebuję Waszej pomocy. Moja historia w skrócie: 3 lata temu przypadkiem okazało się że mam guza tarczycy. Hormony ok. Biopsja też ok. Guz był duży ale nie zdecydowałam się na operacje od razu tylko co 3-4 mies robiłam usg czy rośnie. Niestety rósł. W ub roku w styczniu poszłam na operacje niestety wykryli mi arytmie kazali się podleczyc i wypisali.. Podleczyłam i w październiku znów poszłam do szpitala i usuneli to dziadostwo :) Okazalo się...
  • Witam Jestem pół roku po całkowitej resekcji tarczycy. Dawka eutyroxu która biore to 125mg. Dwa miesiące temu moje tsh wynosiło 7,25( norma od 0,42-4,2). A teraz zrobione dzis wynosi 10,4. Cały czas biore te dawkę ustalona przez lekarza i czemu tsh mogło wzrosnac? Dzis robiłam równiez ft4 i wynosi 1,15( norma od 0,93-1,75). Nie moge schudnąc. W nocy mam napady wysokiego pulsu i odczuwam wtedy lekki niepokój. Nie zawsze tak sie czuje ale dosc często. Juz mam dość ustalania hormonów. Czy powin...
  • mam NIEdoczynnosc - i jako ze mialam przez 2 lata podobne wyniki przy braniu eltroxinu - niskie albo za niskie tsh, wysokie albo za wysokie ft4 i dosc niskie ft3, zadnych przeciwcial. oraz nie moglam podwyzszyc eltroxinu - po przedyskutowaniu z doktorem - sprobowalam brac cynomel (znany tez jako cytomel) - czyli T3. bralam pare tygodni tylko ten hormon (bez zadnych innych) i nie zauwazylam ze przedawkowalam (i to dosc sporo). nie mialam objawow jakie sie spodziewalam przy przedawkowa...
  • W 6 tygodniu ciąży robiłam badania hormonów tarczycy: TSH 2,3 uIU/ml norma 0,25 - 5,0 FT4 13,79 pmol/l norma 9,0 - 20,0 FT3 4,93 pmol/l norma 4,0 - 8,3 Zrobiłam je rutynowo, bo przed ciążą zauważyłam że mam powiększone wole, a ciąża była niespodzianką. Poroniłam w 12 tygodniu ciąży z niewiadomych przyczyn. Lekarz widząc wyniki na początku ciąży powiedział ze jest ok. ale czy rzeczywiście. w zasadzie na własną rękę szukam przyczyn poronienia, stąd moje pytanie
  • jestem 4 dni po operacji i nie wiem czy mam brac euthyrox,lekarz po operacji powiedzial "a dajcie mu 150 euthyroxu",bez oznaczania hormonow,wczoraj sie uumowilem na wizyte na 11 lipca do lekarza ,ale teraz nie wiem co maam robic.
  • Witam serdecznie, Mój mąż jest po operacji tarczycy. Ma usuniętą jedną połówkę. Do tej pory brak eurytrox 50, ale nagle przestało mu się brać hormony, bo poczuł się dobrze!!!! Oczywiście zwleka z wykonaniem badania na poziom hormonów. Już dwa tygodnie ni cnie łyka. I w zwiazku z tym mam pytanie, czy coś mu grozi? czy może ta jedna połówka tarczycy jest w stanie wyprodukowac odpowiednią ilośc hormonów potrzebnych dla organizmu? Co Wy na to?
  • mam pytanko, jaka przyjmujecie dawke hormonu (w moim przypadku euthyrox)po operacji raka brodawkowatego?jestem 1,5 roku po operacji i wciaz nie moge ustalic odpowiedniej dawki, obecnie biore 200!
  • Hej , mam pytanie zrobiłem podstawowwe badania TSH FT3 FT4 , byłem u endo i powiedziała mi że wszystko ok , kazała mi zrobić przeciwcaiała ATP a TPO i jedno i drugie wyszło ponad normę ATP ponad dwukrotnie ponad normę co to oznacza ???
  • czy tarczyca wydziela hormony tylko raz dziennie rano tak jak osoby z niedoczynnoscia tylko raz dziennie rano polykaja tabletke? czy sniadanie pol h po tabletce jest optymalne? czytalam ze musza to byc 2 h zeby sie wchlonely calkowicie i niektorzy ludzie biora tabletke noca?
  • Miałem wycinaną połówke prawego płata tarczycy , dostalem hormony euthyrox N 50 , Czy będę musiał je brac do konca zycia , czy kiedys bede mogl je odstawic??
  • Witam. Leczę się od 6 lat. Czy ktoś może był leczony na niedoczynność spowodowaną Hashimoto bardzo dużymi dawkami Euthyroxu jak 1800 mg na dobę podzielone na 3 razy, 3x po 3 tabl 200mg. Biorę je od 3 tygodni. Nowy endokrynolog przepisał mi takie dawki, twierdząc, że może powinnam też spróbować jeszcze większych np. 3x po 4 szt 200mg ,luba nawet 3x po 5szt 200mg albo 4x po 5 szt 200mg. Nie wysyła na badania, twierdząc, że leczy na podstawie objawów i że chce mi odblokować jakieś receptory. Za...
  • Hormony tarczycy Tarczyca jest jednym z największych gruczołów dokrewnych. Jej masa wynosi od 15 do 30 g. Położona na przedniej powierzchni szyi składa się z dwóch symetrycznych płatów - prawego i lewego, połączonych wąskim pasmem tkanki gruczołowej, tzw. cieśnią. Otoczona jest torebką zbudowaną z tkanki łącznej i jest bardzo bogato unaczyniona. Przez 1 g tkanki tarczycowej przepływa w ciągu 1 minuty około 5 litrów krwi. Płaty tarczycy zbudowane są z drobnych płacików, z któryc...
  • czy ktoś z was zetknął się z sytuacją, gdy mimo właściwego poziomu hormonów tarczycy wole tarczycowe jest wyraźnie powiększone? jestem 8 mcy po porodzie (w ciąży miałam obniżone TSH) wczoraj odebrałam wyniki, ktore są w normie: TSH 0.786 FT3 5.20 FT4 14.39 a jednak mam naprawdę widocznie powiększoną tarczycę, zauważa to każdy lekarz, do którego wchodzę. O czym to może świadczyć? Ktoś ma podobny problem? wizytę u endo mam pod koniec grudnia I jeszcze jedno - czy można lekam...
  • czy można w ogóle żyć? Moja mama twierdzi, że babcia miała całkowicie wyciętą tarczycę (tu nie jestem pewna) z powodu wola i nie brała tyroksyny. Wiem, że babcia leków nie brała i wiem jak wyglądało jej życie...leżała głównie w łóżku pod kołdrami, prawie nic nie jadła a z powodu puchnięcia ruszyć się nie mogła...Nie wiem, jak to się stało, że doszło do takiego zaniedbania, ale czy to w ogóle jest możliwe? Czy moja mama po prostu się myli i babcia miała usunięty tylko jeden płat?...
  • witam, z usg tarczycy wynika ze jej calkowita objętosc wynosi 3,5ml, jej powierzchnia jest jednorodna, a poziom hormonow taczycy jest w normie. Tak więc pytam sie co to moze byc?? nic nie wskazuje na zadna chorobe, oprocz małej, a wlasciwie zmniejszającej się taczrczycy i objawów: senność , zmeczenie, wieczne wychlodzenie ciała. Ilosc punktow w tescie na niedoczynność - 24, a więc ryzyko chorob tarczycy jest. Chce byc przygotowana idąc do lekarza za 3tyg. Tez troche mnie guzek na...
  • Właśnie odebrała wyniki moja siostra, która od dłuższego czasu ma problemy z pęcherzem moczowym - nie ma bakterii, nie pomagają antybiotyki. Ktoś jej doradził, by zbadała tarczycę. TSH - 3.018 N: 0.3-4.5 FT4 - 31.99% [wynik 4.94, norma (3.59 - 7.81)] FT3 41.30% [wynik 11.87, norma (7.29 - 18.38)] Z góry dzięki za odpowiedź :-)
  • Mam banalne pytanie, ale gnębi mnie od paru dni - moja endo przepisała mi dwie dawki hormonu - przez 4 dni w tygodniu mam brać 125 mg, przez 3 dni 100 mg. I nie dopytałam się, a już nie pamiętam, jak kiedyś brałam - czy mam na zmianę brać leki, tzn. poniedziałek 125 mg, wtorek 100mg, środa 125 mg itd. czy przez 4 dni 125 mg, a potem przez 3 dni 100 mg? Poza tym mam pytanie, co myślicie o moim przypadku - wyniki TSH mam niskie, kwalifikujące nadczynność, a wszystkie odczuwalne obj...
  • Jak leczycie?
  • Dziewczyny,wiadomo jak dlugo sie czeka na wizyte u endo..od lipca zaczynaamy sie starac o malucha.jakie powinny byc normy hormonow tarczycy w czasie starania.chce kontrolowac na wlasna reke.obecnie tsh i ft4 mam w normie.tsh kolo 1.ale chyba ten drugi jest wazniejszy w ciazy? czy sie myle..poradzcie:-)
  • Witam ponownie, Kilka miesięcy temu pisałam na tym forum o podwyższonym TSH u mojego 4 letniego syna. W kwietniu 2011 „przy okazji” innych badań zrobiłam synowi TSH. Wynik 9,22 (0,27-4,2) 220%. Syn nie miał wyraźnej infekcji, morfologia z rozmazem była ok. Miesiąc wcześniej skończyliśmy 3 miesięczną kurację pulmicortem wziewnym (glikokortykosteroidy). Wg endokrynologa nie powinno to mieć wpływu na hormony. Kolejne badanie w czerwcu TSH 5,82 (0,3-3,6), czyli 1,60 normy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się