Forum Zdrowie Migrena
ZMIEŃ
      hormony

hormony

(22 wyniki)
    • chciała bym zwrócić uwagę na hormony i ich wpływ na występowanie migreny ja mam ja w połowie cyklu czyli zaraz po owulacji i w pierwszych dniach okresu czyli w tedy gdy następuje znaczny spadek estrogenu w mich 2ciążach nie miałam migreny w ciąży poziom estrogenu jest wysoki moim zdaniem warto się temu przyjrzeć wybieram się do lekarza w tej sprawie wiem to z książki kobieta i hormony uzzi reiss co wy na to
    • help;) znów mam pogorszenie.... ale od początku> Migreny mam od lat... od podstawówki właściwie. po porodzie bardzo się nasiliły. Ostatnio tak, że wyję z bólu, a moja praca, niestety, polega m.in na podróżowaniu, a za kierownicą jest mi bardzo źle. Do tego wyglądam jak nastolatka, ale nie z figury, tylko twarzy - pryszcze. Kilka mies temu robiłam sobie badania na prolaktynę, znów (przed ciążą też to miałam) bardzo dużo ponad normę. Potem wzięłam leki, prolka do normy, migreny ...
    • hormony(19)

Witam,właśnie odebrałam wyniki badań hormonalnych i nie są one zbyt zadawalające...Testosteron znacznie ponad normę, a do tego prolaktyna po obciążeniu 15-krotnie podwyższona...FSH z kolei poniżej normy.Jak sądzicie czy tak kiepskie wyniki mogą być przyczyną moich bóli głowy ?Dodam ,że pojawiła się iskra nadziei,że może w końcu znalazłam przyczynę tych paskudnych migren! Pozdrawiam
    • Ostatnio miałam trochę problemów tzw. kobiecych i ginekolog zalecił mi tabletki antykoncepcyjne jako profilaktyke na przyszłość. Mówiłam, że mam migrenę, wspomniałam też, że brałam kiedyś, ale źle się czułam i całkiem zrezygnowałam. Pani dr zaproponowała plastry, które, podobno łagodzą wszelkie skutki uboczne. Być może, ale to przecież też hormony... Chodzi mi o to, że nie chcę wypróbowywać na sobie różnych tabletek (lub innych środków) w poszukiwaniu tych, które okażą się najlepsze. Boję się...
    • Kochane Migrenki, Nie odzywalam sie jakis czas, bo musialam wszystko sobie poukladac w glowie. Ostatnio bylam u lekarza - wyrok: nieplodnosc! Podobno sa jakies szanse, ale po 1: musze przejsc dluga kuracje hormonalna a po 2: zrobia mi jakis zabieg na jajnikach i moze wtedy ... Przyznam sie szczerze zalamalam sie :-( Ale pocieszajacy jest fakt, ze istanieje nadzieja... Zawsze marzylam o dziecku i nie wyobrazam sobie zycia bez niego. Zastanawia mnie ta kuracja hormonalna: czy...
    • Dzień dobry. Venus napisała, że na jej M. maja wpływ hormony. Ja zaobserwowałam taka prawidłowość: Po miesiączce mam spokój na około 2 tyg.(do jajeczkowania), bardzo dobrze się wtedy czuję, jestem pełna energii, optymizmu i nic mnie nie boli. Gdy zbliza się jajeczkowanie (a może już po?) zaczynam być poddenerwowana i pojawiają sie lekkie bóle głowy, ale do zniesienia -wystarczy ibuprom. Jesli jestem wściekła,zdenerwowana bez powodu następnego dnia boli mnie głowa (ciekawe co jest p...
    • Chcialam sie Wam pochwalic , ze odkad odstawilam pigulki antykoncepcyjne , u mnie nastapila znaczna poprawa. Pisalam o tym , wielokrotnie na forum , ze u niektorych osob , zazywanie hormonow moze byc wielkim zrodlem traumy , jak u mnie. Mialam silne bole glowy , ktore zaczely sie wraz z przyjmowaniem Diane 35 , zwykle paracetamole i ibuprofeny - nawet w maksymalnych dawkach - nie pomagaly. Moja migrena trwala juz 8 lat i ciagle sie nasilala. Tylko dwa tryptany ratowaly mnie - Frovatr...
    • No właśnie, tak jak i w poprzedniej ciązy tak i w tej mam zaszczyt cieszyc się brakiem migreny. Na początku jeszcze zdarzało sie choc rzadziej a teraz prawie wcale. Wstaję z rana i bez śniadania, bez kawy lecę do sklepu i normalnie funkcjonuje przez resztę dnia. Nigdy by taki numer nie przeszedł, już bym chyba zdychała z bólu po czymś takim. Nie wiem jak to opisać, czuje się jakbym dostała skrzydeł. Niestety ciąża nie potrwa wiecznie... i kiedyś to wszystko pewnie powróci. Ale na ...
    • pytanie(5)

Czy Ktoś też tak miał(i co pomogło),że w ciążach nie cierpiał na migrenę?Czy to kwestia hormonów?
    • pare m-cy temu zglosilam sie do Was z bolem glowy, pogadalam troche z Venus i zniknelam.Bo zniknal bol glowy.Bylo to mniej wiecej w listopadzie, brala Cilest, ktorego to 'obarczalam wina' za ow bol glowy.Glowa bolala mnie tak mocno ze po prostu w polowie opakowania przestalam go brac.Wiem, wiem, nie wolno tak. W kazdym razie na nastepny dzien glowa nie bolala az do mniej wiecej marca.Przez ten czas od polowy listopada to marca nie bralam zadnych pigulek.Bylam u ginekologa, powiedzialam...
    • ostatnio coraz czesciej dokuczają mi okropne bóle głowy i do tego dochodzi zaburznie widzenia. Wygląda to tak jakby wszystko mi migało, cos takiego jak swiatło na dyskotece, tak jakbym w jednej sekundzie widziała i zaraz nie widziała. Bardzo trudno mi to wytłumaczyć. Dodam że jestem w 2 miesiącu ciazy, i to wszystko zaczęło się od jakiegos miesiaca.Czy to moga być poczatki migreny czy może coś zupełnie innego? Prosze o pomoc
    • To mój pierwszy wpis na tym forum, choć bywały czasy, że często tu bywałam podczytując:). Miałam POTWORNE migreny, praktycznie co tydzień, jak dobrze poszło co dwa...Etopirynę i aspirynę jadłam praktycznie codziennie, bo prawie codziennie budziłam czując, że "dziś będzie mnie boleć głowa", a na rozwinięty ból pomagały już tylko tryptany. No i...uratowała mnie ciąża:). Od roku nie miałam "porządnej" migreny, kilka razy miałam mroczki, na które o dziwo pomógł paracetamol. Teraz synek ma ...
    • Jestem po 10 dniowym bólu głowy, nie mam już sił..... tryptany, solpadeine, tryptany, solpadeine, nie chce mi się żyć....są jakieś nowe wieści o lekach zapobiegawczych, bo oszaleję, a rodzina to chyba ma juz moich bóli teraz dość:(
    • Dziewczyny (bo chyba tylko ta płeć może mi tu coś doradzić), a może któraś z Was słyszała coś o związku za wysokiego poziomu hormonu prolaktyny z migreną lub generalnie bólami głowy? Wprawdzie moi endokrynolog i neurolog nie potwierdzili mi tego związku, ale może jednak? Za wysoka prolaktyna i bóle głowy zaczęły się u mnie prawie jednocześnie, tyle że po lekach prolaktyna wróciła do normy szybko, a bóle zostały, i niestety są coraz częstsze (praktycznie codziennie). Biorę jeszcze...
    • gdyby zalozyc spirale, taka z hormonami na 5 lat przy ktorej nie ma sie okresu, zeby pozbyc sie przynajmniej migren okresowych i owulacyjnych? Chociaz przy tej spirali chyba jest owulacja,a nie ma okresu. Ciekawe. Jaka wasza opinia.
    • Migrena jest choroba neurologiczna o wielu objawach, z ktorych bol glowy jest tylko jednym z nich. Sa migreny gdzie glowa w ogole nie boli. Co jest dokladnie PRZYCZYNA migreny tego jeszcze nikt nie wie aczkolwiek jest kilka teorii o jej pochodzeniu. Natomiast dosc dobrze sa znane czynniki mogace WYWOLYWAC napady migreny, potoczne zwane "bodzcami", "wywolywaczami" lub z angielska "trigger”, liczba mnoga „triggers". Nalezy pamietac ze choc lista wywolywaczy jest d...
    • Witam! Od jakiegoś czasu śledzę Wasze forum, czasem nawet się udzielę:) Jak do tej pory, niestety, nie trafiłam na wątek, który mnie gnębi... Jest tego wszystkiego tyle, że ciągle na coś wchodzę, ciągle mnie coś zainteresuje, pochłania, spędzam godziny przed monitorem, a nie służy to mojej główce. Dlatego postanowiłam sama spytać, być może była o tym mowa, ale ja do tego nie dotarłam... Mianowicie: CZY MIGRENA SIĘ POGŁĘBIA??? Kiedyś, kilka lat wstecz miałam migrenę średnio...
    • Drogie kolezanki!!! Mam do Was pytanie. Czy moze stosowalyscie jakies pigulki ktore nie pogarszaly Waszego samopoczucia a przede wszystkim nie zwiekszaly ilosci atakow? Bo w moim przypadku kazda "kuracja" hormonalna konczyla sie atakami po 5 razy w tygodniu. Bralam juz Diane-35 ( mam paskudna cere), Marvelon, Logest, Cilest i kazde z nich konczylo sie przerwaniem stosowania po paru cyklach. Z jednej strony wiem, ze moze powinnam sobie odpuscic tabletki i poszukac innej metody, ...
    • Jestem nowa i wszystkich witam serdecznie - fajnie że jesteście, dużo się dzięki wam dowiedziałam i podzielę się tym co wiem. Sumamigren to lek o połowe tańszy od Imigranu. Jest to polski odpowiednik, jest na rynku od co najmniej roku. Niestety też na receptę. 2 tabletki kosztuja ok 30 zł a nie 60 zł jak w przypadku Imigranu. Moje migreny trwaja dobre kilka lat, zaostrzyły się przy ciągłym stosowaniu leków antykoncepcyjnych. Najgorzej było przy Diane 35. Potem był Femoden, Cil...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się