hormony

(69 wyników)
  • Mam problem. Mam niedoczynność tarczycy. Moja tarczyca jest 25krotnie mniejsza niż u zdrowego człowieka. Lekarz nie potrafi określić jednoznacznie czy to hashimoto czy nie. Mniejsza o to. Biorę leki 2gi miesiąc. Zaczęłam mieć problemy z wątrobą. Lekarz internista twierdzi, że to przez dodatkowe hormony jakie są podawane przy leczeniu tarczycy i że wątroba z tym nie wyrabia. Czy ktoś z was miał kiedykolwiek taki problem? Mam powiększoną wątrobę od kilku dni. Pojawiło mi się też stłuszczenie wą...
  • Witam, W wątku przyszpilonym na górze nie znalzłam odpowiedzi na moje pytanie, toteż pozwalam sobie założyć nowy… Historia mojej choroby jest na forum Hashimoto, nie chę zaśmiecać powtarzaniem jej, toteż poniżej tylko tak po krótce: Leczenie zaczęłam w styczniu tego roku, wyniki po pierwszych 6tyg. na Eut 25 TSH 1,59 FT4 1,12 [0,93 – 1,70] = 25,97% FT3 3,16 [ 2,00 – 4,40] = 48,33% Wyniki po kolejnych 6 tyg. ale już na dawce Eut.50 TSH 0,026 [0,27 – 4,20] ...
  • Nie ukrywam, że jestem fatalistką. Nie stoi to w żadnej sprzeczności z wesołym usposobieniem, miłościa do zmian i nowych wyznań, ale w przypadku zaistnienia choroby mocno daje znać o sobie. Endokrynolog obiecał mi poprawę funkcjonowania już po tygodniu. Podeszłam sceptycznie i nadal podchodzę, bo raz ze nie słychać na forum o tym, że po tabletce jak ręką odjął, a dwa że owszem mam lepszy nastrój i samopoczucie ale to może być chwilowa para, która zaraz sie ulotni. W każdym raz...
  • Czy przed planowanym zabiegiem w znieczuleniu ogólnym należy odstawić hormony lub zmniejszyć ich dawkę? Tak właśnie kazała mi zrobić endo dziecięca, bo synek będzie miał wycinane migdałki. Nie potrafiła mi wyjaśnić dlaczego mam mu stopniowo dawkę obniżyć, a w dniu wycięcia wcale hormonu nie dać. Powiedziała tylko, że w piśmiennictwie nic na ten temat nie ma. Niepokoi mnie, że do wycinania migdałków mam mu jeszcze huśtawkę hormonalną dorzucić z powodów, którego nie znam... Czy...
  • Witam. Minęło 12 lat po usunieciu (całkowicie) tarczycy spowodowanej nadczynnością guzowatą. Po pół roku pojawiła się "alergia", ale ze wystepowała rzadko (raz na 1-3 miesiace z reguły były to jednodniówki) nie komplikowała mi zycia, wiec nic z nia nie robiłam i nie wiązałąm jej z tarczycą. Zauważyłam jednak przez ostatni czas, ze nie dosc że się nasiliła, to dodatkowo ma związek z cyklem (pojawia się przed miesiączką i trwa aż do jej ustapienia). Miesiączki mam "klujace się" - występuje ni...
  • Cały mój dotychczasowy wątek znajdował sie na forum choroby tarczycy- niestety z wiadomych przyczyn nie mam do niego dostępu. Jestem 3 tygodnie po operacji usunięcia prawego płata tarczycy. Histopatologia ok. Guz 4,5 na 4,5 na 5 cm czyli bardzo duży. Wole zamostkowe, uciskające na tarczyce. Operacje przeszłam bardzo dobrze, po operacji czułam się srednio, ale teraz już jest ok.Schudłam ok 2 kg. Po operacji nie zrobiono mi poziomu hormonów (przynajmniej nic nie mam w wypisie . Ni...
  • moje ostatnie badania z 9.04 na dawce 112,5 - 9 tygodni od wprowadzenia tej dawki fT3 - 30% ft4 - 78% duża rozbieżność, kiedyś miałam za mało ferrytyny, więc nie zmieniałam dawki tylko zaczęłam łykać żelazo (Biofer folik) - mnie ładnie podnosi ferrytynę badania z 2.06 fT3 - 76% fT4 - 122% Mam w związku z tym takie pytanie: czy to możliwe, że samo żelazo tak podniosło przyswajanie hormonów? Czy też może ktoś zauważył, że robienie badań co 6 tygodni to za często i wyniki są/bywa...
  • Nikt mi nie odpowiedział na moje pytanie sprzed paru miesięcy w moim wątku prywatnym, to może teraz ktoś je zauważy:) Proszę o wyjaśnienie problemu. Wyniki sprzed wdrożenia euthyroxu: TSH: 5,21 (norma 0,4 - 4,0) czyli 133,61% FT3: 4,61 (norma 1,8 - 4,2) czyli 117,08% FT4: 1,20 (norma0,89 - 1,76) czyli 35,63% Po półrocznym leczeniu dawką 50 mg euthyroxu: TSH: 0,533 (0,4-4,0) czyli 3,69% FT3: 4,16 czyli 98,33% FT4: 1,18 czyli 33,33% Nie rozumiem dlaczego przy tak niewielkiej...
  • Witam, czytam sobie Wasze forum już od pewnego czasu i dzisiaj właśnie nasunęło mi się pewne pytanie: czy przy niedoczynności tarczycy może być tak, że organizm przyzwyczai się do pewnej stałej dawki Euthyroxu i trzeba będzie ją zwiększyć? Pytam, bo o swojej niedoczynności dowiedziałam się 4 m-c temu, od tamtego czasu biorę Euthyrox N 50 i na początku było super(tak po pierwszym m-c): przestały mi tak wypadać włosy, mam lepszą pamięć i koncentrację, nie śpię przez 3/4 dnia itd. Ale tak...
  • Jak to jest własnie ze skutkami ubocznymi??? Czy jest tu ktoś, kto bierze hormony tak powiedzmy z 10 lat? Co może szwankować na skutek brania hormonów? Tak się właśnie nad tym zastanawiam. Mam kilka guzów tarczycy, jeden lekarz określił ją jako patologiczna i kazał wyciąć, bo za dużo tych guzów i "coś" się może z nich wykluć. Robiłam biopsję największego guza, takiego, który na usg wyglądał nieciekawie. Wynik biopsji ok. Drugi lekarz twierdzi, że skoro biopsja ok, nie ruszać! Bardziej myślę...
  • Czy moglibyście mi wyjaśnić skąd się wzięła teoria o "rozjechanych hormonach"?. Za poomocą tej teorii interpretujecie wiele wyników zgłaszających się do Was forumowiczów. Bardzo będę wdzięczny za odpowiedź.
  • Podyskutujmy o tym, kiedy badać hormony. Dlaczego mam badać krew rano bez tabletki, na czczo, skoro ja bez tabletki i bez śniadania z domu się nie ruszam? Bez tabletki i śniadania trzęsę się jak galaretka z zimna, jestem bardzo słaba, ledwo na nogach stoję... Do labu mam godzinę, godzinę w kolejce, bo ludzi mnóstwo... w dodatku zima... Czy takie wyniki na czczo będą miarodajne? Szczególnie jeśli się T3 bierze - podobno po ponad 24 godzinach nic z tego T3 z tabletki już we krwi nie b...
  • Postanowiłam zrobić benchmark jakie osoby leczace sie euthoryxem odczuły plusy i minusy jego zazywania. Dodam, aby mogło to być porwywalne, to musi to dotyczyc osob z poprawnym obrazem tarczycy na USG, gdzie zapalenie etc. nie zostało jednoznaczeni stwierdzone i moze tarczyca nie jest uskodzona jeszcze albo wogle nie bedzie. Plusy u mnie: Metabolizm - całkowicie praktycznie odeszły mi: uczucie ciężkości, zgada etc. No byłam glodna co 3 h :) Uczucie ciepła - było mi cieplej. chy...
  • Witam serdecznie!!! Mam problem z ustawieniem odpowiedniej dawki dla siebie hormonów.We wrześniu przeszłam operację usunięcia prawie całej tarczycy z powodu dwóch guzków.Przed zabiegiem miałam nadczynność.Teraz po operacji organizm szaleje. Wyniki na dawce 112,5 Letroxu : ft4-1,41(0,93-1,7)-62,34% ft3-2,92(1,5-4,10)-54,62% Obecnie przyjmuję co trzeci dzień połowę tab.Novothyralu 75(37,5) +75 Letroxu ,a w pozostałe dwa dni 100 Letroxu. Na takiej dawce byłam dwa miesiące i zrobiłam badan...
  • Harmoniak, dzięki za odpowiedź w wątku o teście. Wyniki hormonów dokładnie będę znała jak przyjdą do mnie pocztą, na razie wiem tylko że są w normie. Przeciwciała chyba zrobię na własną rękę, bo lekarz uważa że nie ma potrzeby skoro hormony ok. Ale nie czuję się dobrze, tylko że ja leczę się na nerwicę natręctw i endometriozę i nie wiem czy moje samopoczucie nie wynika z ubocznych efektów zażywanych leków.
  • Ech... Euthyrox 75, hormony mniej więcej wyrównane na poziomie 50%, zaświadczenie od endo w kieszeni, że można znieczulać i ciąć. Tymczasem TSH postanowiło wyciąć mi numer i oto mam jeden z wielu wyników niemieszczących się w normie - 0,21 przy normie od 0,27! TERAZ. Przed operacją (ginekologiczną). Szlag jasny... W piątek mam wizytę przedszpitalną. W środę mam niby operację. Jeśli mnie odeślą, to nie wiem, co zrobię! Ale dół :( Żadnych objawów przypisywanych typowo nadczynności oczyw...
  • Ostatnio odwiedzam dentystę co tydzień-dwa. Zaczęło się od leczenia kanałowego, potem wymiana plomb, teraz zakładanie kilku koronek. Prawie na każdej wizycie jestem znieczulana. Mimo złego samopoczucia nie przerywam tego procesu, bo chcę to mieć za sobą. Mówiłam lekarzowi o tarczycy, przyjmowanych lekach. Czy jest możliwe, żeby znieczulenie powodowało jakieś rozchwiania hormonalne? W sensie np. wplywu na nadnercza? (wyczytałam, ze czasem dodaje się noradrenalinę do znieczulenia, nie wiem, cz...
  • W czasopismie "Żyj długo" w aktualnym numerze jest artykuł na temat naszego samopoczucia jesienią, które zależy także od hormonów (jest to rozmowa z moją i nie tylko moją endo). Kilka numerów wcześniej była też rozmowa z tą sama p.Dr. na temat tarczycy "Tarczyca zmienną jest" (nr 5/2010) - warto przeczytać na stronie internetowej pisma "Żyj długo".
  • Myślę już od dłuższego czasu nad tym wszystkim i mam mętlik w głowie. więc wybaczcie chaos w pisaniu. Bo myślę sobie właśnie o hormonach, lekarzach, pacjentach, normach i wydaje mi się to wszystko dziwne i niezrozumiałe. Na forach o tarczycy przewinęły się odkąd w nich uczestniczę setki ludzi, setki wątków historii, przypadków które wielokrotnie miały dokładnie ten sam schemat. Narzekamy na lekarzy i ich wiedzę, na traktowanie norm itp. I wydaje mi się, że średnio wykształcony człowiek ...
  • Witam! Mężczyzna, 31 lat, 3 razy w tygodniu wysiłek fizyczny (joga, siatkówka, pilates), ostatnio sporo stresów i mały dołek ;). Lekarz pierwszego kontaktu stwierdził u mnie nerwicę, powiedzmy - początki nerwicy. Od miesiąca biorę Bellergot 1 tabletka. Jako, że mam parę objawów, które są wspólne i dla nerwicy i dla niedoczynności, postanowiłem zrobić zestaw obowiązkowy dla osób podejrzewających u siebie niedoczynność. Przy okazji zostałem królikiem doświadczalnym w sprawdzaniu ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się