idea

(12 wyniki)
  • "Archetyp jest nie tyle problemem naukowym, ile ważną kwestią higieny psychicznej. Nawet gdyby zabrakło jakichkolwiek dowodów na istnienie archetypów, a wszystkim mądrym ludziom udałoby się nas przekonać, że taka rzecz nie może istnieć, musielibyśmy najprawdopodobniej niezwłocznie je wymyślić, by uchronić najwyższe i najważniejsze wartości przed zniknięciem w nieświadomości."(C. G. Jung, O naturze kobiety, str 25). Na kanwie powyższego fragmentu chciałbym odnieść się do idei zawartych w...
  • Wiem , że to ograny kawałek ale dziś głowę zalała mi fala uczuć, a on wspaniele mówi o świecie, który odszedł. pl.youtube.com/watch?v=SdzJ4hyZRic Dla tych co nie wiedzą, to nie te samy młode wilki co w hiphopowym kawałku Verby. Wie ten kto pamięta smak DDR-owskiej czekolady. Podbno gimnazja były, też przed wojna... ale chyba trochę inne. Jeśli ktoś jest w odpowiednim wieku i wie oczym mówię niech da ponieść wiatrowi zagubionych uczuć i idei. Czy ta Polska to, ta na którą cz...
  • Osesja, która doprowadza ludzi do szaleństwa, a ci słabi są nawet gotowi zabić aby osiągnąć swój cel. Bo czy nie jest obsesją przewatrościowanie wartości materialnych, pozycji, stausu społecznego, urody i zalet zewnetrznych osob. Gdzieś tam kończy sie człowiek, a zaczyna biologiczna maszyna. Dziś Swiatem wstrząsnęła wiadomość, o 22 letniej kobiecie z Los Angeles, która w bestialski sposób zabiła swoje dwoje dzieci....bo stały jej na drodze do... kariery modelki. Zło chodzi...
  • mam dosyc tych waszych szablonowych, raz na zawsze poukladanych madrosci. dlugie i po hangielsku: chronicle.com/free/v52/i10/10a01401.htm
  • Sa osoby, o ktorych intelektualisci liczni, osoby duchowne etc. mowia jako o jednostkach o duzej wolnosci duchowej, o duszach wolnych, czy o ludziach, ktorzy - przejeli impuls meczenstwa... Dotyczy to osob, ktore bezinteresownie poswiecaja zycie walce o cos uznawanego przez zdrowych moralnie ludzi za potrzebne i pozyteczne, walce ze zlem, indywidualnej czesto. Jednoczesnie nie pragnac z tego ciagnac zadnych profitow. Malo: niejednokrotnie narazajac sie na zla opinie, "ukamieniow...
  • W wielu organizacjach i instytucjach nie pojedynczy czlowiek a GRUPA ludzi podejmuje wazne dycyzje i ustala kierunek i zasady dzialania. Zaleta takiego myslenia jest to, ze UMOZLIWIA on ujecie problemu z kilku roznych punktow widzenia, dzieki czemu decyzja nie jest zalezna jedynie od uprzedzen i bledow oceny jedenej osoby. Jednakze mimo wkladu wnoszonego przez wiele roznych osob, decyzje grupowe moga okazac sie bledne- tak bardzo, ze pozniej inteligentni, bystrzy ludzie zadaja sobie ...
  • czasami ktoś żyje dla idei w połączeniu z pieniądzem to wszystko, z całej gamy uczuć najwyższe
  • Jak uważacie, czy jestem uboższa o coś dlatego, że nie znajduję w sobie uczucia zwanego patrityzmem. Nie mam poczucia ani patr. narodowego, ani lokalnego. Mieszkam w Polsce, ale mogłabym mieszkać równie dobrze gdzieś indziej. Ważniejsza byłaby ocena klimatu, a przede wszystkim ludzi. A może nie rozumiem co to być patriotą?
  • Drodzy forumowicze, Piszecie o swoich kłopotach, problemach, troskach, chorobach, niekiedy tragediach. Piszecie, prosząc o słowa otuchy, szukając rady czy rozwiązania. Na co jesteście gotowi, aby rozwiązać problem, niekiedy przecież chodzi o sprawę życia lub śmierci. Co gotowi jesteście poświęcić, z czego zrezygnować, co porzucić. Jaką cenę gotowi jesteście zapłacić za powodzenie, sukces, zdrowie a niekiedy za życie. Obserwuję ludzi i widzę, jak niekiedy trudno jest zrezygnować ze swoich ...
  • No dobra... Aborcja jakos mi nie lezy, eutanazja jest nudna, moze feminizm? Hmmm... Rzucam haslo - feminizm a jego wypaczenie, czyli o idei feminizmu i jej wspolczesnej realizacji. Ty wypowiadasz sie pierwsza :"P
  • Nie tak. Źle ubrana. Źle odbierana. W każdym espekcie "niewystarczająco" taka,jaka powinnam być. Niestroniąca od używek. Martwiąca się o rodzinę. O dobrych ludzi. Ale...kto to są właściwie "dobrzy ludzie"? Gonitwa myśli. Pomieszanie idei. Boże. Chora psychicznie?
  • Cytuje Cie z watku o pozytywnym mysleniu: "Ja mysle, ze to zamiana jednej iluzji na druga. Przyznam, ze swiat wokol mnie jest inny, gdy mysle pozytywnie, ale wyglada mi to na oklamywanie samego siebie.Z kolei negatywne spojrzenie jakby przyciaga negatywne wydarzenia i znowu kolejna iluzja sie tworzy. A ja bym chciala poznac PRAWDE.Wiec jak zmienic swoje myslenie, zeby poznac prawde? Raz myslec tak a raz siak ? Wiem, ze i tak jej nie zglebie, ale moze sie do niej zblize ? I n...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się