izrael

(18 wyników)
  • jeżeli ktoś chce zobaczyć moje tegoroczne zdjęcia z Izraela serdecznie zapraszam fotoforum.gazeta.pl/a/67306.html
  • Czy są tutaj tacy? Bo kroi mi się wyjazd medyczny z Samuelem - dzięki ofiarności kochającego dziadka i jego żydowskich przyjaciół :) Pojedziemy 18 września na konsultacje i na ważne badanie genetyczne. A przy okazji może uda mi się coś zobaczyć, jeśli dziadek będzie tak uprzejmy :) Jeśli ktoś juz był, proszę o odzew, mam parę pytań turystycznych.
  • Isma mnie napomniała, to i tutaj zamieszczam - w 2 postach, najpierw będzie medycznie, potem "turystycznie" :) ---------------------- Wróciliśmy szczęśliwie. Powoli organizuję życie ne powrót w domu. Ufff, jakaś taka wypompowana jestem, więc chyba tylko w skrócie powiem co było i jak było. Konsultacje - cóż, diagnoza ta sama, ale nie spodziewałam się niczego odkrywczego. Pobrali Samciowi krew na badanie genetyczne w kierunku poznania odmiany dysplazji, muszą tylko sprawdzić, ile...
  • (2 Krl 5,1-15a) Naaman, wódz wojska króla Aramu, miał wielkie znaczenie u swego pana i doznawał względów, ponieważ przez niego Pan spowodował ocalenie Aramejczyków. Lecz ten człowiek - dzielny wojownik - był trędowaty. Kiedyś podczas napadu zgraje Aramejczyków zabrały z ziemi Izraela młodą dziewczynę, którą przeznaczono do usług żonie Naamana. Ona rzekł do swojej pani: O, gdyby pan mój udał się do proroka, który jest w Samarii! Ten by go wtedy uwolnił od trądu. Naaman więc posz...
  • (Lb 24,2-7.15-17a) Gdy Balaam podniósł oczy i zobaczył Izraela rozłożonego obozem według swoich pokoleń, ogarnął go Duch Boży i zaczął głosić swoje pouczenie, mówiąc: Wyrocznia Balaama, syna Beora; wyrocznia męża, który wzrok ma przenikliwy; wyrocznia tego, który słyszy słowa Boże, który ogląda widzenie Wszechmocnego, który pada, a oczy mu się otwierają. Jakubie, jakże piękne są twoje namioty, mieszkania twoje, Izraelu! Jak szerokie doliny potoków, jak ogrody nad brzegiem strumieni lub jak a...
  • (Iz 41,13-20) Ja, Pan, twój Bóg, ująłem cię za prawicę mówiąc ci: Nie lękaj się, przychodzę ci z pomocą. Nie bój się, robaczku Jakubie, nieboraku Izraelu! Ja cię wspomagam - wyrocznia Pana - odkupicielem twoim - Święty Izraela. Oto Ja przemieniam cię w młockarskie sanie, nowe, o podwójnym rzędzie zębów: ty zmłócisz i wykruszysz góry, zmienisz pagórki w drobną sieczkę; ty je przewiejesz, a wicher je porwie i trąba powietrzna rozmiecie. Ty natomiast rozradujesz się w Panu, chlubi...
  • JACEK SALIJ OP Księga Jozuego jako proroctwo Szczęśliwie zachował się napisany w pierwszej połowie II wieku komentarz Orygenesa do Księgi Jozuego. Od stu lat księga ta była przedmiotem ataków ze strony zwolenników Marcjona, którzy przeciwstawiali rzekomo okrutnego Boga Starego Testamentu pełnemu miłosierdzia Bogu Ewangelii. Marcjonici usiłowali odciąć Kościół od Starego Testamentu, a w Księdze Jozuego – w jej opisach okrucieństw dokonywanych w trakcie zdobywania Ziemi Obie...
  • Stary Test. Iz.40, 1-8 (9-11) 1 Zaiste, Pan zlituje się nad Jakubem, i znowu sobie obierze Izraela: da im odpocząć we własnej ojczyźnie. Cudzoziemiec przyłączy się do nich i zostanie wcielony do domu Jakuba. 2 Przyjmą ich narody i zaprowadzą do ich miejsca rodzinnego. Dom zaś Izraela weźmie ich sobie w posiadanie na ziemi Pańskiej, jako sługi i służące, tak że będzie trzymał w niewoli tych, którzy go trzymali, i panować będzie nad swoimi ciemiężycielami. Satyra na śmier...
  • (Oz 14,2-10) To mówi Pan: Wróć, Izraelu, do Pana Boga twojego, upadłeś bowiem przez własną twą winę. Zabierzcie ze sobą słowa i nawróćcie się do Pana! Mówcie do Niego: Przebacz nam całą naszą winę, w ten sposób otrzymamy dobro za owoc naszych warg. Asyria nie może nas zbawić - nie chcemy już wsiadać na konie ani też mówić "nasz Boże" do dzieła rąk naszych. U Ciebie bowiem znajdzie litość sierota. Uleczę ich niewierność i umiłuję ich z serca, bo gniew mój odwrócił się od nich. Stanę się...
  • (2 Krl 5,1-15a) Naaman, wódz wojska króla Aramu, miał wielkie znaczenie u swego pana i doznawał względów, ponieważ przez niego Pan spowodował ocalenie Aramejczyków. Lecz ten człowiek - dzielny wojownik - był trędowaty. Kiedyś podczas napadu zgraje Aramejczyków zabrały z ziemi Izraela młodą dziewczynę, którą przeznaczono do usług żonie Naamana. Ona rzekł do swojej pani: O, gdyby pan mój udał się do proroka, który jest w Samarii! Ten by go wtedy uwolnił od trądu. Naaman więc posz...
  • Lb 24 2 Gdy więc podniósł oczy i zobaczył Izraela rozłożonego obozem według swoich pokoleń, ogarnął go Duch Boży 3 i zaczął głosić swoje pouczenie, mówiąc: "Wyrocznia Balaama, syna Beora; wyrocznia męża, który wzrok ma przenikliwy; 4 wyrocznia tego, który słyszy słowa Boże, który ogląda widzenie Wszechmocnego, który pada, a oczy mu się otwierają. 5 Jakubie, jakże piękne są twoje namioty, mieszkania twoje, Izraelu! 6 Jak szerokie doliny potoków, jak ogrody nad brzegiem strumieni l...
  • Czy ktos wie, o kogo chodzi w tym fragmencie Objawienia: "Potem wielki znak się ukazał na niebie: Niewiasta obleczona w słońce i księżyc pod jej stopami, a na jej głowie wieniec z gwiazd dwunastu." (Obj.12:1)?
  • (Jr 23,5-8) Oto nadejdą dni - mówi Pan - kiedy wzbudzę Dawidowi Odrośl sprawiedliwą. Będzie panował jako król, postępując roztropnie, i będzie wykonywał prawo i sprawiedliwość na ziemi. W jego dniach Juda dostąpi zbawienia, a Izrael będzie mieszkał bezpiecznie. To zaś będzie imię, którym go będą nazywać: Pan naszą sprawiedliwością. Dlatego oto nadejdą dni - mówi Pan - kiedy nie będą już mówić: Na życie Pana, który wyprowadził synów Izraela z ziemi egipskiej, lecz raczej: Na życie Pana,...
  • Nawiązując do dyskusji w jednym z wątków, coś o Żżydach. Czas po holokauście pobudził do refleksji, dlaczego w chrześcijańskiej Europie mogło dość do takiego mordu. Efektem było oficjalne stanowisko Kościoła na temat relacji do Narodu Wybranego. Wskazanie na wagę korzeni chrześcijaństwa, zarówno w czytaniu Biblii (która prawie w całości jest księgą żydowską), liturgii co miało ścisły związek z odnową biblijną. Wyznanie win popełnionych przez ludzi Kościoła również względem Żżydów. Te...
  • Prościej przychodzi mi zrobienie wieńca adwentowego i włożenie słodyczy do szufladek niż obmyślenie o czym chcę każdego dnia rozmawiać z dziećmi. Wersja "na gorąco" w minionych latach nie bardzo się sprawdziła. W końcu z pomocą przyszła znajoma. Mam krótkie rozważania nadające się dla dzieci, nawet z pomysłem na pracę plastyczną codziennie. Bez przesady. Póki co wydrukowałam wersety które powkładam w kieszonki. Może się komuś przydadzą. oto one - na każdy dzień 1. Ps 130:5 W Panu ...
  • Iz 41,13-20 Ja, twój Bóg, ująłem cię za prawicę mówiąc ci: „Nie lękaj się, przychodzę ci z pomocą”. Nie bój się, robaczku, Jakubie, nieboraku, o Izraelu! Ja cię wspomagam, mówi Pan, odkupiciel twój, Święty Izraela. Oto Ja przemieniam cię w młocarskie sanie, nowe, o podwójnym rzędzie zębów: Ty zmłócisz i wykruszysz góry, zmienisz pagórki w drobną sieczkę. Ty je przewiejesz, a wicher je porwie i trąba powietrzna rozmiecie. Ty natomiast rozradujesz się...
  • (Oz 14,2-10) To mówi Pan: Wróć, Izraelu, do Pana Boga twojego, upadłeś bowiem przez własną twą winę. Zabierzcie ze sobą słowa i nawróćcie się do Pana! Mówcie do Niego: Przebacz nam całą naszą winę, w ten sposób otrzymamy dobro za owoc naszych warg. Asyria nie może nas zbawić - nie chcemy już wsiadać na konie ani też mówić "nasz Boże" do dzieła rąk naszych. U Ciebie bowiem znajdzie litość sierota. Uleczę ich niewierność i umiłuję ich z serca, bo gniew mój odwrócił się od nich. Stanę s...
  • Do napisania tego postu skłoniła mnie wypowiedź z wątku "Bogobojność a fanatyzm". Żeby nie zbaczać z tematu tamtego wątku, zakładam nowy. Bo moim zdaniem chrzest wcale nie oznacza zmazania grzechu pierworodnego. Gdyby tak było, nikt ochrzczony i tym samym uwolniony od grzechu pierworodnego nie musiałby umierać. Wszak śmierć jest następstwem grzechu pierworodnego. Sam Bóg powiedział: "Jesli zjecie , umrzecie" Logiczne jest, że gdyby nie zjedli nie umieraliby. Dla mnie chrzest to ra...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się