jod

(127 wyników)
  • Witam. Dwa miesiące temu miałam podany jod z powodu nadczynności przy chorobie Gravesa-Basedowa. Nie było większych problemów, aż do teraz. Od około dwóch tygodni organizm zatrzymuje wodę. Czuję, że jestem obrzmiała na twarzy i cała spuchnięta, a także łzawią, pieką, bolą mnie oczy. Mam też problemy ze snem. Waga podskoczyła o 5 kg. Zrobiłam badania , a oto wyniki z dzisiejszego dnia: TSH - 90.133 [+] uIU/mL norma: 0.300 - 4.500; FT3 - 0,70 [-] pg/mL norma: 2.30 - 4.20; FT4 - 0.13 ...
  • Witam. Jestem w trakcie leczenia nadczynności, która ujawniła sie po porodzie. Od ponad roku jestem na podtrzymującej dawce thyrozolu (2,5mg 3razy w tyg.). Czas już odstawić leki i ponieważ mam stracha czy nadczynność nie wróci, zbieram informacje nt ew. dalszego leczenia. Endokrynolog do którego chodzę jest za jodem ,mam mała tarczycę o jednorodnej strukturze i prawiidłowej echogeniczności bez żadnych zmian, kolejny lekarz endo, powiedział że mógłby mi tarczycę usunąć w razie nawrotu (byłam ...
  • zakładam nowy temat bo w tym poprzednim ciągle brak odpowiedzi pewno jest już za długi forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=24712&w=90661995&a=92477486 Badanie oligobiopsyjne Nodulus colloides [M-71620] Rozlany koloid z domieszką krwi Nieliczne zanikowe tyreocyty wiem że biopsja była z dwóch guzków/ dwa wkłucia / a tych ognisk jest więcej i nie ma możliwości technicznych aby nakłuć wszystkie prosze o interpretacje tego wyniku Dostałem dzisiaj zawiadomienie Cyt"przed podję...
  • Witam serdecznie! Jeśli ktoś zechce przeczytać o moich zmaganiach z chorobą, oceni ich sens, poradzi - co dalej?, z góry - dziękuję. Po 7-miu latach z Metizolem dostałam dawkę jodu - 15 mCi /4.11.2010/ - tuż przed jodem TSH = 0,191 Już po miesiącu wyniki wyglądały tak: TSH = 1,5 FT3 = 3,18 /norma 2 - 4/ FT4 = 1,11 /norma 0,93 - 1,7/ a w lutym 2011 TSH = 5,98, dostałam Euthyrox 25/50 /na zmianę przez 3 tyg./, dalej przez 2 miesiące brałam 50mg codziennie tydzień temu wyniki były j...
  • Czy przy zapaleniu tarczycy (wysokie anty-TG i anty-TPO, Tsh, fT3 i fT4 w normie.USG wskazujące na zapalenie) mogę brać witaminy z jodem czy nie? Nie zapytałam endo i teraz jestesm w kropce... W tej chwili biorę tylko selen. Czy okłady z podgrzanej soli iwonickiej również są zakazane? Jestem na początku ciąży... Pozdrawiam :)
  • Witam Rok temu miałam podany jod radioaktywny,dostałam po nim wytrzeszczu oczu , a niestety nadczynność nadal się utrzymuje, . Teraz jestem zakwalifikowana do drugiej dawki jodu, ale mam obawy o oczy , czy nie powiekszy się wytrzeszcz? Dodam że mam chorobę gravesa-basedowa i dużo przeciwciał TRAB - ok. 35 przy normie do 2. Czy mogę prosić o opinię . Czy ktoś brał jod przy wytrzeszczu?
  • Mam nadczynnosc tarczycy, ostatnio zrobilam scyntygrafie i pomiar jodochwytnosci, wyniki wyslano do lekarza , dzwonila jego asystentka i namawia zebym pojechala juz robic jod. Nie wiem co mam robic, nie chce nawet do niego jechac na wizyte bo wiem jakie ma zdanie czyli leki sa nieskuteczne tylko jod mi pomoze. Nie mam wytrzeszczu( chyba) ale bola mi oczy czasami lzawia, boje sie ze sie pogorszy. Mam 28 lat, nie mam dzieci, czekam az sie wylecze. Jak dostalam skierowanie na badanie krwi , nie ...
  • W lutym będę miała scyntygrafię, tzw. mały jod, czy jak inni mówią - trzydniówkę (tabletka jodu, badania, scyntygrafia). Przed małym jodem trzeba na miesiąc odstawić hormon, czyli wraca się do niedoczynności jak po operacji? I co później - czy zaczyna się znów od małej dawki, czy też bierze się ostatnią dawkę, do której się doszło od niedawna? Dopiero niecałe 2 miesięcy biorę hormon, doszłam do dawki 150 i teraz mam odstawić na miesiąc. Jak zareaguje organizm? Na pewno tsh w ...
  • Witam W lipcu idę na leczenie jodem, potem na 2 tygodnie uciekam z domu :) a potem chcę wyjechać na dalekie wakacje. Jakie są skutki jodu, jak się po nim czułyście, czy taka podróż to dobry pomysł. Czy po tych dwóch tygodniach będę się czuła normalnie? Proszę pomóżcie mi. Monika
  • Wiecie może w jakiej odleglosci od morza steżenie jodu w powietrzu jest bezpieczne dla ludzi z nadczynnoscią tarczycy?
  • Właśnie wróciłam z wizytu u mojej dr. Ponieważ przecwciała i usg wyszły ok chcemy wykluczyć hashimoto i muszę zrobić biopsję tarczycy. Mamy problem z ustaleniem przyczyny mojej niedoczynności(brak dziedziczności, żadnych operacji i innych typowych przyczyn niedoczynności),dr uznała że jeśi biopsja wykluczy hashi możemy rozpocząć leczenie poprzez suplementację jodu, nie mam na myśli leczenia jodem radioaktywnym, ale jod w tabletkach. Czy w przypadku takiego leczenia odstawia się lewo ty...
  • nie wiem co robić... dzisiaj dowiedziałam się, że leczenie jodem mnie nie ominie - 3,5 roku leczenia nadczynności i Gravesa nie dało rezultatów. jestem mamą niespełna 2 letnich bliźniąt (na szczęście zdrowych - choć zaszłam w ciąże podczas leczenia) i nie wiem co robić??? Czy na forum są mamy, które przeżyły leczenie jodem?? Mam tyle pytań... Jak odseparować się od dzieci?? Ile czasu po podaniu jodu nie wolno brać dzieci na ręce?? Czy zajmując się nimi ich nie skrzywdzę?? itd. ...
  • Hej, na początku marca po raz drugi otrzymam dawkę jodu promieniotwórczego. Pod koniec kwietnia wybieram się w podróż samolotem i stąd moja obawa - wiem, że musze posiadać zaświadczenie o leczeniu jodu, ale nikt nie potrafi mi wskazać jak ono winno wyglądać i kto je ma mi sporządzić. Dzwoniłam na Okęcie, ale również tam nie uzyskałam żadnej informacji. telefonowałam również do konsulatu w Londynie - bo tam się wybieram i tez nic. myslę, żeby poprosić swego lekarza o napisanie, że byłam...
  • Witam.Mam miec jodowanie tarczycy jodem 131 jednak zastanawiam sie jakie to moze przyniesc skutki. prosze o pomoc jesli ktoś umie odpowiedziec na moje pytanie badz spotkał sie z podobnym problemem. z gory dziekuje pozdrawiam.
  • zanim poddałam się terapii jodem I131 czytałam wszystkie wypowiedzi na forum z zapartym tchem. dziękuję wszystkim za poszerzenie mojej wiedzy ale chciałabym napisać do tych, którzy dopiero zaczynają tę drogę i są przerażeni wszystkim co przeczytali. Ja też byłam i trochę niepotrzbnie. Jestem 6 dzień po jodzie i czuję się fantastycznie. Wszyscy powinniśmy pamiętaćo możliwych skutkach ubocznych ale większości z nas wcale one nie muszą dotyczyć więc niebójmy się. Skoro jest to tera...
  • mialem raka brodawkowatego w gliwicach dostalem 100 jednostek radio jodu po 3 dniach mialem 8 ,i mnie wypscili minelo juz 2,5 tygodnia czy moge spac z laska w jednym lozku??
  • Witam, Od kilku lat lecze sie na nadczynnosc (Graves Basedov). Mam w domu dwojke malych dzieci, a lekarz zaleca przyjecie jodu. Generalnie wszystko mi wyjasniona, jednak czuje sie niepewnie. Jak przebrnac przez to nie stanowiac zagrozenia dla dzieci? Jak to wyglada w praktyce? Jak dlugo uwazac. Czy po dwoch tygodniach moge wziac dziecko w ramiona?
  • czy przy nadczynnosci tarczycy mogę brać preparat przeciw wypadaniu włosow, w ktorym jest JOD (jodek potasu)?
  • opisze moj problem, postaram sie krotko w roku 2002 stwierdzono u mnie nadczynosc, dostawalam metizol, po roku moze dwoch przeszlo i do tej pory nie bralam zadncyh lekow i wyniki mialam bardzo dobre w listopadzie urodzilam a w maju mialam ft4 powyzej 100, dostalam thyrozol i po dwoch miesiacach mialam 50, dalej biore jedna tabletke thyrozolu 20, i mam ft4 27, a norma to maks 24 i wlasnie dzis bylam u kelarza i pani mi mowi ze nie widzi tu nic innego jak tylko jod to ja si epytam...
  • witajcie, nie wiem czy taki temat juz byl, jesli tak to prosze o odnosniki :) leczylam sie dosc dlugo thyrozolem na nadczynnosc tarczycy, niestety nic nie pomoglo wiec lekarka postawila mnie przed wyborem: jod lub operacja. ona poleca mi jod jednak ja mam dylemat co zrobic. jestem jeszcze przed pierwsza ciaza, bardzo chcialam niedlugo miec dzieci i bardzo sie obawiam tego wszystkiego zeby sobie czasem nie zaszkodzic, zeby nie zamknac sobie drogi do posiadania potomstwa. chetnie naw...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się