Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      jod

jod

(89 wyników)
    • www.endokrynologia.polska.viamedica.pl/ w tomie 56 nr 6/2005 na stronie 1008.
    • szukałam w strarych wątkach ale nic konkretnego nie znalazłam, mozę obecne ciężarówki mi pomogą , Jestem w ciąży i nie wiem jak w końcu jest z tym jodem brać czy nie brać , do tej pory nie brałam , ale po wczorajszej wizycie u przypadkowej lekarki zaczełam sie zastanawiać czy dobrze robie , pani doktor mocno mnie nastraszyła ze jak najszybciej powinnam przyjmowac witaminy z jodem , biorę ale bez jodu . Cholernie boję się tego jodu bo już dwa razy m...
    • Mam lekką niedoczynnośc tarczycy i hashimoto. Mam pytanie odnosnie jodu w pozywieniu, witaminach... Czy nalezy go ograniczyć czy wręcz przeciwnie zażywać więcej. Pytam, bo otrzymuje wciąż sprzeczne informacje i głupieję:(
    • Jestem w 6 tyg ciąży. Mam Hashimoto , To moje wyniki: z sierpnia : FT4 24.36% [ wynik 1.12, norma (0.93 - 1.71)] FT3 44.81% [ wynik 3.1, norma (2.02 - 4.43)] TSH 3 generacji: 2,42 ulU/ml norma 0,27-4,20 z września (Letrox 50) Tsh 2,83 ulUml 0,27-4,20 ATPO 13 U/ml norma <34 ATG 2412,0 IU/ml norma 0,0-115,0 w międzyczasie USG :Tarczyca ok, równa, wymiary idealne, unaczyniona ok tylko mały guzek jest ale do obserwacji Letrox zwiększony stopniowo do 100. z 12 listopa...
    • Witam! Dwa dni temu przy rutynowych ciążowych badaniach odkryłam, że mam niedoczynność tarczycy. Jestem w 12 tyg ciąży. Moje wyniki to: - ft3 - 5,15 (norma 3,13 - 6,76 , I trym 3,78- 5,97, II trym 3,21 - 5,45) - ft4 - 15,52 (norma 12,0 - 22,00, I trym 12,1 - 19,6, II trym 9,63-17,00) - tsh - 3,91 (norma 0,27-4,20, I trym 0,33 - 4,59, II trym 0,35 - 4,10) a dzień wcześniej w innym labo wynosiło 4,7, z tymże wieczorem tego dnia wzięłam 12, 5 authoryxu anty-TG - 211,6 (norm. <115, I tr...
    • zapasy starej wersji prenatalu (bez jodu) Niestety --napisałam do firmy z pytaniem czy ja dobrze widze, że jedyny preparat wit bez jodu - został w niego wzbogacony? Dzisiaj dostałam odp ---że tak . Zamieszczę odp jak tylko uzyskam na to zgodę przedstawiciela firmy Smutne pozdrowienia
    • Przeczytałam ten wątek razem z artykułem forum.gazeta.pl/forum/w,24776,105554798,105554798,Jod_w_ciazy_.html i z tego co zrozumiałam to nie wolno go brać . Mało tego mój endo mnie ostrzegał, żebym absolutnie nie łykała witamin dla ciężarnych, które zawierają jod. W ogóle odkąd choruję unikam jodu bo wcześniejsi endo też tłumaczyli mi, że jod w hashi jest niebezpieczny, zwłaszcza jak leczymy się euthyroxem to nie powinno się przyjmować jodu bo może to prowadzić np. do tego, że jakieś niegro...
    • Do tej pory lekarka mi zakazywała jeść wszystko co zawiera jod a w tym filmie mówią co innego!! kompletnie zdurniałam!!!! vod.onet.pl/grunt-to-zdrowie,grunt-to-zdrowie,4592,2,4608,odcinek.html
    • witam mam hashi, jestem w 20tc tsh w 18 tc poszło z 1,64 do 10, samopoczucie też poszło tylko że w dół, czuję się fatalnie ciążę zaczynałam na euthyrox75, potem raz w tygodniu brałam 100 od niecałych dwóch tygodni (czyli od 18tc) brałam 100, teraz endo zwiększył dawkę do 100/125 - na przemian a problem mam z jodem - endo (dość znany i chwalony w Poznaniu dr Ruchała) na początku ciąży zalecił witaminy z jodem teraz, w 20tc moja gin zdecydowanie i od zaraz zakazała brać jod w ogóle ...
    • Jak zachowują się hormony ft3, tf4 i tsh przy przyjmowaniu jodu? Jest jakaś zależnośc?
    • Dziewczyny jestem nowa na forum. Czytam was już od dłuższego czasu. Choruję na hashimoto od 4 lat. A frapuje mnie temat jodu. Ja mam go unikać ( nie jeździć nad morze, nie jeść ryb morskich, nie zażywać preparatów z jodem ). moja znajoma, która też ma rozpoznane hashi ma dokładnie odwrotne zalecenia od lekarza. O co w tym chodzi?
    • Moja edno kazała mi jeść dużo ryb w każdej postaci żeby uzupełnić niedobór jodu, dodatkowo poleciła mi coś w stylu "multiwitaminy" która w swoim składzie też ma jod. Zaleciła też wyjazd nad morze. Leczę się na Hashi już ponad rok, obecnie jestem na dawce 3,75 tyroksyny. Co w końcu z tym jodem?, nie rozumiem bo tu na forum odradzacie a lekarze zalecają. Pogubiłam się już
    • Hej, Cały czas mi chodzi po głowie kwestia jodu. Niby hormony mam w normie, USG i aTPo również, ale cały czas mam taki lęk czy to nie Hashimoto. JEŻELI byłoby to Hashi, jak by to odbiło się na wynikach załóżmy po miesiacu przyjmowania dużych dawek jodu - nawet ponad 5 mg ? Czy starczy TSH, ft3, ft4, bo te i tak bede musiała zrobić ? Przy Hashi po takich dawkach jodu pewnie TSH by nieco skoczyło ?
    • Witam, Moje wyniki: anty-TPO 7,9 IU/ml (norma <34 IU/ml) anty-TG 254,4 IU/ml (norma <115 IU/ml) TSH 1,555 uIU/ml (norma 0,35 - 5,50 uIU/ml) FT3 3,44 pg/ml (norma 2,3 - 4,2 pg/ml) FT4 1,02 ng/dl (norma 0,89 - 1,76 ng/dl) przyjmuję euthyrox 37,5 Bardzo proszę o radę. Dziś wieczorem dostałam dość nagle wysypki przypominającej poparzenie pokrzywą, bąble dość spore, mocno swędzące, głównie twarz, kolana, łokcie, biodra. Od 2 dni przyjmuję witaminy i omega 3&6, g...
    • Lekarka endo-ginekolog z Madalinskiego w Wawie - podobno dobra - obok 100 euthyroxu zaleciła mi witaminy w ciazy I trymestr przy Hashi jest to feminatal z kw. foliowym i jodem. Wyniki mam według niej OK , 25% FT3 i 65 % FT4 Tylko z tym jodem nie wiem czy słusznie. prosze o odpowiedz.
    • Cześć dziewczyny (i chłopaki?) Strasznie dawno mnie nie było, a teraz mam pytanie:) Jestem w 18 tyg ciąży, mam hashimoto, które wyskoczyło nagle po ciąży poprzedniej. I mam brać witaminy. Kupiłam sobie feminatal, a on jest z jodem (mieszkam w Gdańsku, więc jodu dużo) i teraz nie wiem, czy moge go brac, czy nie. Coś mi świta, ze z jodem właśnie coś było, a dzis mi nie dziala gazetowa wyszukiwarka i nie moge poszukac:) Kolejna ciekawostka jest taka, ze chodzilam do ginekologa-endokry...
    • Witam! Wiem ,że obecne na tym forum hashimotki jodu brać nie mogą ale może orientujecie się jakie efekty przynosi u osób z niedoczynnością ale bez hashimoto? Właśnie wróciłam z wizytu u mojej dr,długo pogadałyśmy i przeonuję się do niej. Ponieważ przecwciała i usg wyszły ok chcemy wykluczyć hashimoto i muszę zrobić biopsję tarczycy. Mamy problem z ustalniem przyczyny mojej niedoczynności(brak dziedziczności, żadnych operacji i innych typowych przyczyn niedoczynności), dr uznała że jeś...
    • Ma tez duza dawke kwasu foliowego i zelaza. Ktora z Was przyszlych mam go bierze? Dla nas hashimotek wydaje sie to dobry preparat. Ada
    • Witam, 10 dni temu miałam tomografię komputerową i podano mi kontrast z jodem. Słyszłam jednak,ze moze miec to ujemne skutki w przypadku osób z hashi. czy ktoś wie jakie? Ja od 3 dni mam szybki puls, ale tylko jak stoję(nawet 116) i zastanawaim się czy to od tego kontrastu. Myslałamjuż ,że po jodzie wąłśnie przy Hashi można wpaść w nadczynność, ale zabdałąm sobie TSH i miałam 2, 3.......także moje pytanie brzmi:jaki sa skutki ujemne takiego kontrastu u osób mających Hashi?Cho...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się