jod

(26 wyników)
  • Witam szukam lekarza w Krakowie i okolicach który stosuje terapię jodem ( płynem Lugola) w leczeniu tarczycy. jest lekarka (dr.n.med Danuta Myłek)która stosuje tą metodę ale przyjmuje w Stalowej Woli - więc daleko
  • Miałam przedwczoraj urografię. Przed badaniem poprosiłam o kontrast bez jodu, na co lekarka zrobiła wielkie oczy i powiedziała że nie ma takich. Zdenerwowałam się, bo znam zasadę że jodu nie powinno się w takiej formie brać, ale byłam już przygotowana, nie jadłam od 12 poprzedniego dnia, wypiłam litry środka na przeczyszczenie no i mam niskie przeciwciała więc nie wycofałam się. Pierwsze w życiu wkłucie dożylne i podanie kontrastu zniosłam modelowo. Po badaniu jednak czułam się oszukana. Posz...
  • Czy majac niedoczynnosc tarczycy (ale bez hashimoto, ani usg, ani przeciwciala nie sugeruja, ze mam hashimoto) mozna stosowac preparaty z jodem, np. takie jak dla ciezarnych?
  • Jestem w ciąży. Endo przepisała mi jod. Jaki może mieć wpływ przyjmowanie tego jodu na hormony ft3, tf4 i tsh? Spadek, wzrost czy żadnego wpływu nie powinno byc? Zauważyłam, że po jodzie mam kołatania serca...
  • Niedobór jodu jest jedną z najważniejszych przyczyn tych zaburzeń organizmu.Tarczyca wychwytuje jod z krwi i prztwarza go na hormony. Gdy poziom jodu we krwi jest zbyt niski wytwarza się wole tarczycowe. Wole to powiększony gruczoł tarczowy, który jest następstwem niedoboru lub braku jodu w diecie Tutaj więcej na ten temat. www.doz.pl/czytelnia/a286-Niedoczynnosc_tarczycy
  • Witam wszystkich! Jestem załamana, bo za 2 tyg mam przyjąć JOD 131. Najgorsze jest to , że zapomniałam jak lekarz na wizycie pół roku temu mówił, kiedy mam odstawić tabletki Thyrozol. Wydaje mi się , że właśnie 2 tyg przed podaniem Jodu, ale nie jestem pewna. Co robić???? najgorsze jeszcze że nie zapisał mi żadnych tabletek na wytrzesz oczu, a ponoć bierze się to w momencie podania jodu. Co robić, teraz mi najbardziej pasuje przyjęcie jodu, bo są wakacje i dzieci mogą wyjechać do babci któ...
  • To ja może przykleję swój temat bo nikt mi tam nie odpowiedział a bardzo mnie to interesuje. DO lekarza idę dopiero w lutym. Jestem kilka tygodni po operacji tarczycy (prawy płat), zażywam Euthyrox 37,5 mg, hormony ok, czuję się dobrze ale mam pytanie. Czy mogę/powinnam zażywać jod jako suplement diety? jakoś lekarz o tym nie mówił a ja nie dopytałam a tyle się słyszy o dobroczynnym działaniu jodu.
  • O jodzie było już milion razy, ale nie pod tym kątem. Zrobiłam sobie wczoraj peeling solny. Sól z naturalnym jodem - morska.Jak myślicie czy przy zabiegach kosmetycznych typu domowy peeling, czy jakieś bardziej specjalistyczne błotka z algami dużo, za dużo jodu wchłania się do organizmu - przez skórę, przez wdychanie? Pytam bo skórę mam teraz gładką, ale moje gardło, które i tak jest w stanie ciągłego podrażnienia zrobiło się megaczerwone, pieką mnie nie tylko migdałki ale i cały "przewód"...
  • Od ok. m-ca uświadomiłem sobie,że coś nie hallo z moją tarczycą mimo,że wiele objawów niedoczynności miałem już od dawna (mam 41l) - zmęczenie,senność - niechęć do działania - stany lękowe i niepokój - sucha skóra - czerwona twarz podczas wysiłku - słaba pamięć,koncentracja,trudności w przyswajaniu wiedzy - pogorszenie wzroku - zimne dłonie i stopy - tycie - czasem płytki oddech - brak 1/3 brwi - brak lunuli (obłączków) większy metabolizm,to większe lunule Dwa tyg.temu przez czte...
  • Ostatnio odwiedzam dentystę co tydzień-dwa. Zaczęło się od leczenia kanałowego, potem wymiana plomb, teraz zakładanie kilku koronek. Prawie na każdej wizycie jestem znieczulana. Mimo złego samopoczucia nie przerywam tego procesu, bo chcę to mieć za sobą. Mówiłam lekarzowi o tarczycy, przyjmowanych lekach. Czy jest możliwe, żeby znieczulenie powodowało jakieś rozchwiania hormonalne? W sensie np. wplywu na nadnercza? (wyczytałam, ze czasem dodaje się noradrenalinę do znieczulenia, nie wiem, cz...
  • witam jestem trochę zrażona do konsultacji forumowych podejściem na forum hashimoto, ale od jakiegoś czasu podczytuję to forum i odnoszę wrażenie, że tu mogę liczyć faktycznie na poradę, sugestię a nie tylko ochrzan i internetowo doradzaną zmianę dawki endo mam na piątek, dziś odebrałam wyniki i nie wydają mi się dobre zacznę od tego że to 26tc wyniki z dziś: tsh 1,83 (0,27-4,20) t3 (wolna) 2,32 (2,00-4,40) 13,33% t4 (wolna) 1,04 (0,93-1,7) 14,27% jestem na euthyrox 125 mam ane...
  • Witam wszystkich. Rozpoczęłam ten wątek zakładając, że osób ze zdiagnozowanym rakiem tarczycy jest więcej na tym forum i nie utrudniając sobie życia przeszukiwaniem wszystkich wątków, właśnie tutaj będziemy mogli wymienić się informacjami, doświadczeniem i wiadomościami na temat dalszego leczenia po takiej diagnozie. Zacznę więc od siebie - jestem po usunięciu całkowitym tarczycy z powodu dużego wola zamostkowego, a nieoczekiwanie pojawił się w histopacie rak brodawkowaty. Na szc...
  • Dla przypomnienia - jestem po całkowitym usunięciu tarczycy, rak brodawkowaty, mały jod (wynik ok) - euthyrox 150. Obecnie mam skierowanie na tk jamy brzusznej. Czytałam gdzieś w internecie, że przy raku i przy euthyroxie nie wolno robić tk (ze względu na kontrast dożylny i pitny - chyba jod). Chciałabym zapytać bardziej doświadczonych na forum - jak to jest? Jeżeli rzeczywiście nie wolno, to jakiemu badaniu się poddać (usg niepewne). Sprawa pilna, br. proszę Was o odpowiedź
  • pewnie powiecie [i słusznie], że to było wałkowane tyle razy, ale proszę nie krzyczcie na mnie! :-) powoli akceptuje, że jestem chora..i akceptacja wiąże się z tym, że powinnam zmienić swoje nawyki żywieniowe.. jak już pisałam, mam guzki na tarczycy[ podwyższone anty-TG] , czyli niedoczynność [biorę ethyrox] , nie mam nadwagi [waże 54 kg] i (co dziwne przy niedoczynności) nie mam skłonności do tycia, raczej chudne..[3 kg przez 3 tyg. euthyroxu]..choć - jak tylko wyjadę w góry to tyje z pow...
  • Nadczynność tarczycy leczę już 12 lat.to chyba Basedowa.Ciągle biorę leki,a dwa lata temu byłam na radiojodzie.I nic.Moje tsh za każdym razem jest bliskie 0.co robić?Do tego gdzieś od roku mam problemy z kręgosłupem,czy mogą one być od nadczynności.Może mam za mało witamin i mikro.?ale za każdym razem kiedy mówię o tym endo,to mnie uspokaja że wszystko jest ok,i że mam nie brać żadnych suplementów. Boję się że w końcu nabawie się osteoporozy czy czegoś innego.Poradzcie co robić?...
  • Br. prosiłabym o odpowiedź w sprawie scyntygrafii jod. Przed tzw. małym jodem trzeba na miesiąc odstawić euthyrox. Czyli wraca się do niedoczynności jak po operacji. I co później - czy zaczyna się znów od małej dawki, czy też wznawia się ostatnią dawkę, do której się doszło po tygodniach? Dopiero od prawie 2 miesięcy biorę hormon i teraz mam odstawić na miesiąc. Jak zareaguje organizm? Na pewno tsh w czasie odstawienia hormonu poszybuje w górę przez ten miesiąc i boję się późnie...
  • W ramach badania całej rodziny przebadałam i męża. Wyniki przeciwciał, i usg są ok, TSH ładne (1,01) ale hormony tarczycowe średnie: FT4 22.08% [wynik 1.1, norma (0.93 - 1.7)] FT3 54.58% [wynik 3.31, norma (2 - 4.4)] Test na niedoczynność - 11 więc niewiele. Dominujące objawy to ciągłe zmęczenie niezwiązane ani z anemią, ani z poziomem cukru + wory pod oczami. Do tego są kołatania serca. Myślałam, że mąż może mieć nadczynność, bo jest od zawsze bardzo szczupły i bardzo się poci, al...
  • Mam problem z fT3. Najpierw wyniki. 10.2009 dawka 100 T4: FT4 45.42% [ wynik 13.57, norma (9.01 - 19.05)] FT3 33.55% [ wynik 3.66, norma (2.63 - 5.7)] 12.2009 dawka 118,75 T4: FT4 83.57% [ wynik 17.4, norma (9.01 - 19.05)] FT3 45.93% [ wynik 4.04, norma (2.63 - 5.7)] 1.2010 dawka 125 T4 i 5 T3: FT4 85.36% [ wynik 17.58, norma (9.01 - 19.05)] FT3 98.70% [ wynik 5.66, norma (2.63 - 5.7)] 2.2010 tu badanie po południu dawka ta sama 125 T4 i 5 T3: FT4 106.08% [ wynik 19.66, ...
  • Przeglądając internet natrafiłam na stronę "leczenietarczycy.pl", a tam na bardzo polecany suplement wspomagający leczenie niedoczynności o nazwie Thyromine (drogi,niestety). Czy może ktoś miał z tym do czynienia i ma swoją opinię ? Są tam 2 inne, ale ten wydał mi sie interesujący.
  • [b][/b][b][/b]Witajcie, mam pytanie odnosnie wizyty która ma sięodbyć w przyszłym tygodniu, Rok temu w kwietniu mama miała operacjęguzów tarczycy. Teraz ma w sierniu wizytę w szpitalu - trzydniowa od piątku w instytucie onkologi. czy ktoś z Was może mi udzielić informacji z czym wiąże się taka wizyta. badania, dalsze leczenie wskazania, coś specjalnego należy zrobić w ramach tej wizyty??itp. Pilnie czekam na informację dziękuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się