Dodaj do ulubionych

Jod w Hashimoto

08.05.10, 14:28
Hej,
Cały czas mi chodzi po głowie kwestia jodu.
Niby hormony mam w normie, USG i aTPo również, ale cały czas mam taki lęk czy to nie Hashimoto. JEŻELI byłoby to Hashi, jak by to odbiło się na wynikach załóżmy po miesiacu przyjmowania dużych dawek jodu - nawet ponad 5 mg ? Czy starczy TSH, ft3, ft4, bo te i tak bede musiała zrobić ? Przy Hashi po takich dawkach jodu pewnie TSH by nieco skoczyło ?
Obserwuj wątek
    • junkersica Re: Jod w Hashimoto 08.05.10, 14:43
      Moja endo twierdzi, że od kiedy w Polsce jest dopuszczona tylko sól jodowana, co prawda zmniejszyła się ilość osób z niedoczynnością, ale za to znacznie wzrosła liczba zachorowań na choroby autoimmunologiczne tarczycy. Także uważam, że to, co dostajemy w pożywieniu wystarczy, chyba że ktoś ma niedobory.
      • maheda Tak się zastanawiam nad Twoją endo 09.05.10, 12:01
        Wiesz, czasem można wysnuć jeden wniosek na podstawie niepełnych danych, w tym
        zdarzeń równoległych.
        Trzeba by było sprawdzić, jak to jest z tarczycami - ale w regionie, w którym
        nie było w ciągu ostatnich stu lat żadnego wybuchu jądrowego w promieniu,
        powiedzmy, tysiąca, do dwóch, kilometrów.
        • junkersica Re: Tak się zastanawiam nad Twoją endo 09.05.10, 12:27
          No wiesz, ja też się nad nią zastanawiam... smile
          Ale jeśli to są sprawdzone info, to jod, jaki nam wtedy zaserwowano w postaci płynu lugola mógł znacząco wpłynąć na "wybuch" hashimoto w Polsce.
          Zdania na ten temat są podzielone, ja osobiście niewiele czytałam na ten temat i akurat dogrzebałam się do artykułu pochwalającego decyzję podania jodu. Także nie mogę się podzielić z Tobą sprawdzoną wiedzą sad
        • hashi-tess Re: Tak się zastanawiam nad Twoją endo 09.05.10, 12:40
          Maheda, niestety nie masz racji.
          To jeden z pierwszych linków po wpisaniu
          w googlach "wzrost zachorowań na hashimoto:
          "W krajach rozwiniętych od ponad 50 lat częstość zachorowań na chorobę Hashimoto stale wzrasta. Niektórzy naukowcy twierdzą, że wzrost ten może mieć związek ze zwiększeniem zawartości jodu w naszej diecie."
          tutaj
          • maheda Re: Tak się zastanawiam nad Twoją endo 09.05.10, 23:33
            hashi-tess napisała:

> Niektórzy naukowcy twierdzą, że wzrost ten może mieć związek z
            > e zwiększeniem zawartości jodu w naszej diecie."

Kiedyś prawie wszyscy naukowcy twierdzili, że Słońce kręci się wokół Ziemi i
            taki Galileusz miał problemy.
            Dopóki hipoteza nie zostanie potwierdzona - mogą twierdzić, jak dla mnie,
            dowolne rzeczy.
            wink
            • hashi-tess Re: Tak się zastanawiam nad Twoją endo 10.05.10, 07:33
              maheda napisała:

> Dopóki hipoteza nie zostanie potwierdzona - mogą twierdzić, jak dla mnie,
              > dowolne rzeczy.
              > wink
              >

to nie jest hipoteza, to prawda.
    • hashi-tess Re: Jod w Hashimoto 08.05.10, 17:12
      w tym watku
      był poruszany temat jodu w ciąży,
      ale dla hashimotek temat b. ważny.
    • aleksandra_01 Re: Jod w Hashimoto 08.05.10, 17:44
      > Niby hormony mam w normie, USG i aTPo również, ale cały czas mam taki lęk czy t
      > o nie Hashimoto.

a dlaczego w ogóle zainteresowałaś się swoją tarczycą ?
      i w czym ten jod w dużych dawkach miałby Ci ewentualnie pomóc ?

a.
      • rudami241 Re: Jod w Hashimoto 08.05.10, 20:46
        Tak w skrócie:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,107950932,,Ja_i_moja_niedoczynnosc.html?v=2
        oraz
        forum.gazeta.pl/forum/w,94641,107863534,107863534,Niedoczynnosc_a_dziwne_uczucie_nierealnosci.html

Znajomy podrzucił mi tą stronę:
        www.vegie.pl/topics80/2515.htm

Jeżeli moje problemy wynikają z niedoboru jodu to go uzupełnie dużymi dawkami, jeśli mam Hashimoto to odbije się to na tarczycy i myśle że wyjdzei to w nastepnych badaniach - o ile sie nie myle TSH skoczy i rozwieje to moje wątpiwosci. W tym i w tym przypadku widze plusy ;p
        • rudami241 Re: Jod w Hashimoto 08.05.10, 20:48
          Wklejam jeszcz raz drugi link bo nie działa :p
          forum.gazeta.pl/forum/w,94641,107863534,107863534,Niedoczynnosc_a_dziwne_uczucie_nierealnosci.html
        • aleksandra_01 Re: Jod w Hashimoto 08.05.10, 21:43
          > Jeżeli moje problemy wynikają z niedoboru jodu to go uzupełnie dużymi dawkami,
          > jeśli mam Hashimoto to odbije się to na tarczycy i myśle że wyjdzei to w nastep
          > nych badaniach - o ile sie nie myle TSH skoczy i rozwieje to moje wątpiwosci. W
          > tym i w tym przypadku widze plusy ;p

tylko, że odbije się to również na Twoim samopoczuciu
          i to chyba bez względu na przyczynę niedoczynności.

> Niby hormony mam w normie
          TSH 17,4 (0,25 - 4,5)
          fT3 4,23 (4 - 8,3) 5.35%
          fT4 7,5 (9 - 20) -13.64%

to są Twoim zdaniem hormony w normie ?
          innych Twoich wyników nie znalazłam.

wpisz opis usg - cały

masz ogromną niedoczynność, to że zaczęłaś brać euthyrox odraz od 100
          to duży błąd. Z dużej niedoczynności wychodzi się powoli.

poza tym skoro lekarz przepisał Ci euthyrox, czyli syntetyczny
          hormon tarczycy to znaczy, że uważa że to nie od niedoboru jodu!

i teraz tak, skoro Twoja tarczyca przestała produkować hormony,
          a jodu w pożywieniu i w soli jodowanej jest wystarczająco dużo,
          to znaczy, że podanie jodu - dużych czy małych dawek - nic nie zmieni,
          bo Twoja tarczycy nawet z tego jodu który dostaje z pożywienia
          nie umie już nic zrobić.

> Pierwszy raz Euthyrox wzięłam 23.02.2010 dawke 100 którą ciągle utrzymuje.

czy masz już nowe wyniki na euthyroxie ?

a.
          • rosteda Re: Jod w Hashimoto 10.05.10, 00:36
            Maheda napisala
            "Kiedyś prawie wszyscy naukowcy twierdzili, że Słońce kręci się wokół Ziemi i
            taki Galileusz miał problemy.
            Dopóki hipoteza nie zostanie potwierdzona - mogą twierdzić, jak dla mnie,
            dowolne rzeczy."

www.docedu.klrwp.pl/print.php?id=145
            "Przyczyna choroby nie jest znana. Podejrzewa się wpływ nadmiernego dowozu jodu,
            gdyż choroba występuje rzadko w strefach o prawidłowej zawartości jodu w
            pożywieniu, znacznie częściej opisuje się ją w regionach z dużym dostępem jodu.
            Udział jodu w patogenezie wola Hashimoto potwierdzałyby również doświadczenia na
            zwierzętach. Niewątpliwy wpływ na powstanie tej choroby ma podłoże dziedziczne.
            Podobnie jak w innych chorobach z autoimmunizacji wykazano związek choroby
            Hashimoto z układem HLA, a także są doniesienia o jej rodzinnym występowaniu.
            Opisuje się też autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy w zespołach aberacji
            chromosomalnych jak np. zespół Downa, zespół Turnera."

www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=1203&spec=35&_tc=68C2539844CB46F2B4EB9A0E549DD3CD
            "Polska jest więc jednym z nielicznych krajów, które w 2000 roku spełniły
            warunki programu jodowego WHO. Rozpoczęto także rejestrację ewentualnych działań
            niepożądanych zwiększonego spożycia jodu przez dzieci w wieku szkolnym i
            młodzież, do których zaliczono nadczynność tarczycy typu jod-Basedow oraz
            choroby z autoimmunizacji (zwłaszcza chorobę Hashimoto). Lewiński i wsp. [30]
            stwierdzili cechy limfocytowego zapalenia tarczycy u 5 (4,8%) ze 103 dzieci
            badanych w latach 1993- -1995 na podstawie badań cytologicznych punktatów
            tarczycy u chorych z powiększoną tarczycą. W latach 1996-1998 - po wprowadzeniu
            powszechnego jodowania soli spożywczej w Polsce - zmiany takie zaobserwowano u
            13 (13,8%) z 95 badanych dzieci."

To nie sa juz hipotezy, to sa stwierdzone fakty (stwierdzone przez naukowcow
            przeprowadzajacych te badania w Polsce a potwierdzone i w innych krajach) ze po
            wprowadzeniu soli jodowanej nastapil wzrost zachorowan na Hashimoto.
            Jesli chcesz kogos "lapac za slowka" to doinformuj sie najpierw.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka