Dodaj do ulubionych

jod w kosmetyce

14.10.10, 16:43
O jodzie było już milion razy, ale nie pod tym kątem.
Zrobiłam sobie wczoraj peeling solny. Sól z naturalnym jodem - morska.Jak myślicie czy przy zabiegach kosmetycznych typu domowy peeling, czy jakieś bardziej specjalistyczne błotka z algami dużo, za dużo jodu wchłania się do organizmu - przez skórę, przez wdychanie?
Pytam bo skórę mam teraz gładką, ale moje gardło, które i tak jest w stanie ciągłego podrażnienia zrobiło się megaczerwone, pieką mnie nie tylko migdałki ale i cały "przewód" między nosem a gardłem i zatoki. Tak źle już dawno nie było.
Obserwuj wątek
    • anka.83 Re: jod w kosmetyce 15.10.10, 08:44
      Nie wiem, ile z takiego peelingu z solą jodowaną może się wchłonąć, raczej nie dużo. Wątpię w tak gwałtowną reakcję.
      Jak dziś jesteś chora albo wciąż się utrzymuje podrażnienie, to może być coś innego. Alergii jakiejś nie masz?
      Magazynowany jod uszkadza tarczycę, a nie tkankę i błonę gardła. IMHO.
      • czupakabra27 Re: jod w kosmetyce 15.10.10, 09:57
        Na alergie zostałam przebadana dokładnie i wychodzi na to, że nie mam. Tak samo jak grzybów ani bakterii tlenowych i beztlenowych. Na placu boju został refluks. I to skomplikowana sprawa bo z jednej strony niski poziom B12 a z drugiej leki zobojętniające, które utrudniają jej wchłanianie. Sprawa z gardłem trwa już z 10 latsad
        Czyli peeling nie pogorszył.
        • anka.83 Re: jod w kosmetyce 15.10.10, 15:30
          Moim zdaniem to nie jod z peelingu.

Ale tak intensywny odczyn zapalny gardła to normalny nie jest. Ja miewam lekkie bóle, uczucie drapania, przy rzucie Hashimoto (bo jak rozumiem masz hashi, stąd strach przed jodem w nadmiernej ilości), ale to był raczej dyskomfort niż faktyczny ból. Może to coś z dziedziny autoimmunologii?

• czupakabra27 Re: jod w kosmetyce 15.10.10, 17:56
            Niestety stany zapalne przetoczyły się jak burza po moich wszystkich błonach śluzowychsad Jakbym miała puścić wodze fantazji to powiedziałbym, że mój organizm sam rozwala te najdelikatniejsze tkanki. Ale nie słyszałam o takiej chorobie.
            W przyszłym tyg idę na ponowna wizytę do laryngologa. Kobieta jest sensowna więc zobaczymy, czy dalsza diagnostyka dot. refluksu czy coś innego.
            • twojatarczyca Re: jod w kosmetyce 15.10.10, 18:24
              Zespół Stevens-Johnsona.
              • czupakabra27 Re: jod w kosmetyce 15.10.10, 18:34
                Dzięki za podpowiedź, ale chyba aż tak dramatycznie nie jest. Nadżerek nie mam, zmian na rękach, nogach obrączkowych też nie. Obstawiałabym raczej, że te błony śluzowe robią się strasznie cienkie z niewiadomej przyczyny. Może mam taki defekt. Może jakieś niedobory witaminowe czy minerałowe. Nie wiem, będę drążyć. Narazie bardzo obiecujące wydaje mi się zrobienie cytologicznego badania gardła.
                • twojatarczyca Re: jod w kosmetyce 15.10.10, 18:44
                  To co piszesz to najbardziej zaawansowana postać choroby. Jest dużo pośrednich np. tylko jama ustna. Tak jak z hashimoto - różne warianty - jeśli tak to można nazwać. W przeszłości często występowała po Biseptolu. Mam fatalną klawiaturę - przepraszam za błędy.
                  TT
                  • czupakabra27 Re: jod w kosmetyce 16.10.10, 16:18
                    TT_jakie badania mogłyby potwierdzić/wykluczyć ten zespół?
                    • twojatarczyca Re: jod w kosmetyce 16.10.10, 16:53
                      Korzystam w wolnej chwili.
                      Rozpoznanie tylko na podstawie objawów. Ewentualnie potwierdzenie w badaniu histopatologicznym.
                      Pozdrawiam.
                      TT
    • czupakabra27 rozwiązanie zagadki 30.10.10, 15:29
      Okazało się, że w sprawie gardła działa banalny refluks wynikający z przepukliny. Niebanalne mam natomiast przeciwciała przeciw czynnikowi wewnętrznemu. A inhibitor pompy trzeba będzie brać i jakoś lawirować pomiędzy jednym a drugim problemem.
      • anka.83 Re: rozwiązanie zagadki 02.11.10, 16:10
        Refluksik to nie banał, przepuklinka też niesmile Ale dobrze, że się leczysz. Przeciwciała, oj, no też niedobrze, połączenie obu przypadłości (tzn fakt, że musisz brać inhibitory pompy protonowej i masz problem z wchłanianiem b12) nieszczęśliwe.

Ale dasz radesmile Powodzeniasmile
        • czupakabra27 Re: rozwiązanie zagadki 02.11.10, 16:31
          Anka dzięki za słowa wsparciasmile
          Jest mi to tym bardziej potrzebne, że ostatnio trafiałam na lekarzy typu beton. Trochę próbuję dyskutować, ale nie za wszelką cenę. Nie wiem co powiedzieć gdy słyszę, że lekarz chce poczekać aż mi się pogorszy. Takie wizyty kosztują mnie zbyt wiele zdrowia i nerwów, a słabiej ostatnio się czuję. Nie mogę tracić swojej cennej energii na kogoś kto nie chce słuchać. Dlatego moja droga się wydłuża, ale cel jest jasny i zamierzam go osiągnąć.

---------------------------------------
          forum.gazeta.pl/forum/w,94641,110766235,110766235,przeciwciala_w_normie_tarczyca_jak_u_dziecka.html
          • anka.83 Re: rozwiązanie zagadki 03.11.10, 11:25
            I coż mogę Ci powiedzieć...
            Na beton najlepszy jest dynamit.
            Ja ostatnio stosuję taktykę "a tamten lekarz zasugerował...". Czyli idę do rodzinnego, mówię, że endokrynolog zasugerował to a to, pytam się "nie wiem, co pan o tym sądzi" (żeby nie było, że wmuszam w niego czyjąś opinię), zwykle jeden lekarz nie podważa bez powodu wiedzy drugiego (no chyba, że ten drugi podważył właśnie jego wiedzę - dlatego trzeba ostrożnie przekazywać info od innego lekarza) i równocześnie nie lubi się przyznawać do własnej niewiedzy, więc odpowiedż jest mniej więcej taka "hmm, no tak to właśnie mniej więcej jest" i mam załatwione, co trzeba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka