kary

(17 wyników)
  • Witam, dostałam wczoraj wezwanie do zapłaty kary za przetrzymanie książki i prawdę mówiąc, trochę się wściekłam. Sprawa wygląda następująco: cztery lat temu, na I roku studiów, pożyczyłam książkę z biblioteki wojewódzkiej, przetrzymałam ją ok. roku i po tym czasie, po otrzymaniu wezwania, zwróciłam. Pani w bibliotece stwierdziła wówczas, że jeśli nie zapłacę kary w wysokości 50 zł, moje konto czytelnika zostanie zablokowane. Stwierdziłam, że na razie płacić nie będę (bo nie zamierz...
  • Miesiąc temu byłem w sytuacji kryzysowej i wziąłem pożyczkę, tzw. "chwilówkę" - dostałem 1500zł, oddać musiałem 2100. Spóźniełem sie ze spłata ok tydzień i naliczone zostały opłaty karne w kwocie ok 500zł ( w umowie była o nich mowa). Mam pytanie czy takie kary za spóźnienia nie naruszają ustawy anty-lichwiarskiej , mam zamiar udać sie do prawnika i wytoczyć im proces. Przecież to jest przegięcie, kary z sufitu, 50zł za każdy dzień spóźnienia , wiem ze takie firmy unikają sądów jak ognia, eg...
  • Witam mam problem poniewaz mam dlug na 30 tys zl i mam nakaz sadowy o splacie calego zadluzenia ale niestety nie mamy takiej kwoty wiec bank dal sprawe do firmy windykacyjnej.Na poczatku zadzwonili i powiedzieli ze musze wplacic 5 tys zl zeby pozniej spalacac po 1000nco miesiac nie bylam wstanie wplacic wiec powiedzieli zebym wplacila 1000 zl wiec tak zrobilam i ze pozniej po 1000 zl bylo wszystko ok i ponownie zadzwonili ze musze wplacic 500zl zeby dalej co miesiac wplaac po 1000 wiec tak z...
  • 5 lat temu kanary wlepily mi kare 80zl. do roku czasu przychodzily listy polecone (3 sztuki), ktorych nie odebralem, po tym czasie nic. czy moge miec w zwiazku z tym jakies problemy w przyszlosci? np kredyt miezkaniowy? czy sprawa się przedawnila?
  • Sprawa wyglada tak."KTOS"dostal wyrok 2 lata w zaiweszeniu na 5 za przywlaszczenie pieniedzy (ok 80tys) teraz przyszlo pisma z sadu o stawienie sie w charakterze skazanego na posiedzenie w przedmiocie zarzadzenia wykonania kary! nie wiem co robic chodzi o bardzo mi bliska osobe kare ma w zawieszeniu splaca ale bardzo male sumy bo nie ma pracy i na wiecej go poprostu nie stac czy moze sie znalezc w wiezieniu?co ma mowic na takiej sprawie pomozcie bo kompletnie nie wiem co robic
  • Witam, mam zadłużenie w sieci Era z tytułu niezapłaconych rachunków. Miałam rozłożoną na raty nalezność, spóźniłam się z jedną z rat dwa dni i wypowiedziano mi umowę. Sprawa trafiła do sądu, wydano nakaz zapłaty. Oprócz zaległej kwoty i odsetek, naliczono mi prawie 2500 tys. "kary umownej". Czy jest mozliwość aby Era odstąpiła od kary? Czy mają prawo naliczać tego typu opłaty? Czy jeżeli nakaz jest prawomocny to istnieje możliwość odstapienia od "kary"? Z góry dziękuję za odpowi...
  • Witam,wydaje mi sie ze bedzie to najlepsze miejsce do zadania tego pytania. Otoz otrzymalam nakaz zaplaty z firmy powiedzmy X - firma ta ma weksel in blanco na ktorym podpisalam sie wraz z kolezanka Panią Y. I ja aby nie zawracac glowy problemami z sądem oraz ze wzg na niezbyt dobre stosunki miedzy nami itd podpisalam sie w jej imieniu na upoważnieniu do reprezentowania mnie i kolezanki Y przed sadem przez wynajetego przezemnie mecenasa. Znajac zycie sprawa wyszla na jaw, musialam wyslac pi...
  • Witam, Dostałem wezwanie do zapłatty z Sadu grodzkiego na kwotę 170 zł kosztow sadowych + 800 zł grzywny. Chyba nie musze pisac za co, w każdym razie jesli nie zapłacę to napsiali, że spowoduje to wszczęcie postępowania egzekucyjnego. Nie mam stałej pracy, w zasadzie żadnyc dochodów, swojego mieszkania ani samochodu. Czy karę grzywny można zamienić na kare pozbawienia wolnosci, albo w zawieszeniu jesli tego nie zaplace?
  • witam mam problem, od dluzszego czasu przychodza mi listy z ponagleniem do zaplaty kary za jazdem srodkiem miejskiego transportu bez waznego biletu. Nie mam taiej kary na koncie, jednak kary przychodza co jakis cza, ja ogolnie bym sie tym nie przejmowal poniewaz wiem ze to jakas sciema, ktos (kanar zapewne) sobie spisuje moje dane a potem odsprzedaje firmom windykacyjnym naleznosc, tak mi sie wydaje, jednak ostanio przyszlo kolejne wewanie gdzie pisza ze mam uiscic kare w wysokosci 2...
  • Witam, w 2004 roku wzielam tel z ery na tate , osoatnia fakture wystawiona mialam 8 luty 2006 , juz 2 fira windykacyjna doi mnie wydzwania i czaruje ze to ze tamto... czy mogą mi coś zarzucić , niespaconą fakture mam jakis 200 zl a zerwanie umowy to 540 zl przyslali mi keidys ze nie bede musila tego placic jak wezme u nich abonament bez telefonu. co o tym myslec?? a firmy nie pamietam nazwy dzieki za odpowiedzi
  • Napotkalam sie na szereg wypowiedzi, ktore mowa o tym ze istnieje mozliwosc sprzedazy swojej nieruchomosci mimo, ze posiada sie szereg niesplaconych pozyczek. Jest to opisywane mniej wiecej tak: W momencie problemow z wierzycielami nalezy sporzadzic umowe sprzedazy nieruchomosci z zaufana osoba, na zasadzie opoznienia zaplaty o 2-3 lata (z mozliwoscia przedluzenia tej zwloki o nastepne 2-3 lata). Na ten czas nalezy zniknac z zasiegu wierzycieli, np. wyjezdzajac za granica. Nastepnie ni...
  • Zawsze kupuję bilety i dziś też tak zrobiłam, tylko nie wiedziałam, że niektóre kasowniki drukują od spodu i skasowałam ten sam bilet drugi raz (po drugiej stronie). Mimo moich tłumaczeń i okazania pęku nieskasowanych biletów (żeby Pani wiedziała,że kupuję) i tak dostałam mandat. Proszę o informację czy warto się odwoływać i jak takie odwołanie napisać? Jestem studentką i nie mam pojęcia jak się sporządza takie pisma. Z góry bardzo dziękuję za pomoc
  • mam pytanko zalegam w zusie na kwote ok 25000 , zus podał mnie do sądu o ukaranie za niepłacenie składek , sąd zaocznie wydał wyrok - grzywnę w wysokości 600 zł - w związku z tym mam pytanko czy jesli pójde po zaswiadczenie o niekaralności to czy je dostane , czy ta kara z zusu sprawi to ze jestem karana ????
  • Witam mam dlug w Erze ok.600zl (firma windykacyjna twierdzi ze 2 tys) telefon wzielam jakies 6 lat temu czy to sie czasem nie przedawnilo?a jesli nie to czy mam firmie zaplacic tre 2 tys?przeciez za rachunki bylo ok 600zl
  • Mam dość duży problem, szukam pomocy. Moja mama wpadła w pułapkę zadłużeniową, stare kredyty spłacała nowo wziętymi, jej raty przekroczyły i to znacznie jej miesięczne pobory,pracuje jako sprzątaczka w pewnej firmie,sprząta po południu biura i chcąc ukryć przed nami swoje długi zaczęła fałszować zaświadczenia z pracy pisząc na nich większą kwotę zarobku niż w rzeczywistości miała. Wyszło to wszystko przez przypadek, otóż niedawno wzięła w pracy urlop bezpłatny i wyjechała w celach...
  • Witam, mam kilka pytań, Jakie są kary za niezgłoszenie do skarbówki wynajmu. Ja chcę zgłosić, ale ciekawi mnie jakie jest ryzyko nie zgłoszenia, A poza tym szukam osób, które się orientują w tych zawiłościach, nie wiem, którą formę opodatkowania wybrać, za skomplikowane to dla mnie. Pozdrawiam serdecznie.. Aga
  • Witam. Mój ojciec kupil tel.w Orange na abonament.Rachunki jednak nie przychodzily(okazalo sie,ze to plan internetowy i dlatego).Płacił więc tylko abonament ale nic więcej.Przyszło mu już teraz ostateczne wezwanie do zapłaty bodajże z firmy Intrum Justitia.Ojciec bardzo się zdenerwował.Ma 80 lat,choruje ciężko na serce i astmę oraz utrzymuje córkę mojego brata,czyli wnuczkę.Razem z karą jest ponad 2000zł z czego dług za niepłacone rachunki wynosi ok.900-950zł.Co można zrobić ...
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się