Forum Zwierzęta Psy Shih tzu
ZMIEŃ
      kleszcze

kleszcze

(7 wyników)
    • Cześć dziewczyny :-) Mam pytanie , jak zabezpieczacie swoje psiaki przed tymi wstręciuchami? Wczoraj byłam z Elmem na drugim szczepieniu i weterynarz polecił mi jakiś preparat na kleszcze który się wciera w skórę. Ale czy napewno dla takich psiaków z włosem wcierki są odpowiednie? Czy mi się nie skołtuni po tym? Swoją drogą to wczoraj nasz wet miał już pacjenta na kroplówie po kleszczowym ugryzieniu. Także te pasożyty już grasują!
    • Dziewczyny mam takie pytanie, zakrapiałam pieska systematycznie na pchły i kleszcze kropelkami Fiprex, na kleszcze zakrapia się co 4 tyg, na pchły co 6, i teraz nie wiem bo zbliża się zima, kleszczy nie ma i nie wiem czy zakrapiać znowu po 4 tyg ( teraz byłby już czas), czy czekać, czy w ogóle na zimę robić przerwę i nic nie stosować? tylko pchły chyba mogą zaatakować mimo zimy... To nasza pierwsza zima i nie wiem jak to się robi...
    • Witajcie Dziewczynki! Pofolgowaliśmy sobie w święta, były wycieczki po Polsce i długie spacery. I kleszcze :( - nasz pierwszy wbił się pod okiem... więc migiem do najbliższego weta. Pani usunęła i kazała się nie przyjmować skoro pies zabezpieczony(stosujemy Fiprex), stwierdziła tylko,że za często kąpiemy Figla ( raz na 2 tygodnie to często?). 3 dni później kolejny kleszcz: na plecach; wczoraj jeszcze jeden: na brodzie. Wszystkie takie jakby zasuszone, ledwie trzymające się i raczej nieżywe ( ...
    • mam pytanie czy szczepicie swoich pupili przeciw kleszczom ja mieszkam na wsi dużo trawy lasek przy ogródku i pełno tego dziadostwa jest ;
    • kleszcz(8)

Dzisiaj przy wyciaganiu kleszcza mala sie poruszyla i nie wyciagnelam kleszcza calego.Czy mieliscie juz kiedys podobna sytuacje.Weterynarze juz sa nieczynni.
    • Mam problem i nie wiem czy mały czy duży :/ Moja Aicha na szczęście nie łapie już dużo kleszczy, tak na miesiąc może ze 2-3, ale... po usunięciu paskuda, zauważyłam że w tym samym miejscu robi się mały guzek. Nigdy nie zauważyłam tego przy starszym psie, a kleszcze są zawsze wyciągane z główką, specjalnymi szczypcami i nie wiem co jest grane... Psinka zachowuje się bez zmian więc nie wiem czy już panikować czy jeszcze poczekać? Czy Wasze psiaki miały kiedyś coś takiego???
    • Zima sie konczy wiec czas myslec o pchlach,tyle tylko ze nie wiem jaki kupic srodek aby byl najbardziej skuteczny.Przy wlosach shih tzu nie wyobrazam sobie pchel.Obroza odpada na pewno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się