Forum Zwierzęta Forum weterynaryjne
ZMIEŃ
      kleszcze

kleszcze

(81 wyników)
    • Jaki Państwo polecacie,aby w 100 % zabezpieczył psa. Obecnie stosuję Fiprex M, mój 4-miesięczny Amstaff waży 15 kg. Aczkolwiek będąc u rodziców na wsi,gdzie kleszczy na działce przy domu jest masa..zdarzy się,że jakiś przyczepi mu się na łapce lub po powrocie do domu,zdejmuję dwa lub trzy z tułowia.. Nie są opite krwią, nie wbite w skórę,jednak zawsze taką gnidę znajdę.. :( Martwię się,że ten preparat jest za słaby.. albo jestem przewrażliwiona, ponieważ w listopadzie straciliśmy jednego psa,...
    • Witam, mam nieco ponad półrocznego pudelka toy u którego znalazłam kleszcza. (to nasz pierwszy kleszcz:)) mam zamiar go wykręcić pęsetą, ale słyszałam o specjalnych pompkach ,, anty-kleszcz'' i mam wątpliwość czy one zadziałają na na takim małym, kudłatym, włochatym i trochę... ,,nierównym'' stworzeniu. Czy ktoś ma doświadczenie w sprawach kleszczowych??? Ktoś może używał tej pompki(albo jakiejś specjalnej pęsety)
    • Moj pies (sznaucer miniaturowy) przynosi kleszcze do domu, tzn. znalazłam kilka wysuszonych na dywanie, ostatnio znalazłam zywego (upojonwego krwia, byl caly, jeszcze sie ruszał), pies nie ma sladu po ukąszeniu. Jaka moze byc przyczyna, martwie sie o bezpieczenstwo swoje i domownikow. Co robic?
    • Mój Ciapek dwa lata temu ledwo wyszedł z Babeszjozy. Dziś po spacerze kleszcze dosłownie po nim spacerowały (byliśmy na łące w okolicy jeziorka czerniakowskiego). Na szczęście żaden nie był wbity. Dlatego przypominam i proszę: zabezpieczajcie swoje psy przed kleszczami jak możecie. Te zmory są wygłodzone po zimie i rzucają się dosłownie na wszystko co się rusza.
    • Witam, pare dni temu zauwazylam u swojego kotka kleszcza. byl duzy i w trudno dostepnym miejscu, wiec postanowilismy udac sie do weterynarza. moje zaskoczenie wywolal sposob w jaki go wyciagal : nasmarowal palec parafina i zaczal ''masowac'' wokol miejsca ugryzienia. po paru chwilach kleszcz wyskoczyl na podloge i jeszcze poruszal nozkami... teraz kotek ma lekko napuchniete to miejsce, w ktorym byl kleszcz. ma pytanie, na jakiej zasadzie dziala ta dziwna metoda (nigdy sie z nia nie spo...
    • jak w temacie. Wczoraj wyciągnęłam Jasicy jednego wielkiego z szyi, dziś z ucha Wrotkowi.(ogólnie sukces, nauczyłam się prawidłowo wyciągać kleszcze!!! :) ) Mimo, że oba koty były w tygodniu portaktowane Frontline'm (w wersji preparatu na kark)... Koty są wychodzące, obroża nie wchodzi w grę (łażą po płotach, drzewach, zwłaszcza Wrotek, bałabym się, że się gdzieś na niej powiesi po drodze). Powiedzcie proszę czyjest na kleszce jakiś skuteczny środek?
    • Witam, mam prosbe prosze podac mi jaki jest najlepszy srodek na kleszcze u kotki,podalam jej fiprex miedzy lopatki ale i tak jej sie wbijaja kleszcze, co przyjdzie z pola to ma na sobie kilka pelzajacych kleszczy, potem sie kladzie mi na lozko i boje sie ze przejda na mnie.Prosze mi napisac czy jest jakis srodek tak zeby kleszcze wogule nie pochodzily do kota,zeby ona mi nie przynosila je do domu na lozko.dzieki wielkie za kazda rade i pozdrawiam
    • mam pytanie o ew. ugryzienie kota przez kleszcza. jesli nie uda mi sie zauwazyc w jego gestej siersci kleszcza, to po ilu dniach moze cos sie zlego dziac? czy samemu jest bezpiecznie usuwac zwierzakowi kleszcza? czy po otrzymaniu kropelek antykleszczowych na kark, kot jest w 100% bezpieczny?
    • Niestety przy wyciąganiu kleszca mój piesek złapał mnie za ręke i zwyczajnie urwałam tego kleszcza a główka została w środku. Zrobiło się takie zgrubienie i nie wiem co z tym zrobić. Czy powinnam iść do weterynarza? Jak taki zabieg wygląda. Mój pies panicznie boi się weterynarzy jest bardzo poddenerwowany i mimo ze to jamnik 2 osoby nie mogą go utrzymać.Dodam jeszcze, że pies czuję się dobrze, a to niefortunne wyjmowanie kleszcza bylo tydziń temu
    • Mieszkam niedaleko lasu i praktycznie codziennie kot wraca do domu z kleszczem. Kiedyś wyciągałam je pęsetą, a od niedawna "wykręcam". Ten drugi sposób jest o niebo lepszy, bo najczęściej udaje mi się wykręcić całego klesza. Bywa jednak, że nóżki kleszcza zostają w ciele kota. Jak je usunąć? Próbowałam igłą, ale bez efektu. Czy te pozostałości mogą być groźne dla zwierzaka? Do tej pory nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów. Dodam, że zawsze dezynfekuję miejsce po kleszczu.
    • Moj pies sznaucer miniaturowy ma niecaly rok, dzis wieczorem zauwazylam ze ma cos wystajacego ze skóry (ok 1,5 cm) kolo łapy, okazało sie ze to kleszcz, nie znam sie na tym, ale poczytalam i wydaje mi sie ze to wlasnie kleszcz. Zaczelam mu to ogladac, chcialam wycisnac ale niechcacy zaczepilam palcem i urwało sie... wycisnełam z tego tak jakby skrzep krwi jednak pod skóra odczuwalne jest dosc duze zgrubienie(czy to moze byc glowa kleszcza?) Najakiej postawie mozna stwierdzic jak długo znaj...
    • witam, jakis czas temu robilam rozeznanie na forum w sprawie preparatow antykleszczowych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=39748724&a=40062653 kupilam sabunol i pies zlapal 1 kleszcza. spanikowalam i kupilam frontline. i tu pies zlapal 5 kleszczy a kilka dni temu znow 2. jeden z tych ostatnich siedzial od poniedzialku bo wtedy ostatni raz bylam z psem w lesie. znalazlam go dzis rano tj w czwartek. jak to jest? kleszcz mial odpasc po tak wspanialym preparacie.... P. Jozwi...
    • słyszałam ,że jest dostępna szczepionka(zastrzyk) na insekty ,czy jest lepsza od kropelek i obroży?Mam owczarka niemieckiego ,2 tygodnie temu zaaplikowałam jej kropelki a już dzisiaj znalazłam kleszcza.Miały być świetne ,ale zaczynam wątpić w ich działanie.Czy jest na rynku coś godnego polecenia?I jaka jest cena?Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam!
    • Mojej psinki nie ma juz prawie 2 miesiace:( Do tej pory nie wiadomo własciwie co było przyczyną jego choroby. Otoz zaczęło się od tego, ze zaczal tracic rownowage, tzn. chodzil jak pijany, trudno mu bylo podniesc lapke zeby sie wysiusiac i w ogole się caly czas kiwal. Lekarz zalecil badanie krwi -wszystko bylo w normie, tylko jakies delikatne odchylenia-w kazdym razie nic to nie wykazalo, bo lekarz podejrzewal anemię. I tak zaczęła sie kuracja sterydami. Trwało to ok 3 tyg. codziennie ...
    • Pani Doktor! Jakie badanie nalezy wykonac (z krwi, pewnie) na obecnosc bebeszjozy/boreliozy? Dzis znalzalm u suki opitego kleszcza, najprawdopodbniej siedzial tam 6 dni! Chce meic czyte sumeinei i sparwdzic to w miare wczesniej. Co moge zrobic? Ania
    • wczoraj. Kleszcz został wyciągnięty. Czy można w tej chwili jakoś zapobiec ewentualnej chorobie? CZy tylko obserwować pieska? 1,5 roku temu pies sąsiadów o mało nie zdechł od choroby pokleszczowej.
    • Siedzi na szyi i pije:( Od rana chyba. Nie wiem co robić, sama mu nie wyciagnę, bo sie wyrywa i boje sie ze go uszkodze:( zaraz wroci mąz i pijedzie do weterynarza, tylko nie wiem jak moge zapobiegac na przyszlość u takiego malego psiaka (ma cztery miesiace:(). No i czy moze cos dostac zapobiegawczo zeby powiklan nie było. Poradźce coś, jestem przerażona:(
    • Witam!Czy ktos cos może wie o zawieszce odstraszającej kleszcze o nazwie Anibio tic clip? Co o tym sądzi Pani Doktor? Następne "cudo" dla naiwnych czy rewolucja w walce z insektami?Pozdrawiam!Ela
    • Mój pies co chwilę łapie kleszcze,nawet jak wyjdzie na 5 minutowy spacer!Co z tym zrobić?????
    • Pani Doktor! Wczoraj wykrecilam kleszcza z pyska mojej suki, byl caly i "nie napity". Co moge teraz zrobic, poza obserwacja psa? Czy np. badanie krwi wykarze, ze cos sie dzieje w jej organizmie? Bardzo prosze o rade.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się