Forum Z archiwum Zwierzęta
ZMIEŃ
      kleszcze

kleszcze

(59 wyników)
    • witam, mamy kota ktory jest regularnie smarowany mascia na kleszcze ale i tak wnosi nam do domu male kleszcze zanim napija sie jeszcze jego krwi i w domu odskakuja , widzialam juz kilka malych na bialej poscieli dziecka gdzie kot czasem spi, co zrobic aby kleszcze sie do kota nie przyczepialy gdy ten spi np na trawie w ogrodzie, czy sa jakies prepararty, bo co z tego ze kleszcz nie przyssie sie do kota jak wniesiony do domu spragniony i prawie niewidoczny jest jeszcze grozniejszy ps. czy kl...
    • Moj pies zlapal kleszcza, wyciagnelismy mu - mysle ze calego bo glowe bylo widac I normalnie skubaniec jeszcze zyl I lazil po umywalce zaraz po wyciagnieciu zanim sie go "pozbylismy" fizycznie z domu ;) ranka troche ropiala przez prawie tydzien, z tym miejscu wyszly psu wlosy ale jakos szczegolnie zaczerwieniona czy fioletowa nie byla, wedlug mnie nie bylo infekcji jedynie lekki stan podroznienia po ugryzieniu/ wgryzieniu przez cholernika kleszcza. po tyg ranka zagoila sie calkowicie ( wloso...
    • u psa,waga 15 kg. Wiem ,że jest wyszukiwarka i mogę sam poszukac ale już trochę przeglądałem i opinie w zależności od czasu zmieniały się . Szanowni jako fachowcy napiszcie co stosujecie obecnie -czy kropelki,czy obroże czy jeszcze coś innego. Jeśli mogę prosic to również z jakiej firmy i czy zaopatrujecie się u weterynarza czy w jakichś sklepach w necie. Założyłem sobie konto na Krakvecie ale sam nie wiem co najlepiej kupic. Jeśli komuś się zechce z góry dziękuję ...... Podziękuj...
    • kleszcz(14)

U mojego rocznego psa znalazlam kleszcza. Byl juz napeczniety i wokol niego powstala golka. glowka juz byla chyba w skorze i ciekzo bylo ja wyrwac. Poradzono mi jednak zeby wyrwac nawet jak glowka zostanie. Mam problem bo poszlabym juz do weterynarza ale kleszcza znalazlam okolo 21 , a dzisiaj ciezko bedzie pojsc do weterynarza. Moze mi ktos powiedziec czy mojejmu psu nic sie nie stanie jak pojde z nim w piatek? Bardzo szczerze to sie denerwuje i czuje sie bezradnie.
    • jak w temacie. czy stosujecie dla swoich pupili jakieś preparaty przeciw kleszczom? ja się nad tym zastanawiam, bo trochę przerażają mnie te małe żyjątka, ale nie wiem na jaki środek powinnam się zdecydować. ma tu ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii? znalazłam w sieci taki preparat www.delazoo.pl/prod_id_177.html o dziwo, cena nawet nie straszy, ale czy ktoś go używał? jest skuteczny? na jak długo wystarcza?
    • Witam wszystkich. Mam problem z moim psem. W tym roku miał juz trzy kleszcze. Kupiłam mu krople przeciw kleszczom które wlewa sie na kark ale mimo to dziś przyniósł dwa. Jestem przerażona, mam gęsią skórkę i dreszcze jak widzę te paskudztwa. Mam pytanie jaki jest dobry środek na kleszcze i czy taki kleszcze jest nie bezpieczny dla człowieka. Mojemu psu często sam wyleci ten wstrętny robak bo już jest tak opity krwią. Słyszałam że to niedobrze. Mam jeszcze pytanie co dzieje się z t...
    • Mój piesek ma kleszcza i chciałabym go usunąć. Zawsze robila to moja mama sciskając kleszcza peseta i ruchem okrężnym go wyciagała. Czy to najlepszy sposób? prosze o rady!
    • serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3775167.html i choc zaraz sie odezwa glosy, ze sie specyfiki zle sprzedaja, i to ma napedzic popyt, to jednak rozsadniej bedzie chyba zakroplic psa, niz ryzykowac jego zdrowiem?
    • Hi, niestety, mimo zakraplania advantixem moja suka zlapala kleszcza. To bylo ok. tydzien temu, teraz caly cas ja obserwujemy, czy ta pieprzona babeszja sie nie ujawni. Przestrzegam wszystkich, ze zakraplanie nie daje 100% pewnosci, ja juz teraz uzywam rownolegle advantixu i frontlinea. Co jesczez moge zrobic?
    • Chciałabym ostrzec włascicieli czworonogów przed kleszczami- to paskudztwo pojawiło sie hurtowo, wczoraj wyciągnęłam z sierci mojej suczki kilkanaście sztuk (piesa ma kudłatą sierść). Na szczescie draństwo nie wbiło się w skóre, gdyż zaplikowałam specyfik przeciw kleszczom ok. 3 tygodnie temu. Radzę zabezpieczyc zwierzaki jak najszybciej.
    • dzisiaj rano znalzałam na moim psie kleszcza-jest juz spory, mala fasolka, boje sie ze siedzi powyzej 24 godzin..;(( jak go wyjac? szukałam na forum, przeczytalam gdzieś ze nie nalezy smarowac go maslem, nafta /zawsze tak robilam na starych psach-nawet 25 lat temu/ tylko wykrecic ale chyba sie nie da takiego z duzym brzuszkiem? i czy podac mu jakis lek, antybiotyk moze na wszelki wypadek...
    • cztery dni temu usunęliśmy kleszcza u szczeniaka 2,5 mies. dziś jest bardzo ciężko chory i nie wiem czy przeżyje. to jakiś pierwotniak atakujący czerwone ciałka krwi. pieskowi stanęły nerki i nie siusia. lekarz mówi że wszystko zależy od dzisiejszej nocy i dnia jutrzejszego. jeżeli zacznie siusiać normalnie to prawdopodobnie wyjdzie z tego, jeżeli nie lub będzie siusiać na ciemno to raczej umrze to ku przestrodze... bo niewiele można w tej sytacji zrobić pozdr.
    • Jadę z psem do Zakopanego. Dla psa mam "Sabunol" dla siebie nic. Słyszałem, że tamtejsze lasy są wolne od kleszczy, czy to prawda?
    • pierwszego kleszcza na grzbiecie mojej labki znalazłem w tym roku a już myślałem że kiltix jest 100 procentowym zabezpiczeniem :) jednak na te gąszcza które ona pokonuje myślę że to dobry wynik dodam jeszcze że psica dużo pływa i wtedy nie ma obróżki co może być częściową przyczyną owego kleszcza trochę się opił i mam nadzieję że nic jej nie będzie
    • proszę o polecenie jakiegoś preparatu od tego paskudztwa bo już kilka złapałem na mojej psicy skuteczny i w miarę niedrogi co by był :)
    • co mam zrobić?:( właśnie wyrwalam kotu kleszcza, ale tak niefortunnie, że główka została...nic się nie stanie, czy to może być nie bezpieczne?
    • interesuje mnie czego nie lubią i jak je odstraszyć może ktoś wie...
    • Wczoraj byliśmy z naszym pieskiem w lesie. Po przyjściu od razu został sprawdzony czy nie przyniósł ze sobą jakiś niespodzienek i nic nie znaleźliśmy. A dziś przy codziennej zabawie zauważyłamwbitego już w skórę kleszcza. Próbowałam go wyjąć pęsetą, ale główka została. Co mam teraz zrobić?? Jak wyjmować psu kleszcze, aby wychodziły całe?? Prosze pomóżcie.
    • mamy tu okolicę pełną kleszczy gdzie bym nie wyszła SONIA wraca z kleszczami boję się bo mam dwoje dzieci małych w domu jedna już miała wbitego w głowę przeżyłam KOSZMAR nie chce jeszcze raz....pomóżcie pozdrawiam beata
    • Moj kot przyniosl na sobie ostatnio z 10 kleszczy. Przy usuwaniu 2 sie urwaly i w skorze kota zostaly ich glowki? Co moge teraz zrobic, zeby kot nie zachorowal? Jaki jest najlepszy srodek na kleszcze oprcz obrozy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się