klima

(48 wyników)
  • Mam pytanie czy warto serwisować klimę ? Dlaczego pytam. Mam auto od 4 lat, nigdy nic przy klimie nie robiłem (poza wymianą filtra p. pyłkowego) bo działa bardzo dobrze, nic nie śmierdzi, nie ma też żadnych problemów alergicznych. Boję się, że jak oddam auto "fachowcy" faktycznie odświeżą mi układ ale przy okazji coś zepsują na zasadzie jedno naprawione drugie sp...lone. Pytanie jest zatem proste czy warto ruszać dobrze działające urządzenie ? Niechęć do grzebania w klimie nie wynika z potrze...
  • Witam, Naczytalem sie artykulow i opini ze klimatyzacja skutecznie pomaga na zaparowane szyby, bo osusza powietrze. Wszystko fajnie, problem tylko w tym, ze nie kazdy ma klime automatyczna by ustawic funkcje osuszania. Co jesli ktos ma klime manualna? Jak wiadomo na zaparowane i oszronione szyby puszczamy cieple powietrze i lekko uchylamy szybe, wiec jaki jest wtedy sens wlaczania jeszcze dodatkowo klimatyzacji skoro przeznaczona jest ona do chlodzenia? Jaki bedzie efekt jesli wlacze klima...
  • Czy ktoś może mi polecić solidny, uczciwy i w miarę tani :) warsztat zajmujący się naprawą i przeglądami klimatyzacji samochodowych w Lubinie.
  • podobna sytuacje mialem z 4 m-ce temu ale bylem w aso ( pieprzony Germaz w Wrocławiu ) i powiedzieli ze jest malo czynnika chlodzacego wiec go uzupelnili - nic nie mowili ze jest cos nie tak. Od miesiaca znowu slabo chlodzi - aso omijam z daleka bo gwarancja sie skonczyla ;( co robic i na jaki wydatek sie nastawic ( FORD FOCUS ) z gory dziekuje za pomoc
  • mam prośbę, prosze o porade w takiej kwestii: przy włączonej klimatyzacji vectra 1.8 2000 r.,zachowuje sie dość dziwnie, szarpie przy ruszaniu, "cos ją trzyma", a jeżeli jeszcze do tego skręcę koła do oporu to potrafi zgasnąć, poza tym obroty spadają, przy wyłączonej klimie objawy ustępują, poradźcie gdzie szukać przyczyny...
  • Brak mi w mojej starej Corolli jedynie klimatyzacji. Czy technicznie można wmontować klimatyzację do nadwozia Corolli 1,4 KAT z 1997 roku ? I ewentualnie, jak to zrobić ? Ile to może kosztować? szukam, pytam, czytam i nie mam informacji.
  • Od tygodnia jeżdżę autkiem z klimą i mam takie pytania: 1. Czy włączenie klimy powinno powodować wyczuwalny spadek mocy? ( silnik 1.6 - 112KM ) 2. Czy normalne jest, że właczają się oba wentylatory?, niekoniecznie przy całkiem rozgrzanym silniku.
  • BMW 525 benzyna 2.5 93 r. Po wjechaniu do garażu w ciągu 15 sekund wyciekł płyn, prawdopodobnie z chłodnicy klimy. Czy można jeździć bez ryzyka, że czegoś nie spalę? Jak droga chłodnica do klimy? Co mogło ją uszkodzić? Jestem laikiem.
  • Mam Renault Laguna - rocznik 1994, posiada automatyczna klimatyzację z której nie zawsze chciałbym korzystać. Czy da się ja jakos wyłączyć i włączyć tylko tradycyjny nadmuch?
  • witam, mam omege 2,5 V w jednym momencie przestała działać klima, wogóle nie chce się włączyć, oraz nie działa spomaganie kierownicy. Co się popsowało? to coś z klinowym? pozdrawiam
  • Mam problem z klima, ktory pojawia sie po jej wylaczeniu. W kanalach dolotowych pojawia sie wtedy osobliwy zapach. Probowalem juz czyscic kanaly dolotowe i filtry - niestety bez rezultatu. Moze ktos z was mial juz taki problem i udalo mu sie go usunac?
  • co sie moze palic? kompresor? jakis silnik? dym nawiewa z kratek wentylacyjnych a pod maska dymu nie ma. Moze ktos wie co padlo?
  • mam problem. Wjezdzam na autostrade i cisne gaz do dechy bo widze Tira co jedzie lewym pasem. Zmieniam bieg z dwojki na trojke przy 6 tys obrototow. Po chwili mam juz te 120kmh i spokojnie jade dalej ale ... klima przestaje zbierac pare z powietrza i wkrotce mam zaparowane wszystkie szyby. To bylo zima. Minelo kilka miesiecy i zauwazylem ze jak tylko przeciagne sinik na obrotach do 5 tys obrotow to po kilku sekundach znow klima nie zbiera pary wodnej i blyskawicznie sa zaparowane sz...
  • przy wlaczonej klimie paruja szyby tak ze sie nie jechac, nawet zmiany temperatur nie pomagaja. Raz pomoglo wylaczenie silnika i ponowne wlaczenie. Wyglada na to iz nie usuwana jest woda z powietrza. Czy to powazna awaria ile to moze kosztowac. Slyszalem iz jest taka czesc co sie nazywa "parownik" - co to takiego ? czy to cos kosztownego jak to dziala? czy maja na prace tego elementu jakis wplyw obroty silnika? raz przeciagnalem auto na trojce do 150km/h i od tamtej pory mam ten ...
  • Witam. Ostanio kupiłem auto z klimatyzacją Audi 80 1.9TDI Avant i są tam dwa przyciski do klimatyzacji, jeden to jest A/C czyli włączanie klimatyzacji a drugi jest REC i nie bardzo wiem do czego on służy - czy mogłby mi ktoś powiedzieć do czego ?
  • w aucie klasy "B" i "C" ? czy są duże różnice w mocy klimy?
  • Po dwóch latach eksploatacji samochodu zaczął w połowie obecnej zimy silnie zaparowywać. Wygląda na to, że głównym źródłem wilgoci jest nawiew ogrzanego powietrza (wyraźnie "jedzie wilgocią"). Ma ktoś pogląd co może być źródłem wilgoci w nawiewie? Coś spierniczyło się? PS Dodam, że serwis Chevroleta poza wymianą filtra kabinowego i sugestią by włączać klimę w celu wchłonięcia wilgoci - poza tym nie zrobił nic. Jako ciekawostka - pytany o drożność wylotów z kabiny tzw. "doradca ...
  • Witam, czy ma sens klimatyzacja w silnikach 1,0??? czy ona w ogóle chłodzi? a jak chłodzi to czy samochód daje jeszcze rade jechac? ;)
  • Czesc wszystkim. Prosze o wskazowki jak uzywac oraz jak dbac o uklad klimatyzacji w zimie. Czy do odparowywania szyb i ogrzewania wnetrza wlaczac system. ?. Kiedy uzywac opcji auto a kiedy ustawien "recznych" ? Moze to glupie pytania ale jestem laikiem w tym temacie. Do tej pory nie mialem samochodu z klimatyzacja a teraz czeka mnie pierwszy sezon zimowy z nowym autem. Dodam tylko ze jest to klimatyzacja automatyczna. Z gory dziekuje i pozdrawiam
  • a podobno jazda z klima to wieksze zuzycie paliwa ? [i]„Bardziej paliwooszczędna jest jazda z włączoną klimatyzacją samochodową niż z wyłączoną, ale z opuszczonymi szybami - powiedział James Bertrand, prezes działu Delphi Thermal Systems. „Jest tak dlatego, że samochód zużywa mniej paliwa na zasilenie układu klimatyzacji, niż musiałby zużyć na pokonanie oporu aerodynamicznego przy otwartych oknach.”[/i] http://www.samar.pl/index.html?__la=pl&__ac=sec,4&new=53859

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się