Dodaj do ulubionych

Wosk samochodowy

22.03.16, 14:48
Witam, woskujecie swoje samochody samodzielnie, czy oddajecie w ręce specjalistów? Szukam dobrego wosku który zabezpieczy lakier na sezon letni. Polecacie jakieś ciekawe produkty?
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Wosk samochodowy 26.03.16, 00:45
      Nie wiem.
      Sam mam myjkę, podjazd i wosk.
      Kupuję ten trochę droższy (lubię szczególnie te dwa na literkę "T" - ten od żółwia i "cut") i nie daję w ręce "specjalizdów".
      • pan_samochodzik21 Re: Wosk samochodowy 29.03.16, 15:30
        żółwia bawiłes się koloryzującym czy jakiś inny?
        • qqbek Re: Wosk samochodowy 29.03.16, 16:41
          I tym i tym (obydwa są na "T").
          Może mnie ktoś za spam wywalić - ale skoro się sprawdza, to podam dwie (konkurujących ze sobą firm nazwy).
          Jeden to Turtle Wax Color Magic (to było dość oczywiste)
          Drugi to T-Cut Color Fast (to było to do zgadnięcia).
          Stosuje zamiennie, bez przywiązania do którejś z marek.
          • pan_samochodzik21 Re: Wosk samochodowy 30.03.16, 12:37
            Woski koloryzujące jakoś mnie nie przekonują, aczkolwiek widziałem jak gościu robił czarny lakier innym woskiem koloryzującym Sonaxa i wyszło mu rewelacyjnie. Osobiście celowałem w jakieś twarde woski
            • qqbek Wiele zależy od koloru auta. 30.03.16, 13:10
              pan_samochodzik21 napisał(a):

> Woski koloryzujące jakoś mnie nie przekonują, aczkolwiek widziałem jak gościu r
              > obił czarny lakier innym woskiem koloryzującym Sonaxa i wyszło mu rewelacyjnie.
              > Osobiście celowałem w jakieś twarde woski

Doświadczenia z samodzielnym woskowaniem mam z ostatnich pięciu samochodów i tak:
              1. na jasnym czerwonym (Vauxhall Cavalier) wosk wyglądał dobrze, ożywiał kolor;
              2. na czarnym metaliku (E36) wosk wyglądał bardzo dobrze;
              3. na turkusowym metaliku (Astra F) i granatowej perle (Astra G) czego bym nie położył; wyglądało to do bani (nie można było dobrać wosku do koloru nadwozia);
              4. na srebrnym metaliku (E53) wygląda to średnio, ale lepiej niż niebieskie/granatowe na Astrach.
              • pan_samochodzik21 Re: Wiele zależy od koloru auta. 31.03.16, 11:34
                Mam własnie czarny lakier i chciałbym podbić efekt takiego odbicia, wetlook :P
                • qqbek Re: Wiele zależy od koloru auta. 31.03.16, 12:37
                  A masz godzinkę na umycie auta, nałożenie i wypolerowanie?
                  Jak tak, to nie ma niczego lepszego :)
                  Tyle, że wosk to nie "pie... kotka za pomocą młotka", tu trzeba być dokładnym i starannym - pojedziesz po chromie (a nie daj pani boziu po plastiku) i będzie czasochłonna zabawa w czyszczenie albo zepsuty efekt (zwłaszcza na plastikach wosk wygląda bardzo źle po wyschnięciu).
                  • pan_samochodzik21 Re: Wiele zależy od koloru auta. 01.04.16, 12:50
                    Mam cały dzień na umycie auta :P
                    • pan_samochodzik21 Re: Wiele zależy od koloru auta. 25.04.16, 13:53
                      Kupiłem ten wosk www.motochemia.pl/meguiars-black-wax-wosk-do-ciemnych-lakierow-samochodowych-189g-p-4112.html, teraz czekam na wolny weekend i ładną pogode :)
    • pan_samochodzik21 Re: Wosk samochodowy 05.04.16, 12:58
      Nie znam tej firmy, jak długo się utrzymuje na lakierze?
    • smerfetka0o Re: Wosk samochodowy 19.04.16, 16:58
      Ja wosku nie używam. A jak już to mi w zakładzie woskują.
    • basiafi Re: Wosk samochodowy 12.05.16, 15:35
      Mój maż zawsze kupuje ten wosk sklep.oemtuning.pl/pl/p/Meguiars-CLEANER-WAX-PASTE-Samochodowy-wosk-czyszczacy-pasta-311-g/4062 Według mnie całkiem dobry, widać różnice przed i po. Ale specjalistką nie jestem :P
    • normalny_uzytkownik Re: Wosk samochodowy 02.06.16, 16:58
      ja swojemu autku raz na jakiś czas serwuje wizytę w myjni, taką full serwis ze wszystkim, łącznie z woskowaniem. A tak pod domem to tylko myjka ciśnieniowa i potem szmatka.
    • pan_samochodzik21 Re: Wosk samochodowy 15.06.16, 13:49
      Ostatnio kupiłem Quick Detailer z Shiny Morning Dew, rewelacja, szybka aplikacja lakier przyciemniony i z głębokim połyskiem! Petarda
    • tomek.qz Re: Wosk samochodowy 11.07.18, 12:59
      Ja osobiście sam woskuję samochód, wystarczy poświęcić trochę czasu, a efekt można mieć czasem lepszy niż w co niektórych salonach. Osobiście ozywam wosków firmy Meguairs, przy okazji natknąłem się na artykuł w którym o nim piszą www.czesciromet.pl/sprawdzone-woski-samochodowe/
    • igimar Re: Wosk samochodowy 31.10.18, 16:35
      Można woskować samemu i kupiś sobie w necie na stronie premo.pl doskonałe ksometyki. Cała gama wosków premo.pl/pl/searchquery/wosk/1/phot/5?url=wosk
    • termos.adam Re: Wosk samochodowy 15.11.18, 21:13
      Ja ostatnio oddałem firmie która się tym zajmuje. Ale sam też lubię sobie czasami nalozyc wosk :)
    • igimar Re: Wosk samochodowy 28.11.18, 11:20
      sam wosk to nie wszystko, najpierw musisz dobrze przygotować powierzchnie. ja używam kosmetyków i chemii marki Premo.
      najpierw glinka CLAY BAR PRO a później wosk Jak jesteś leniwy to może być Speed Wax :) wszystko znajdziesz na www.premo.pl

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka