Gość: gosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 10:54 to są kluski ślaskie anie zadne białe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SG Re: Białe kluski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 13:34 Ja tam znam je pod nazwą "kluski białe" ... choć jestem ze śląska :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: Białe kluski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 10:21 a ja znam je pod nazwą "śląskie" ...bardzo dobre! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Re: Białe kluski IP: 83.71.205.* 16.11.06, 13:35 jesli chodzi on te kluski, to przepis jest faktycznie na kluski POLSKIE ( lub inaczej biale) Prawdziwe KLUSKI SLASKIE robi sie z ziemniakow - pol na pol ugotowanych i surowych utartych na tarce Kazdy rodowity slazak powie ze slaskie to sa tzw ciemne kluski wlasnie z ziemniakow pol na pol surowych i gotowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Białe kluski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 18:33 ja dodaje do ziemniakow gotowanych make krupczatkę ,prosze mi wiezyc sa rewelacyjne no i oczywiscie make ziemniaczana w ilosci 2łyżki stołowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinga Białe kluski IP: *.tys6.1000lecie.pl 17.04.07, 13:57 kluski białe to to samo co kluski śląskie a nazwę stosuje się zamiennie :).... nie za mało tej mąki ziemniaczanej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Białe kluski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 14:53 To są śląskie kluski, ale białe też są czasem nazywane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Białe i Śląskie to dwie różne potrawy IP: 195.116.35.* 18.07.07, 08:25 Białe, to białe- tak jak w przepisie (pomimo, że są podawane na Śląsku, nie są nazywane śląskimi), do klusek śląskich (zwanych również czarnymi, ze względu na barwę jaką przybierają), dodaje się 2-3 starte surowe ziemniaki. PS Na tej fotce- to nie są kluski, tylko knedle, albo pyzy! Zwykłych klusek nie podaje się ze skwarkami, tylko z sosem (zagęszczonym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darekl Re: Białe kluski IP: *.crowley.pl 18.11.07, 12:28 śląskie są białe i czarne (szare jak kto woli) więc białe to podgatunek śląskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Białe kluski IP: *.pools.arcor-ip.net 29.12.07, 18:05 to sa kluski slaskie ja daje ale zawsze 1 jajko i tylko maka ziemniaczana,zamieszam w cieple ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Białe kluski IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.09, 04:26 Do białych klusek dodaję łyżeczkę masła lub margaryny Odpowiedz Link Zgłoś