yuka66 26.01.06, 12:22 zrobilam kluski slaskie, wyszly pyszne, ale jest godzina 12, jak je przetrzymac do wieczora, zeby sie nie posklejaly i nie wyschly, przykryc folia? I jak je odgrzac, na masle? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: kluski slaskie-pilne 26.01.06, 12:25 Wyłóż jakąś tacę folią aluminiową, posmaruj ja oliwą lub olejem i kładź kluski tak aby się nie stykały. Możesz je odgrzać na sicie zawieszonym NAD gotującą się wodą (pod przykryciem) albo odsmażyć. Oczywiście w mikrofalówce też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.g9910 Re: kluski slaskie-pilne IP: *.wozniaka.bytom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 12:31 Moje zdanie jest takie: miejsce na którym chcę ułożtyć kluski posypuję mąką ziemniaczaną,kładę surowe,podaję tuż przed jedzeniem wcześniej ugotowane,wtedy są najsmaczniejsze.Odgrzewane już nie mają tego smaku,robią się twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: kluski slaskie-pilne 26.01.06, 13:35 dzieki za podpowiedzi, tym razem sa juz ugotowane, wiec wyprobuje pierwszy sposob, a w przyszlosci wstrzymam sie z gotowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: kluski slaskie-pilne 26.01.06, 13:40 w lodówce bez problemu też przechowasz. Polecam odsmażane w plasterkach na masełku, mmmmmmmm :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: kluski slaskie-pilne 26.01.06, 13:48 poughkeepsie napisała: > w lodówce bez problemu też przechowasz. Polecam odsmażane w plasterkach na > masełku, mmmmmmmm :) Cała uroda klusek śląskich w kształcie i niepowtarzalnej dziurce. Po co odsmażać w plasterkach? To juz lepiej na samym początku uformować z ciasta niewielkie talarki i w takiej formie ugotować do odsmażenia. Dużo mniej roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie taka tradycja rodzinna? 26.01.06, 14:00 jak się nie zje wszystkich na obiad to sięodsmaża. Jakoś sobie nie wyobrażam gotowania tych talarków? Cały urok w odsmażonej z obiadu okrągłej klusce pokroonej w plasterki. A tak btw de gustibus non est disputandum. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: taka tradycja rodzinna? 26.01.06, 14:02 U mnie niezależnie od ilości zrobionych klusek jeszcze się nie zdarzyło aby została chociaż jedna... Taka ich specyficzna przypadłość.))) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Jesli ugotowane to 26.01.06, 17:00 odgrzac na parze-nie zmienia smaku a beda cieple:)Przetestowane:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina1974 Re: kluski slaskie-pilne IP: *.adsl.inetia.pl 26.01.06, 17:10 Ja bym odsmażyła na masełku :) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: kluski slaskie-pilne 26.01.06, 22:27 odsmazanie to normalna procedura, ale drugie zycie kluski sląskiej jest zdecydowanie marniejsze. Lepiej zamrozic nadmiar tak, żeby sie nie stykały i sa super w kazdej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś