Dodaj do ulubionych

czarne kluski

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 20:06
robilam ostatnio tzw czarne kluski. fakt ze po raz pierwszy ale dokladnie wg przepisu z Gazety, tzn
tego dodatku ktory byl kiedys-Nowa Kuchnia Polska. i tam jest zeby z 1,5 kg ziemniakow 3/4
ugotowac a reszte zetrzec na tarce, odcisnac z soku i skrobie dodac razem ze startymi ziemniakami do
tych ugotowanych. no to tak zrobilam i nawet mi te kluseczki ladne wyszly wiec zadowolona je
wrzucam do wody.....i masakra po prostu!!kluski sie rozplynely....czy ktos ma pomysl dlaczego???moze
te proporcje byly niedobre jednak?pzdr
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: czarne kluski 08.02.07, 20:17
      jesli o szare nie czarne chodzi to maki ziemniaczanej braklo:)
    • Gość: zyrafa46 Re: czarne kluski IP: *.chello.pl 08.02.07, 20:19
      Może jakąś mąkę i jajo do tego trzeba było dodać? Nie czytałam przepisu. Tak
      tylko sobie myślę.
      • Gość: Ada Re: czarne kluski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 20:22
        a no wlasnie w tym przepisie jedynymi skladnikami byly ziemniaki(te ugotowane+surowe+sol) no i bylo
        powiedziane ze mozna dodac lyzke maki ziemniaczanej 'ewentualnie', jesli ciasto sie nie klei(a moje kleilo
        sie pieknie...
        • ba_nita Re: Proszę - przepis. 08.02.07, 20:25
          Ugotować 4 ziemniaki w łupinie, obrać, przepuścić przez maszynkę. 5 dużych
          ziemniaków obrać, utrzeć na tarce, odcisnąć z wody przez czystą szmatkę. Płyn
          odstawić, a gdy na dnie powstanie osad, zlać ostrożnie wodę, osad zaś dodać do masy.
          Połączyć ziemniaki gotowane z tartymi, dodać 3 łyżki mąki pszennej, wyrobić na
          jednolitą masę formować okrągłe kluski i gotować w osolonej wodzie 7 minut. Gdy
          wypłyną na wierzch, potrzymać jeszcze chwilę na małym ogniu.
          Ps.Nie przesadzaj z ilością surowych ziemniaków.Kiedyś mojej żonie się zdarzyło
          i ręczę, że mogłyby służyć jako broń do rozpędzania demonstracji.
          • fettinia Banito 08.02.07, 20:29
            jednak do szarych ziemniaczana powinna byc nie pszenna:)
          • Gość: Ada Re: Proszę - przepis. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 20:36
            dzieki:)no wlasnie a w tym przepisie nie bylo ani slowa o zwyklej mace. no i w tym ktory ty podales jest
            jednak wiecej surowych niz gotowanych ziemniakow a tam bylo odwrotnie. pzdr
    • cinemadriver Re: czarne kluski 08.02.07, 23:28
      a dlaczego sa czarne? kiedys robilem podobne, ale ze startych surowych
      ziemniakow i zwyklej maki i wychodzily szare ;)

ugotowane wpakowane do przygotowanej juz michy z rozkruszonym bialym serem,
      smietana 18, i zalane troche woda z tych klusek, dawaly obfity posilek ;)
      • Gość: Ada Re: czarne kluski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 23:41
        oj no tak sie po prostu nazywaja;) w przepisie nazywaly sie "czorne kluski" bo to potrawa regionalna z
        gornego slaska. prosze sie nie czepiac szczegolow:)))pzdr
        • cinemadriver Re: czarne kluski 08.02.07, 23:48
          nie no skadze ;) pytam z ciekawosci

. :: ::: For Your Freedom and Ours ::: :: :.
          • Gość: Ada Re: czarne kluski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.07, 00:00
            moze gornicy wracajacy z gruby (chyba tak sie jakos mowi-mieszkalam kiedys na gornym slasku ale
            potem wywialo mnie do wroclawia;)) jedli je uweglonymi palcami razem z karminadlami:))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka