Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      kominek

kominek

(8 wyników)
    • Proszę o merytoryczne porady dotyczące połączenia dwóch oddzielnych teraz mieszkań w jedno. mieszkania te leżą jedno nad drugim - są identyczne zarówno pod względem powierzchni jak i układu poszczególnych pomieszczeń. mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej, która liczy 10 lokali, trzy z nich należą do gminy, reszta jest własnością osób prywatnych. Te mieszkania, które chcę połączyć są własnością prywatną (moją i sąsiada, który chce mi je sprzedać). Przy okazji spytam także czy można zamo...
    • Co sądzicie państwo,na temat instalacji kominka z płaszczem wodnym w mieszkaniu 55 m2,na parterze w bloku 3-piętrowym.Proszę o radę
    • kominek(14)

Mieszkam w małej wspólnocie (6 lokali).Chcę zainstalować kominek do ogrzewania mieszkania.Budynek spełnia wymagania.Uzyskałem opinie kominiarską.Proszę o informację, czy muszę uzyskać zgodę wszystkich właścicieli, i co ewentualnie można zrobić w wypadku gdybym nie uzyskał takiej zgody.Czy może są jakieś jeszcze wymagania.Będę wdzięczny za pomoc.
    • Pół roku temu kupiłam mieszkanie, które dopiero teraz odebrałam. Jest to lokal w wolnostojącej, przedwojennej kamienicy pięciomieszkaniowej (wszystkie własnościowe, jest wspólnota). Moje mieszkanie jest największe i jako jedyne ma instalację kominkową i "kozę". Przy odbiorze dowiedziałam się od poprzednich lokatorów, że sąsiadka mieszkająca piętro wyżej wybudowała sobie kominek, wcinając się w mój komin i są jakieś problemy z wentylacją. Tłumaczyła się, że kominiarz dał jej ust...
    • dla czego nie można mieć kominka w bloku - mieszkaniu - budynku wielorodzinnym. Można mieć piec węglowy, etażowy i wiele innych rozwiązań a kominka nie. pozdrawiam
    • ja jeszcze wroce do odpowietrzenia kanalizy w stropodachu jak pisalem wczesniej odpowietrzenie kanalizy bylo zakonczone w stropodachu.zostalo to przedluzone metr powyzej powierzchni dachu.Ale teraz kominiarze i ci co beda ocieplac dach chca zakryc boczne odpowietrzenia ktore sa z boku stropodachu a wywiercic wieksze otwory przez dach w kominkach odpowietrzających /ktorych do tej pory nie bylo/Bolę sie aby tam znowu się cos nie dzialo z powodu braku wentylacji.Dzieki za pomoc
    • [b]Osoby, które wbrew przepisom budowlanym używają w swoich mieszkaniach butli gazowych, a także montują elektryczne wentylatory, narażają na niebezpieczeństwo siebie i sąsiadów. Jeśli same nie chcą usunąć nielegalnych instalacji, zarządca budynku ma prawo wezwać policję.[/b] źródło: www.rp.pl/artykul/298884.html ---------------------------------------------------------------- Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonyc...
    • W mojej wspólnocie jedna osoba mieszkająca na najwyższej kondygnacji w 5-kondygnacyjnym bloku zrobiła sobie w mieszkaniu kominek. Oczywiście bez zezwolenia - jest to niezgodne z obowiązującym prawem - nikt nie dałby na to zezwolenia. Jak rozumiem jest to samowola budowlana (?) - pogwałcenie prawa budowlanego z ryzykiem pożarowym dla współmieszkańców. Dodatkowo, co może być finansowo niemiłe - skutkuje dla wspólnoty utratą gwarancji na dach (blok jest jeszcze w okresie gwarancji/rękoj...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się