Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      konieczny

konieczny

(22 wyniki)
    • Mieszkanie ma 100m, jednopoziomowe. Ma być kominek, dodatkowo rozprowadzenie ciepła na inne pomieszczenia - jest to stara kamienica, układ amfiladowy (4 pokoje), kominek bedzie w środkowym pokoju, chce dogrzac te pokoje (juz bez kuchni itd). Kazdy radzi inaczej, już zgłupiałam... turbina jest konieczna?? dodam, ze oczywiscie jest ogrzewanie z kaloryferów, nowe okna, w przedpokoju (biegnącym przez środek mieszkania) kuchni i łązience jest dodatkowo ogrzewanie podłogowe. Na poczatku myslłąm o...
    • Pytanie jak w temacie. Aktualnie na jednowarstwową ścianę mam położony styropian, na to klej. Czy wystarczy teraz całość pociągnąć gruntem i pomalować czy konieczna jest jakaś struktura, ewentualnie tradycyjny tynk? Zauważyłem, że w tej materii obowiązuje zasada ile fachowców, tyle opinii. Część twierdzi, że to absolutnie OK, inni że to nieprofesjonalnie bo klej przepuszcza wodę a grunt jest słabym izolatorem. A zatem? Pozdrawiam i z góry dziękuję za opinie.
    • Lada moment rozpocznam remont mieszkania, ekipa 3 osobowa z polecenia, beda w mieszkaniu przebywac 24/7. Mieszkanie jest puste, nie w nim nic wartosciowego, nie ma linii telefonicznej. Umowilam sie z Panami, ze maja pracowac w godz. 8-18, pozniej tylko ciche prace. Sasiedzi poinformowani. Mam umowe, wszystko sobie omowilismy i rozrysowalismy, place za calosc po zakonczeniu prac, wszystkie materialy kupione. I teraz problem: dojazd do mieszkania z mojej aktualnej pracy jest czasochlonny,...
    • ekipa sie upiera ze trzeba zagruntowac wszystkie sciany. generalnie sciany sa równe czyste i chce tylko odswiezyc kolor. kiedy malowalam u siebie w mieszkaniu to wystarczyło umyc sniany i pomalowac, nigdy nic mi nie schodziło, nie łuszczylo itp. Teraz sie waham, bo dom jest pod dzialalnosc uslugowa wiec zalezy mi zeby wszystko bylo tip top. Ale koszty wychodza strasznie duze - 1650 zł za jednokrotne gruntowanie (oni chca 2 razy), a potem 1650 za malowanie.... jaka jest standardowa cena za m...
    • Witajcie! W kupionym przeze mnie 30-letnim domu ogrzewanym za pomocą c.o. i pieca na olej opałowy przestało działać ogrzewanie w 2 sąsiednich pokojach. Obsługiwane są one przez to samo odgałęzienie od głównej rury grzewczej. Objawy: kompletnie zimne grzejniki, także gałązki. Rura odgałęzienia nie jest izolowana, więc można na podłodze wyczuć ciepło i stwierdzam, że jest ona ciepła na większości swej długości pomiędzy rozgałęzieniem a ścianą, gdzie zamontowane są grzejniki, aczkolwiek c...
    • Tytuł wątku mówi sam za siebie. Właśnie od projektanta dowiedziałam się, że aby uzyskac pozwolenie na budowę, to przed projektem muszę mieć zrobione badania geotechniczne. Bardzo mnie to zdziwiło, bo w miejscowości w której mieszkam sporo znajomych się wybudowało i nie potrzebowali takich badań. Czy to określa gmiana (bo buduję się w innej miejscowości) czy może wymyślił to Pan architekt aby zarobił kolega z firmy geotechnicznej?
    • Pytanie jak wyżej, moze głupie ale interesuje mnie co oprócz betoniarki z urządzeń używanych przy budowie domu chodzi na siłę. Czy komuś wystarczył prad 1-fazowy? Pozdrawiam
    • Czy powinien w domu być wiatrołap,czy wystarczą tylko pojedyńcze drzwi zewnętrzne /z uszczelkami/,bez wiatrołapu?
    • mam pytanko, co radzicie? Moja pracownia,gdzie kupie projekt gotoey zna dobrze cale miasto (małe) jesli chodzi o warunki zabudowy i zagospodarowanie przestrzenne i twierdzi, ze dla mojego domku ok. Poza tym miałam wgląd do planu zagospodarowania przestrzennego i jest dobrze. Czy oprócz tego bralibyście te dwie sprawy na dokumencie? Czy to jest do czegos potrzebne? Czy pozwolenie na budowę to wszystko przebija? Dodam, ze udokumentowanie tego u mnie to koszt okolo 200 zł. proszę d...
    • Witam, co sądzicie o listwach przyściennych, czy to jest konieczne? Jaką funkcję właściwie spełnia taka listwa, czy tylko dekoracyjną? Nie podoba mi się to. Czy jest jakaś alternatywa na drewniane listwy? Listwa metalowa? stosuje się coś takiego? Poza tym co zrobić jesli przy jednej ścianie jest parkiet obok terakoty. Położenie drewnianej listwy do połowy ściany bedzie głupio wygladać. Poradźcie proszę. pozdrawiam, I
    • Witam, mam pytanko kiedy konieczne jest uzyskania pozwolenia na remont mieszkania i kto je wydaje? Zadzwoniła do mnie dziś pańcia z zarządu i zaczęła się drzeć że robie remont bez pozwolenia itd.. Strasznie się wkurzyłam bo podejrzewam o wścibstwo niedoszłą sąsiadkę. Fakt zburzyłam dwie ściany działowe i zerwałam podłogę. Pomóżcie proszę, z jakich przepisów to wynika? Pozdrawiam
    • Postanowilismy położyc panele w całym mieszkaniu (pokój, kuchnia, łazienka) - jeden rodzaj, chcemy stworzyć jedną dużą płaszczyznę, aby optycznie powiększyć mieszkanie, tym bardziej,że nie będziemy wstawiać drzwi między tymi pomieszczeniami. Pan od układania twierdzi, że w miejscu progów pomiędzy pomieszczeniami powinny być listwy dylatacyjne. Nie bardzo nam się to podoba, bo psuje nasze założenie, że ma to byc jedna nie podzielona powierzchnia. Pytanie: czy te listwy są naprawdę koniec...
    • Kładziemy gres w korytarzu i kuchni.Do naszych płytek nie było gotowych cokolików, a trochę się boję docinania z płytek.Mogą wyjść krzywizny i powierzchnia do wycierania kurzu z takiego rancika jest chropowata.Zastanawiam się czy nie zrezygnować z takiego wykończenia inie zostawić samych płytek.Obawiam sie tylko, że ściany będą się brudzić przy podłodze. A może mi się tylko wydaję? Jak myślicie?
    • właśnie mamy zamiar kłaść panele zakupiliśmy już nawet pianke do nich i tu zaczynają się sprzeczne opinie sprzedawców jedni mówią że folia pod piankę jest konieczna a inni że wręcz przeciwnie dodam że mamy mieszkanie na 2 piętrze bardzo ciepłe na dodatek prsiłabym o opinie na temat tej nieszczęsnej folii kłaść czy nie?
    • czy w mieszkaniu na ósmym piętrze w bloku konieczne jest położenie folii izolującej pod penele drewniane, czy wystarczą tyko płyty z wełny lub gąbka?
    • Witam, We wrzesniu kupiłam 5 letni dom, oczywiście wykończony. Salon z jadalnią ma 70m^2, dotyczhczas klepka była ok (połozona jest niestety troche tak na "łódkę") Od jakiegoś zcasu na potęgę zaczyna się odkształcać, robią się szczeliny, trzeszczy, gdy się po niej chodzi, można się prawie przewrócić o odstające krawędzie desek :) Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Użytkujemy ja normalnie, czyścimy sidoluxem do drewna, dbamy o to, aby podczas mycia nie było za dużo wody i...
    • W nowym mieszkaniu sciany zostaly pomalowane (tak sobie - trzeba poprawiac, zmieniac kolor, itp). Nie ma mozliwosci wiarygodnego dowiedzenia sie czy byly PRZED malowaniem gruntowane... Co lepiej zrobic? Gruntowac na farbe czy zostawic w spokoju i po prostu nakladac kolejne warstwy farby? PZDR
    • Kominek(5)

Witajcie, buduje dom i jestem na etapie kominka. Szef budowy powiedział mi,że do kominka nie jest potrzebna rura doprowadzająca powietrze, mam tylko komin. Czy tak może być? Zdaje mi się że kominek musi dostawać powietrze z zewnątrz? Pozdrawiam Paweł
    • Mam pytanie, w mieszkaniu do ktorego mamy sie wprowadzic konieczne jest wyburzenie kilku scianek dzialowych; poniewaz koszt - za informacjami tu na forum - to okolo 100zl/m2 - kwota zaczyna robic sie w naszym przypadku niebezpiecznie duza... Stad pomysl - zrobic to samemu; czy ktos ma doswiadczenie w takich rzeczach robionych samemu? Jak sie do tego zabrac? Wydaje sie, ze wyburzenie sciany to nic wielkiego, ale moze sie myle... please dajcie znac; bede wdzieczny za kazda wskazo...
    • Wysiadła mi zapalarka gazu w kuchence jw. Objawy: brak iskrzenia (lub iskrzenie sporadyczne). Co ciekawe - iskrzenie działa, gdy gaz w palniku jest już zapalony (zapałką). Czy ktoś miał taki przypadek, lub mógłby mi podsunąć radę jak usterkę usunąć? Awansem duże dzięki!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się