Forum eDziecko Eksperckie Dobry poród
ZMIEŃ
      konieczny

konieczny

(16 wyników)
    • Pani Kasiu, mija drugi miesiąc od mojego porodu, a ja nadal się zastanawiam, czy wywoływanie go było konieczne. Ciąża przebiegała całkowicie prawidłowo, ale muszę zaznaczyć, że jestem osobą otyłą. W czasie ciąży lekarz badał ciśnienie, ale wpisał je w kartę tylko dwa razy. Waga dziecka określana w USG się sprawdziła (prognozowana 3500, urodzeniowa 3580). Dzień przed terminem porodu po nocy nagle przybrałam 2kg, zrobiłam się opuchnięta i czułam się dziwnie – miałam wrażenie, że ...
    • Witam, moje pytanie zaczne od tego co było czyli, chodzi o to że moja córka przyszła na świat przez cc w związku z miednicowym ułożeniem, zastanawiam się czy cc w tym wypadku było konieczne, boli mnie to ponieważ bardzo zależało mi na poprodzie siłami natury i przyznam że przechodziłam z tego powodu+paskudnego potraktowania w szpitalu długotrwały szok. Zaznaczam że córka ważyła 3200 bo wiem że waga też ma znaczenie, A teraz to co jest, zastanawiam się czy jest szansa że kolejne dziecko mo...
    • Pani Kasiu, bardzo proszę o odpowiedź, kiedy nacięcie jest naprawdę konieczne, kiedy nie można go uniknąć? Czy to prawda, że jeśli poród jest przed terminem, to trzeba naciąć, ponieważ główka dziecka jest wrażliwsza? Z góry dziękuję za odpowiedź
    • Rozumiem do porodu, ale później czy może być piżama? osobiście nie lubię koszul nocnych i musiałabym specjalnie na 1x kupować. Pozdrawiam
    • Mam pytanie, do dziewczyn, które rodziły w wodzie i do Pani Katarzyny: przeczytałam, że jednym z wymagań takiego porodu jest to, aby wody odeszły w szpitalu, a nie przed przyjazdem do niego. Czy to prawda? Bo w takim razie, to nie wiem, kiedy miałabym przyjechać do szpitala, aby "załapać się" na poród w wodzie. Będe wdzieczna za odpowiedzi
    • Pelnia ksiezyca: totalny zabobon ciazowy czy cos w tym jest? . Pytam bo jak rodzilam 4 lata temu po terminie to mi mowili, poczekaj az sie zmieni ksiezyc a potem na porodowce (jeden dzien przed pelnia) wszystkie nagle zaczely rodzic jak na komende i salowe gderaly ze to pelnia idzie. Ale jak to powiedzialam koledze lekarzowi to niezle sie ze mnie usmial:). Teraz pelnia bedzie 28 czyli tydzien po moim terminie. ciekawe czy sie sprawdzi...
    • Pani Kasiu, czy przy użyciu vacuum nacięcie krocza zawsze jest konieczne czy można tego uniknąć? Przy piewrszym porodzie szczęśliwie udało mi się uniknąć nacięcia, przy drugim, że względu na spadek tętna dziecka w II fazie lekarz zadecydował o użyciu vacuum, chociaż główka była już bardzo nisko. Nie kwetionuję jego decyzji o użyciu vacuum jeśli to uratowało zdrowie i życie mojego synka, ale zastanawiam się, czy to nacięcie było naprawdę konieczne?
    • dziewczyny mam pytanie otóż wyszło mi białko w moczu 25 mg/dl i mam ciśnienie w granicach 136/88 więc jeszcze w normie i lekkie obrzęki kostek które znikają po odpoczynku. Czy to gestoza ? Czy konieczna jest hospitalizacja i ile ona może potrwać ?
    • wiem ze niejednokrotnie pojawial sie watek o nacieciu krocza ale chyba musze sie wygadac.pierwsza corke rodzilam sn,wazyla 2780 wiec nie byla duzym dzieckiem,porod byl wywolany ale obylo sie bez komplikacji.polozna na moje pytanie czy to konieczne zbyla mnie zdawkowa odpowiedzia i poprostu rutynowo naciela.lekarz na wizycie kontrolnej stweirdzil ze blizna jest duza i wg niego naciecie nie bylo konieczne. dlugo bo jakis dwa miesiace do siebie dochodzilam i jeszcze dlugo czulam bo...
    • Witam Jestem obecnie w 30 tyg mojej pierwszej ciazy, wszystko przebiega prawidlowo, synek dobrze sie rozwija a ja mam dobre wyniki i ogolnie dobre samopoczucie. Jak to jest z porodem? kiedy sie zaczyna, kiedy nalezy jechac do szpitala?jak to jest z lewatywa? czy jest konieczna? i z nacieciem krocza? kiedy nalezy powiedziec ze nie chce naciecia, chyba, ze bedzie mus bo malenstwu ciezko wyjsc. Czytam ale niektore opowiesci sa takie kolorowe..a ja chcialabym wiedziec jak to jest naprawde bez ...
    • w jakiej formie, tzn. jak dokładnie powinien wyglądać taki dokument , który jak widzę wiele osób zleca zabrać ze sobą do szpitala? A mianowicie żądanie ochrony i nie nacinania krocza bez wyraźnych wskazań ??
    • Pai Katarzyno, moją córeczkę urodziłam przez cc prawie 2 lata temu...wskazaniem do ciecia byla zagrażająca zamartwica płodu, spowodowana spadkiem tętna. mój mąz , który towarzyszył mi podczas porodu, twierdzi że był moment ,że małej tętno spadło do 40 !!! czy to jest wogóle możliwe aby spadło tak nisko ? dodam ,że córeczka uzyskała 10 pkt w skali apgar i rozwija sie od poczatku książkowo :) jednak ciagle zastanawiam sie czy możliwy jest tak niski spadek...przymieram sie do drugi...
    • Mam pytanie - po jakim czasie wywołuje się poród przed podanie oxy jeśli pękł pęcherz płodowy a brak jest akcji porodowej. Słyszałam, że spokojnie dziecko może czekać sobie nawet 2 doby, ale własnie urodziła moja znajoma i podobno w szpitalu jest "wymóg" by dziecko urodziło się max 6 po odejściu wód. Ja dostałam oxy 6 godz po odejściu wód a dziecko urzodziło się po kolejnych 6-ciu. Czy w Polsce są jakieś ogólne zasady które się stosuje w takich wypadkach, czy każdy szpital ma ...
    • jestem dzien po terminie, w piatek na wizycie lekarz mnie zaskoczyl, bo po wymasowaniu szyjki powiedzial, ze jak mnie nie chwyca w nocy skurcze to mam przyjsc w dniu terminu do szpitala i podlaczymy kroplowke. przy pierwszym porodzie odeszly mi wody i choc moje skurcze nie chcialy sie rozkrecic po podlaczeniu kroplowki poszlo bardzo szybko, wiec pewnie myslal ze i teraz tak pojdzie. choc bylam zdenerwowana i pelna watpliwosci, ze tak szybko chce wywolywac porod poszlam do szpita...
    • Witam Mam pytanie dotyczące porodu, a dokładnie rozwierania- czy rozwarcie szyjki macicy bada się zawsze przy skurczu ??? Pamiętam to badanie, było ono niesamowicie bolesne, jeszcze gorsze niż same skurcze. czy można w inny sposób badać szyjkę ???
    • Pani doktor 2,5 roku temu po pełnej akcji porodu naturalnego (aż do skurczy partych) miałam zrobioną cesarkę.Na wizycie kontrolnie jlekarz powiedział mi że mam pęknieta szyjkę (o czym nikt wcześniej mnie nie poinformował)Ponieważ planuje teraz kolejne dziecko byłam u ginekologa i powiedział mi że pękniecie małe ale jest:((I teraz moje pytanie jak rokuje to na utzrymanie ciązy,czy konieczny bedzie zabieg wzmocnienia szyjki i jak to rzutuje na poród naturalny ( konieczna bedzie cesa...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się