konieczny

(109 wyników)
  • No właśnie. Czytałam różne opinie na ten temat i zgłupiałam. Pamiętam, że jak 10 lat temu rodziłam moje pierwsze dziecko, to na dzień dobry dostałam zastrzyk z oksytocyny i nikt mnie nie pytał, czy chcę czy nie. Drugie dziecko rodziłam przez cc, więc mnie to ominęło. Teraz jestem w 36 tc i lada dzień spodziewam się trzeciego, tym razem chyba naturalnie. I w związku z tym ciągle się zastanawiam co z tą oksytocyną. Czy to taki standard jest, czy przy prawidłowo postępującym porodz...
  • Mam pytanie do mam, ktore maja (lub mialy we wczesniejszej ciazy) cukrzyce ciazowa. Moj wynik po wypiciu glukozy 50g to 165, lekarz kazal teraz zrobic test z glukoza 75g, mam wypic w domu glukoze i za 2 godz byc na pobraniu krwi z zyly w laboratorium. Mam pytanie - czy mozna zmierzyc sobie ten poziom cukru glukometrem? czy po wypiciu glukozy trzeba siedziec, nie wolno sie ruszac, chodzic - czy chodzenie zawyza wynik? Gin powiedzial, ze jesli teraz wynik bedzie zly, to skieruje mnie do szpital...
  • Jestem już w 9-tym miesiącu i wydaje mi się, że mniej odczuwam skurcze przepowiadające niż jeszcze miesiąc temu. Zdarza mi się, że nawet przez kilka dni nie mam żadnych skurczy, nie ma napinania brzucha. NIC. Zastanawiam się czy te skurcze są "konieczne" - to znaczy czy występują zawsze i u każdej kobiety? Myślałam, że z czasem będą się one nasilać (a przynajmniej częstotliwość się zwiększy) a tu odwrotnie. Dodam, że wcześniej nie były bolesne. Czasem tylko delikatny ból jak na miesiączkę,...
  • czy konieczne jest cc gdy ma sie nadcisnienie?
  • Witam Moja siostra jest w czwartym miesiącu ciąży. Kilka lat temu miała ziarnicę złośliwą, wykryła w stadium II a, przez 3 lata w sumie leczyła się - wlewy dożylne i naświetlania. Myśleli z narzeczonym, że może nie będą mogli mieć dziecka, a tu proszę. Boją się, czy z racji choroby lub wlewania takiej ilości chemii - czy dziecko może mieć jakąś wadę genetyczną i chcą zrobić amniopunkcję, choć z USG wygląda, że wszystko jest ok. Czy ktoś zna podobne przypadki? Czy rak / nowotwór i chemia m...
  • Witajcie. Czy lekarze zalecali wam zrobienie tego badania, bo ja jestem już w 35tc i nie robiłam a ostatnio dowiedziałam się, że to jest konieczne w ciąży.Dowiedziałam się tego na Usg, które robił mi lekarz nieprowadzący mojej ciąży. Jak poinformowałam mojego gina ten się zdziwił, że "nie robiliśmy" tego badania i kazał zrobić.(jestem zła że przeoczył) Tylko czy nie jest zbyt późno przecież ja za 5 tyg. mam termin. Dodam, że nie mam i nie miałam kontaktu ze zwierzętami, może spora...
  • Wiem że robi sie to po to aby przespieszyć bądz wywołać poród. Ale załóżmy że poród postępuje bez problemu i stan dziecka jest bardzo dobry. Czy w tym przypadku są jakieś bezwzględne wskazania do przeprowadzenia amniotomii na jakimś etapie porodu, czy też jest to niekonieczne?
  • Mój lekarz nie wiem czemu nie zlecił mi badania na posiew ani cytologii. A ja tu czytam na forum, że jest to konieczne, gdyż można wykryć niebezpieczne dla dziecka bakterie. Mam w związku z tym pytanie, gdzie w Warszawie można zrobić te badania i ile kosztują?? Chodziłam do lekarza na Kasprzaka, obecnie jest tam remont i poszłabym dopiero w lipcu. Wolę załatwić to już sama. Proszę o pomoc.
  • Witam! Moze któraś z Was wie czy do założenia szwu szyjkowego trzeba mieć wcześniej zrobiony posiew z szyjki i czy ten posiew przypadkiem nie powinien być jałowy.....Będę wdzięczna za odpowiedź.
  • nie mam temperatury, tylko od 5 dni mnie pobolewa gardlo i drapie, poszlam do internisty, obejrzal gardlo, powiedzial ze angina to to nie jest, ale zeby nie przeszlo na dolne drogi oddechowe da mi antybiotyk taki dla ciężarnych w 1 trymestrze. Ja mu na to,że ok rozumiem,że bezpieczny ,ale jednak wolałabym brać antybiotyk jesli jest to juz koniecznością, no to kazał brac przez trzy dni tabletki isla na gardlo do ssania i płukac woda z sodą, a jak nadal bedzie pobolewac to wziac antybiotyk po t...
  • Witajcie Jestem w 23 tc. Sama wyczytałam ze w tych tygodniach powinno sie robic to badanie gluzkozy, ale mój lekarz mnie o tym nie poinformowal ( nota bene jest znanym ordynatorem szpitala ). Następną wizyte mam 3 stycznia. Tak wiec nie wiem czy on zapomniał, czy po prostu nie jest to badanie konieczne?? Odpowiedzcie prosze,bo nieco sie martwie i nie wiem czy sama mam sie glośno upominac o te badanie??
  • Podczas pierwszego porodu miałam zzo i chyba nie byłam cewnikowana, tego etapu porosu po prostu niepamiętam bo byłam strasznie zmęczona. Oczekuję na drugi poród i ktoś mi powiedział że przy zzo cewnikują. Czy to prawda, bo ja bardziej się tego boję niż samego porodu.
  • Witajcie:) Mam pytanie, czy lewatywa i golenie w szpitalu jest nadal konieczne? Czytałam, że coraz cześciej się od tego odchodzi, wiecie jak jest obecnie??
  • Witam, chciałabym się dowiedziec czy konieczny jest zakup specjalnego pasa po porodzie.Słyszałam ze powinno sie go szybko(?)założyć po porodzie, czy po cieciu cesarskim też?Słyszałam tez ze jesli bedzie się go używać to w przyszłosci nie bedzie sie miało "wiszącego" brzuszka...nie wiem co o tym myśleć, prosze o porade.Z gory dziekuje.
  • Mam gr. krwi ABRh(+), czy konieczne jest badanie krwi ojca dziecka?
  • Dziewczyny, czy lekarz powinien mi dać skierowanie na badanie różyczki i ospy? Czy to nie jest obowiązkowe?
  • Jestem w 39tyg ciąży i w przyszły poniedziałek(2 marca) idę do szpitala gdzie na wtorek mam planowane cc. Maluszek ułożony poprzecznie, więc cc koniecze. Pierwsza ciąża zakończona siłami natury(7lat temu:). Mam obawy jak wygląda poród przez cc i połóg. Proszę o Wasze spostrzeżenia i rady. Co Wam pomogło.
  • Wygląda to przerażająco, kiedy położna bierze maleństwo, które dopiero co wyszło na świat i wkłada mu do ust i nosa obrzydliwą gruchę, wyciąga śluz, a dziecko jest przerazone ze strachu!!!! Ten zabieg jest po prostu nieludzki! Czy Wasze maluchy też tak traktowano? Czy nie należy malca zaraz po narodzeniu ułożyć na brzuchu matki a potem jakoś ten sluz delikatnie usunąć, ligniną, czy czyms miękkim, może też poczekać, aż sam wyjdzie? Natura chyba tak przystosowała człowieka do porodu, że n...
  • witam jestem w 20 tyg ciazy ,czy stosowanie foliku i witamin jest konieczne na tym etapie ciazy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się