Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      konieczny

konieczny

(71 wyników)
    • wstyd sie przyznac, ale nie bylam jeszcze u ortopedy z Mala (prawie 6,5 mies). Nasza Pani Pediatra za kazdym razem twierdzila, ze tu jest wszystko ok, ze nie ma co sie spieszyc, ale w koncu wypisala skierowanie, bo teraz takie procedury, ze sie idzie, ale ze to w naszym przypadku pro forma. A my takie problemy z brzuszkiem mielsimy i jakos mi sie nie ukladalo isc, a teraz znowu strsznie nie chce isc z Nia do przychodni, bo sie boje, ze chora wroci od tego ortopedy. I zastanawiam sie nad wizy...
    • wstyd sie przyznac, ale nie bylam jeszcze u ortopedy z Mala (prawie 6,5 mies). Nasza Pani Pediatra za kazdym razem twierdzila, ze tu jest wszystko ok, ze nie ma co sie spieszyc, ale w koncu wypisala skierowanie, bo teraz takie procedury, ze sie idzie, ale ze to w naszym przypadku pro forma. A my takie problemy z brzuszkiem mielsimy i jakos mi sie nie ukladalo isc, a teraz znowu strsznie nie chce isc z Nia do przychodni, bo sie boje, ze chora wroci od tego ortopedy. I zastanawiam sie nad wizy...
    • Witam.Mam pewien problem z córeczką ,poniewaz nie chce ona jeść dwuch dań.Najchetniej jada zupki ktore jej ugotuje ale o kąsystecji papki bo jak znajdzie jakis kawalek to go wypluwa ,a je kawalki juz od 7 miesiaca poprostu teraz wszystko wyciaga z buzi ,chcialam zapytac czy mimo to ze teraz powinnam wprowadzac dwa dania do diety to moge z tego zrezygnowac i gotowac jej poprostu gesciejsze zupki a ewentualnie na drugie danie podawac jej sloik dla 7 miesieczniakow(mieszkam w dublini...
    • Mamy BLW, czy czekałyście aż dziecko usiądzie? Od około tygodnia rozszerzamy dietę - na pierwszy ogień poszła marchewka. I tak, miałam szumne plany BLW, bo cała idea mi się bardzo podoba, ale moja półroczna mimo że motorycznie w moich oczach mistrzyni, bo już pełza (ostatnio przyłapałam ją z moim kapciem w buzi gdy wróciłam po chwili z łazienki :>) to nie siedzi. A chyba lepiej żeby dziecko siedziało samodzielnie jeśli stosujemy BLW? Do tej pory zaznajamialam sie z tematem dzieki www...
    • Jestem ciekawa czy codziennie chodzicie na spacery ze swoimi bobasami. Ja bardzo się staram ale przyznaję, że raz a czasem 2 razy w tygodniu zdarza mi się nie iść i mam wyrzuty sumienia bo wiem, że dla zdrowia dziecka powinnam być z nim na świeżym powietrzu jak najczęściej póki jeszcze nie ma mrozów. Ale... w dni robocze mąż w pracy, towarzystwa żadnego nie mam, pogoda taka sobie, okolica do spacerów raczej nie ciekawa nie mówiąc o koszmarnych chodnikach. Poza tym mój prawie 3-miesięczny syne...
    • Pani Doktor prosze mi wytlumaczyc czy konieczne jest zakladanie niemowlakowi czapeczki na glowke gdy jest taka ladna pogoda tzn wiosenna. Dla mnie zawsze zrozumiale bylo, ze czapke zaklada sie zima, bo jest zimno, latem zeby uchronic dziecko przed udarem slonecznym,ale wiosna czy jesienia gdzie pogoda jest jeszcze piekna, nie wiem? moze sa jakies argumenty za tym,ze takie male dziecko music nosic czapke? nie wiem np ochrona ciemiaczka? Moj synek ma 7 miesiecy i czasami mu jej nie zaklad...
    • Czy konieczne jest podawanie dziecku żółtka??? Mój synek skończył właśnie 9 mc i nie dawałam mu jeszcze żółtka. Je codiennie zupki z mięskiem, czy to nie wystarczy? Wyczytałam, ze jak daje się np do zupki żółtko, to juz nie powinno się wtedy dawać mięska. Czy i jak często podajecie żółtko????
    • Drogie Mamy? Czy, jeśli w pierwszym USG bioderek ortopeda był pewny co do prawidłowego ich rozwoju i pozwolił na zakończenie szerokiego pieluszkowania, konieczne jest powtarzanie tego badania?
    • bylam na kontroli u ortopedy, usg wyszlo dobrze, pani doktor tez powidziala ze ok ale poniewaz ja nosilam pieluche ortopedyczna jak bylam mala pani doktor zalecila pieluchowanie czy to normalne ? przecieez skoro wszystko dobrze to po co mam mala meczyc zwlaszcza ze ona spi tylko na brzuchu i nie wiem jak z ta pielucha bedzie spac?
    • Proszę o wyjaśnienie od czego powstaje przepuklina, dlaczego nazywana jest pępkową, co daje klejenie plastrem i jak to ewentualnie robić, czy może zniknąć czy konieczna jest operacja.Chirurg, który oglądał mojego wcześniaczka powiedział , że syn jest za mały i trzeba poczekać do 3 m życia żeby dalej coś robić .Nic nie mówił o klejeniu a raczej o operacji. Jestem przerażona. Napiszcie wszystko co powinnam wiedzieć na ten temat Proszę.I CZY TO DZIECKO BOLI?
    • Byłam dziś na szczepieniach i pediatra poradziła, żeby dawać małej Cebion 1x5 kropli. Czy Wy dajecie swoim dzieciom ? Czy jest to konieczne czy tylko na wszelki wypadek ? Jeśli dawać, to kiedy przestać ? Przyznam, że troszkę głupieję, bo co pediatra, to mówi co innego (obecnie testuję kilku lekarzy, żeby wybrać najlepszego). A tak przy okazji, to okazało się, że Maja ma dziś główkę o centymetr mniejszą niż 6 tygodni temu....hm. I komu tu wierzyć ??? dziękuję i pozdrawiam
    • Czy faktycznie ubranka, które pierwszy raz się prało, trzeba tez wyprasować??
    • Witam. Mam 6tyg synka. Je ładnie. Karmie tylko piersią, przytył juz prawie 2 kg. Problem polega na tym ze zwykle usypia przy piersi i nie zawsze go biore do odbicia, a jak juz wezme to chodze z nim i chodze i nic, na palcach moge policzyc ile razy mu sie odbiło. Bardzo rzadko mu sie tez ulewa, i to nie przez sen, a tylko pare razy mu sie zdarzyło ze jak skonczył jest to wylało mu sie troszke mleczka z buzi, tak jakby nie połknąl. Czy to odbijanie jest takie konieczne? Czesto sie ty...
    • Moje drogie Panie, pewnie ten wątek już się pojawiał, ja jednak poproszę o komentarze lub wasze doświadczenia. Moje maleństwo za mało przybiera na wadze, ma 4 miesiące i waży 5500. Pediatra doradził dokarmianie. Polecił Bebilon 1, potem zmienił na Bebilon AR bo mały mi ulewał. Niestety po jednym i drugim kupki zaczeły być luźne, mały niespokojny, wciąż mu się odbija, kiepsko śpi. Mój pediatra na wakacjach więc radze się Was. Dalej podawać i czekać aż się przyzwyczai czy może jednak szukać inn...
    • Czy konieczne jest używanie myjki do kąpieli malucha? Ja nie używam, bo mi niewygodnie, "gołą" dłonią latwiej dostaję się do fałdek. Poza tym przyjemniej mi się myje córkę. A naokoło tylko słyszę - umyj to dziecko w końcu porządnie! Jak to jest u was? Pozdrawiam.
    • Dostaliśmy niedawno skierowanie do ortopedy (wizyta ok 6 tygodnia), ale obiło mi sie o uszy, że noworodki powinny odwiedzić także dziecięcego neurologa. Prawda to ? Jesli tak, to w jakim czasie ? Nasza pediatra nic o tym nie wspominała.
    • Kupilismy ten fotelik www.mamasandpapas.co.uk/product-419283000/type-i/ i pani w sklepie zapewniala, ze dzidzia bedzie bezpieczna. Ale jak dla mnie to glowka bedzie miala za duzo miejsca Czy powinnam dokupic wkladke? Pomozcie
    • Moja córka ma 10,5 mies ma 6 ząbków od kiedy powinnam myć jej ząbki??czy urzywa się pasty jeśli tak to jakiej???Wczoraj kupiłam pierwszą szczoteczke ale niewiem czy myć samą wodą czy pastą.Jaka szczoteczka jest najlepsza??
    • Mój 7-tygodniowy synek od czasu wyjścia ze szpitala ma problemy z ropieącymi oczkami. Zakraplałam już biodacynę i gentamycynę, ale nadal nie jest idealnie. W zasadzie problem dotyczy już tylko prawego oczka, które ropieje już znacznie mniej niż na poczatku, ale nadal coś mu dolega. Dziś byłam z nim na ostrym dyżurze okulistycznym licząc na konsultację, bo chciałabym jeszcze popróbować mu pomóc zanim zdecydujemy się na przetykanie kanalików łzowych. Jednak lekarka jak tylko usłyszała ile...
    • Mała ma juz 2,5 miesiąca (a wydawałoby się jakbym ją przedwczoraj rodziła :o) ), na spacerki jeździmy w gondolce, budka jest zawsze podniesiona (ochrona przed słońcem). Czasem, jak jest bardzo gorąco (a przecież prawdziwe lato ma dopiero nadejść) ma bardzo spoconą główkę, mimo nakładania cienkich czapeczek. Kiedyś była tak mokta, że zdjęłam jej czapeczkę i przykryłam główkę kawałkiem pieluszki. Zastanawiam się jednak, czy czapeczka w gondolce jest konieczna? a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się