Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      konieczny

konieczny

(29 wyników)
    • witam staram się o wykup mieszkania kwaterunkowego w warszawie - jeden z powodów odmowy (urząd dzielnicy wola) podano brak inwenteryzacji budynku w którym znajduje się lokal - szukałem w przepisach - nie znalazłem takiego paragrafu - czy naprawdę inwentaryzacja budynku jest bezwzględnie konieczna dla sprzedaży pojedyńczego lokalu, czy mogę na własny koszt zinwentaryzować swoje mieszkanie ?, czy wogóle mogę coś zrobić, żeby to mieszkanie wykupić pozdrawiam
    • Witam, od roku jestem członkiem wspólnoty? Zwracam sie do Was z nastepujcym zapytaniem: Wspolnota rok temu podjela uchwale o zgospodarowaniu terneu wokol domu zielenia. Do sfinalizowania tego doszlo teraz. Czy ja jako czlonek wsolnoty musze ponosic zwiazane z tym wydatki, uwazam, ze zielen jest rzecza dodatkowa a nie konieczna do prawidlowego funkcjonowania wspolnoty. Ja rozumiem to tak: ze jesli wspolnota podejmie uchwale o wycieczce na Karaiby i bedzie wiekszosc za, to ja tez m...
    • Witam, Chciałabym zasięgnąć informacji nt sposobu powołania Zarządu WM. Najprawdopodobniej będzie to zarząd: 2 osoby spośród właścicieli 1 osoba z zewnątrz. Podobno jak do zarządu wchodzi osoba nie związana prawem własności z WM Uchwałę należy podjąć aktem notarialnym. Prawda to czy bzdura? Proszę o podanie podstawy prawnej. Potrzebuje §. Pozdrawiam
    • Wynajmuje pokój w domu jednorodzinnym. Oprócz mnie jest tam jeszcze 3 lokatorów. Nikt z nas nie ma zameldowania ani czasowego ani na stałe. Czy własciciel ma obowiazek nas zameldowac czy nie. Jak to wyglada od strony prawnej. Niedawno zaczeły sie problemy z włascicielem ktory uważa że moze wszystko bo to on daje nam dach nad głową. Czy ma racje czy powinien był zgłosic że wynajmuje nam pokoje. Badzo prosze o odpowiedz w tej sprawie.
    • Chcialem zaproponowac mojej wspolnocie wykup strychu (nalezacy do wspolnoty), w celu adptacji na lokal mieszkalny. Jestesmy wspolnota, gdzie wiekszosc mieszkan to lokale hipoteczne, udzial gminnych mieszkan jest 20%. Czy wspolnota musi nadac ogloszenie o sprzedazy strychu celem wylonienia najlepszej oferty czy tez moze mi sprzedac strych po przeglosowaniu takiej uchwaly przez wiekszosc mieszkancow? Poprosze o podanie podstawy prawnej. Dziekuje.
    • Chcemy sprzedać adaptowany strych. jesteśmy wspólnotą dużą, około 38% udziałów posiada gmina pozostałe to własność indywidualnych włąścicieli. Dziś na zebraniu pracownik administracji wpierał mi, że nie możemy żądać ceny rynkowej i jedyna konieczność to wycena rzeczoznawcy za którą zapłaci osoba kupująca (wyraziła taką chęć). Obawiam się, że gdy cena wyznaczona przez rzeczoznawcę z gminy zostanie wyznaczona dość niska i osoba wykupująca strych po adaptacji ma prawo odjąć od wyznac...
    • Prosze o informacje jakie formalnosci sa konieczne przy polaczeniu dwoch mieszkan. Do kogo sie zglosic. Dziekuje Emilia
    • Udalo mi przeforsowac na zebraniu podjecie uchwaly w spr. adaptacji i sprzedazy mi strychu. Niestety niemozliwe stalo sie okreslenie ceny strychu, wiec zostala ona narazie zdefniowana dosc mętną formułą: "Kwotę wykupu lokalu powstałego po adaptacji części wspólnej wyliczona będzie z różnicy wartości powstałego po adaptacji lokalu, określonej operatem szacunkowym i koniecznych nakładów poniesionych przez Inwestorów na adaptację. I ta kwestia ma zostac jeszcze doprecyzowana na nastepny...
    • Trochę wyroków dotyczących odpowiedzialności za szkody Art. 415. Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia. ( kodeks cywilny ) Art. 471. Dłużnik obowiązany jest do naprawienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi. ( kodeks cywilny ) 2004.06.02 wyrok SN IV CK 400/03 Wspólnota 2004/14/55 ...
    • Witam! Co KONIECZNIE musi zostać zrobione na pierwszym zebraniu Wspólnoty Mieszkaniowej? Czy trzeba bezwzględnie uchwalić statut, wybrać Zarząd? Czy można podejmować inne decyzje bez zrobienia tych dwóch rzeczy? Gdy Wspólnota jest jeszcze niezorganizowana, pewne rzeczy trzeba przygotować. A pierwsze spotkanie jest potrzebne żeby załatwić kilka bieżących spraw. Pozdrawiam
    • Witam, mam nastepujacy problem i serdecznie prosze o rade. Mieszkam w kamienicy prywatnej, obecnosc wlascicieli od czasu odzyskania nieruchomosci sprowadza sie do sciagania oplat za mieszkanie. Nie sa przeprowadzane zadne remonty, generalnie caly budynek na naszych oczach niszczeje. Naturalnie wlasciciele, mieszkajacy zreszta w kamienicy, zaslaniaja sie brakiem pieniedzy na remont. Moje mieszkanie powstalo po adaptacji strychu 20 lat temu, jeszcze za czasow administracji panstwowej....
    • Ruszają zabrania wspólnot mieszkaniowych. Zacznie się dziać na tym forum, oj zacznie się dziać...
    • Od czego to zależy? Wszystkie decyzje podejmowane były uchwałami i każdy z nas podpisywał się. Sprawy dotyczyły zwsze drobnych rzeczy. Przed nami wyzwanie - ocieplenie budynku, remont klatki schodowej - Zaciągnięcie kredytu itp I oni - sąsiedzi - zawsze na "nie" dlaczego? "bo nie". Do tej pory po ociąganiu się godzili ale tego remontu nie chcą. Od czego zależy, że o uchwałach decyduje większość głosów? Dlaczego firma która "nas prowadzi" zawsze chce mieć podpisy wszystkich? Nasza wsp...
    • Potrzebujemy pilnie informacji czy na instalacji zasilania wody do budynku ( w hyroforni) aktualnie musi być zainstalowany zawór antyskażeniowy. Czy jest to wymóg konieczny? Czy weszły jakies nowe przepisy np unijne , czy wykonawca chce nas naciągnąc na dodatkowe koszty. Odwiedziliśmy wiele hydroforni blokowych i takich zaworów nie stwierdziliśmy. Gdzie można znależć jakie muszą być waruki kiedy takie zawory należy instalować. Pozdrawiamy. Sprawa pilna.
    • zarząd WM ma wątpliwość, czy konieczny jest serwis kotłowni gazowej w okresie gwarancji? Jaka podstawa prawna?
    • Nasza wspólnota liczy 24 członków. Czy zarządzać wspólnotą może jeden z cZłonków wspolnoty, co wtedy z licencja, czy jest wymagana, czy konieczne jest wtedy zawarcie umowy z takim zarządcą.
    • Zgodnie z UOWL ustalenie wynagrodzenia Zarządu WM wymaga podjęcia uchwały. Czy jest konieczna osobna uchwała w tej kwestii, czy wystarczy uchwała w sprawie ustalenia planu finansowego na dany rok gdzie jest wyszczególniona pozycja koszty zarządzania?
    • posiadam mieszkania spółdzielcze własnościowe, które chcę sprzedać nie posiada ono odrębnej księgi wieczystej, jest ona założona dla całego budynku ogólnie, nie było też jeszcze sprzedaży gruntów i nie wiem kiedy to nastąpi a bank od potencjalnych kupców chce wypisu z księgi wieczystej, czy jest on konieczny w przypadku mieszkanie własnościowego spółdzielczego?? z góry dziękuję za odpowiedź
    • Mam problem polegający na tym, że deweloper w aktach notarialnych wliczył do powierzchni użytkowej lokali powierzchnie tarasów (spore). Obecnie konsekwentnie obciąża mieszkańców opłatami uwzględniającymi powierzchnie tychże tarasów, co "dociąża" właścicieli tychże. Co robić? Czy próbowac prostować akty notarialne czy może jest jakaś inna droga? Dodam że zarządca i deweloper nie są skorzy do jakichkolwiek korekt i w związku z tym przeprowadzenie ewentualnych zmian musi być nieco ...
    • Powiedzcie mi czy jeżeli mowa o 2 działkch to jednocześnie o 2 wspólnotach? Czy to jest taka prosta zależność, że na jednej działce może być tylko jedna wspólnota czy niekoniecznie. Oświećcie mnie, błagam, bo jedni mówią, że działka geodezyjna nie ma nic do rzeczy, a drudzy , że to wlasnie wyznacznik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się