Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      kortyzol

kortyzol

(10 wyników)
    • Pomóżcie mi, proszę. W maju zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy. W lipcu dostałam się wreszcie do endo i po zrobieniu zleconych wyników okazało się, że mam hashimoto. Dzisiaj zrobiłam usg które wykazało, że tarczyca generalnie bez zmian, ale w prawym płacie mam guz długości 15mm. Zastanawia mnie jednak coś innego... Dlaczego endo kazała zbadać mi poziom kortyzolu i ACTH. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej materii?
    • Witam, Wczoraj lekarz zdiagnozował u mnie Hashimoto. Nie to jest jednak moim najwiekszym zmartwieniem - wiem ze przyjmowanie Euthyroxu nie niesie ryzyka wielkich działań niepożądanych. Chodzi o mój poziom kortyzolu (ponizej rezultaty): 177,1 nmol/l norma: godzina 7-10: 171 - 536 godzina 16-20: 64 -327 6,42 ug/dl godzina 7-10: 6,2 - 19,4 godzina 16-20: 2,3 -11,9 Wynki sa niskie jednak badanie robiłam o...
    • Zerknijcie na moje wyniki w wolnej chwili: Prolaktynę zbadałam sobie z powodu wydłużonych cykli menstruacyjnych (38 dni, w porównaniu do wcześniejszych regularnych co 28 dni), krótkich i skąpych miesiączek (dwa dni i po wszystkim), pryszczy i trochę bolących, obrzmiałych piersi (usg wyszło dobre). Badanie robiłam w 23 dniu cyklu. Wynik wygląda ok moim zdaniem. Prolaktyna 19,65 ng/ml (norma 6.0-29.9) Kortyzol robiłam ok godziny 14.00, więc wynik odniesiono do norm popołudniowych. N...
    • Witam, to mój pierwszy post na forum. Dwa tygodnie temu internista zdiagnozował u mnie Hashimoto. Poszłam do niego z bólem łydki, lekarz przy ogledzinach zainteresował się żółtymi dłońmi, suchą skórą i włosami. Pytał o zasłabnięcia: tak, od wielu lat, energia życiowa: od kilkunastu lat leczę się na depresję. Wyniki zleconych badań krwi (części): TSH 3,015 (N: 0,35-4,94) aTPO 8,12 (N:0-5,61) Hemoglobina 14,3 (12-16) Limfocyty 3,63 (1-3,5); 47,3% (N 20-45%) żelazo 68 (N 60-180)...
    • witam, dziewczyny mam prosbe.Jutro ide robic badanie kortyzolu i rozumiem,ze mam byc na czczo i bez euthyrexu.Ale jak z pozniejszym badaniem tzn popoludniu.Moze jutro wcale nie brac tabletki zeby wynik byl prawidlowy?Moze ktoras wie i moze mi poradzic? dziekuje pozdrawiam Klaudia
    • czy ktos na forum orientuje sie w zwiazkach miedzy choroba hashimoto a poziomem kortyzolu we krwi? czytalam ze niedoczynnosc moze podwyzszac jego poziom- czekam na opinie w tej sprawie. k.
    • Witam serdecznie, przepraszam, że zdublowałam wątęk, ale tu też jesteście skarbnicą wiedzy zwróciłam się do mojego gin. endo z prośbą, aby pogrzebać w hormonach, bo mam problemy ze schudnięciem, w ciągu roku przytyłam 10 kg, nie mogę ich zrzucić, chociaż wydaje mi się, że jem mniej, nie mam też mega apetytu, czuję się pełna, nabrzmiała, przemiana materii szybka tylko w dniu miesiączki, z kolejnym dniem cyklu czuję jakbym puchła i przemiana się zwalnia, ja od zawsze miałam zimne stopy, zim...
    • Nie piszę po to, żeby Wam narzekać na temat mojego samopoczucia. Ale niestety ciągle jest nienajfajniej więc zrobiłam na własną rękę badania TSH i FT4. Kortyzol dodatkowo zlecił mi endo.Mam wizytę 4 czerwca więc świeże hormony zrobię przed wizytą. Napiszcie proszę, co sądzicie o tych wynikach : TSH 2,44 (0,25-4,0) FT4 21,2 (10,3-24,45) Kortyzol 35,63 po południu (40-150) 86,55 przed południem (60-285) Cholender niby wszystko się w normie mieści, a ja ledwo po schodach chodzę,...
    • ewentualnie czy daja podobne objawy do tarczycy?
    • Czy ktoś z Was próbował sprowadzić test ślinowy na zawartość kortyzolu? I czy są dostępne tylko za granicą? Everes

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się