Forum Dom Prawo w nieruchomościach
ZMIEŃ
      mieszkaniowy

mieszkaniowy

(107 wyników)
    • Moi rodzice rozwiedli się 25 lat temu mając mieszkanie spółdzielcze lokatorskie ,po rozwodzie mama wyprowadziła się z mieszkania nie przeprowadzając podziału majątku ,ojciec pozostał w tym mieszkaniu i założył drugą rodzinę.1 rok temu zmarł ojciec po którym odziedziczyliśmy spadek po 1/3 ja, mój przyrodni brat i druga żona.Druga żona również zmarła i po sprawie spadkowej po niej odziedziczył ich wspólny syn.ja występując o swój udział we wkładzie mieszkaniowym do Spółdzielni M dowiedzi...
    • W 2006 r. nabyłem działke budowlana 1000 m2 i rozpocząłem budowe domu, która ukończyłem w lecie 2007( zglosiłem oficjalnie zakończenie budowy),W listopadzie 2007 roku zameldowałem sie na stałe,i jestem zameldowany w tym domu do tej pory. Czy teraz sprzedając tę nieruchomość( nie upłynęło 5 lat od zakupu) moge skorzystać z ulgi mieszkaniowej, czy obowiazuje mnie stan prawny przed wprowadzeniem ulgi mieszkaniowej?Jak interpretowac zapis,ze ulga mieszkaniowa dotyczy nieruchomosci ...
    • witam. czy sprzedajac nieruchomosc przed uplywem 5 lat od jej nabycia mozna skorzystac z ulgi na cele mieszkaniowe (zamierzamy wykorzystac pieniadze na budowe lub zakup domu), posiadajac juz inne mieszkanie (nie mieszkamy w nim)??? prosze o dopowiedz.
    • mam pytanie związane z dodatkiem mieszkaniowym,otóż moja mama chce złożyć taki wniosek ale trzeba podać tam ilość osób w gospodarstwie.Ja nie mieszkam z nią ale jestem tam zameldowany,natomiast moja siostra czasowo mieszka razem z mamą ale jest zameldowana gdzie indziej.Czy musi wpisać któregoś z nas do wniosku czy nie.Jak to wygląda według przepisów o dodatkach mieszkaniowych ?
    • Witam. Czy ktoś z doświadczenia mógłby powiedzieć mi ile się czeka na pieniądze po likwidacji książeczki mieszkaniowej z premią gwarancyjną. Wiem, że termin złożenia wniosku po podpisaniu akt to max 90dni, czy jest termin w którym BKO BP musi mi przelać pieniądze?
    • witam! wraz z rodzicami i bratem jestem obciążony długiem w spółdzielni mieszkaniowej. Rodzice nie płacili czynszu a przed nami ukrywali informacje o zadłużeniu. W maju tego roku zostaliśmy eksmitowani z mieszkania.Przy okazji komornik zajął mi konta. Postanowiłem wtedy zasięgnąć informacji.Dowiedziałem się, że wszczęte są wobec mnie dwie egzekucje komornicze z 2005 oraz 2009 roku. Po rozmowie z rodzicami dowiedziałem się, że nie muszę się martwić bo gdy mieszkanie zostanie rozliczone t...
    • Witam Odbyła się rozprawa o stwierdzenie nabycia spadku. Chodzi o wkład mieszkaniowy po zmarłym ojcu w Spółdzielni mieszkaniowej. Mieszkanie typu lokatorskiego. Dziedziczą trzy osoby: mama (wdowa po zmarłym) oraz dwie córki, każde po 1/3 (jedna trzecia). Po uiszczeniu w US podatków mama zamierza wykupić mieszkanie od Spółdzielni. Spółdzielnia wystawiła dla US dwa zaświadczenia: 1. do opodatkowania spadku po zmarłym ojcu - ojciec zmarł w 2000 roku. 2. do zrzeczenia się części spadk...
    • witam mam problem chce kupic mieszkanie od pewnej spółdzieli w tym celu za pomoca cesji chce nabyć książeczke mieszkaniowa od siostry wtedy bede mogl kupic mieszkanie od spółdzielni bez przetargu ale pani z tej spółdzielni twierdzi ze jesli siostra dokona cesji tej książeczki na mnie to ja trace wszelkie prawa wynikające z jej posiadania(nie bede mógł kupić mieszkania od spółdzielni bez przetargu)czy to możliwe??
    • Czy Spółdzielnia Mieszkaniowa może odmówić przyjęcia mnie w poczet członków. Kupiłem w 2004r mieszkanie na rynku wtórnym, ale nie składałem wniosku o przyjęcie na członka spółdzielni. Mam spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu z założoną Księgą Wieczystą i chciałem mieć pełną własność tego mieszkania. Słyszałem, że w celu wyodrebnienia własności w/w lokalu, muszę być członkiem spółdzielni mieszkaniowej. Pozdrawiam Mirekhr
    • Mam pytanie do ludzi, którzy mają książeczki mieszkaniowe. Czy obecnie straciły one faktycznie wartość? Chodzi mi konkretnie czy mając taką książeczkę jest szansa na znalezienie mieszkania w spółdzielniach mieszkaniowych itd..? Może ktoś wie coś na ten temat. Czy pozostaje tylko wybranie składanej przez lata kaski z banku...
    • witam; mam problem natury raczej podatkowej, niemniej jednak zdecydowałem umieścić go tutaj z prośbą o informację / radę. Chciałbym kupić mieszkanie na rynku pierwotnym (umowa z deweloperem zostałaby podpisana jeszcze w 2005r). Część środków na zakup mieszkania pochodziłaby z rachunku w ramach umowy o oszczędzanie w Kasie mieszkaniowej zwartej przez mojego ojca (umowa zawarta w 2001 r do grudnia 2006). Moje pytanie brzmi: czy ojciec skracając okres oszczędzania do lutego 2006...
    • Będe wdzięczna za pomoc bo sprawa jest dość zawiła : Sprzedaliśmy mieszkanie które było własnością po 50% na każde ( nie jesteśmy małżeństwem) na to mieszkanie mieliśmy też częściowy kredyt. Sprzedając spłaciliśmy kredyt i przedstawiliśmy do US oświadczenie że pzreznaczymy uzyskaną kwotę ze sprzedaży na cel mieszkaniowy. Mój narzeczony kupuje teraz dom - częściwo na kredyt (tylko na siebie ponieważ ja jestem na urlopie wychowawczym) i zastanawiamy sie jak zrobić abym ja była w...
    • Witam, Mam ksiazeczke mieszkaniowa i chcialabym skorzystac z premii gwarancyjnej. Ze wstepnego rozeznania w banku wydaje mi sie ze bedzie z tym problem. Ksiazeczka jest na mnie jednak mieszkanie kupujemy razem z narzeczonym.Bank raz widzi w tym problem a raz nie i dlatego prosimy o info jak to jest w przepisach. Wczoraj pani z okienka PKO widziala problem w tym,że nie jestesmy malżenstwem i w zwiazku z tym nie mozemy skorzystac z tej premii. Jedyne co umiala poradzic to zawarci...
    • Kiedy musi być przeprowadzona (cesja na mnie), żebym to ja mogła ubiegać się o wypłatę... sadzę, że to musi być nie później niż podpisanie aktu notarialnego zakupu mieszkania CZY MAM RACJĘ?
    • Zamierzam kupić dom. Czy aby w przyszłości móc korzystać z ulg mieszkaniowych (odpisywanie odsetek kredytu hipotecznego od podatku) w umowie kredytowej musi być napisany konkretny cel np. budowlany czy może byc zakup domu i wykończenie go (dom był budowany 14 lat temu, ale do tej pory nikt w nim nie mieszkał)? Kolejne pytanie. Jak to jest z urzędem skarbowym. Jeśli w trójke bierzemy kredyt na kupno domu a własność ma być tylko dwóch osób to jak US zakwalifikuje co to są te pienią...
    • Witam! Chciałabym uzyskać trochę informacji na temat adaptacji strychów na lokale mieszkaniowe. Mieszkam na warszawskim Mokotowie w mieszkaniu mojej babci (mieszkanie kwaterunkowe, nie wykupione). Chciałabym się dowiedzieć kto ma prawo do adaptacji strychu? jakie kroki trzeba poczynić aby takiej adaptacji dokonać? do kogo najpierw się zwrócić? jak wyglądają koszty?
    • Kukułcze gniazdo – spółdzielni mieszkaniowych Ostatnio odkryłem nowy system sprzedaży mieszkań przez spółdzielnie mieszkaniowe. Mieszkanie sprzedaje się wraz z ogromną gamą udziału we współwłasności (i tu uwaga) w: - ogromnej działce wielohektarowej – konsekwencją tego jest, że w każdym centymetrze kwadratowym tej działki właściciel mieszkania ma określony udział, - w części wspólnej w budynku, w którym mieszka – i co do tego jest pełna zgoda, bo to wynika i z pra...
    • Złożyłem wniosek o wykup mieszkania od WAM w kwietniu . Wpłaciłem 1058 zł -koszt przygotowania mieszkania do wykupu. Dostałe z WAM wycenę oraz koszt zapłaty notariuszowi 2022zł. Zgodnie z nową ustawą notariusz powinien otrzymać 1/4 najniższego wynagrodzenia tj 234 zł. Proszę o wyjaśnienie ile ja mam załacić notariuszowi?
    • Mam pytania w zwiazku z rematem balkonu we wspolnocie mieszkaniowej.Nie posiadam balkonya remontowane beda w moim bloku pytanie brzmi czy ja musze sie zgodzic na koszty romontu balkonu ktorego nie posiadam?lub czy otzrmam jakis zwrot kosztow? serdecznie dziekuje..
    • !!! PORZĄDEK DZIENNY 36. POSIEDZENIA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ w dniach 14, 15 i 16 marca 2007 r. (środa-piątek) Początek obrad w dniu 14 marca 2007 r. o godz. 9.00. Pkt. 5 Sprawozdanie Komisji Infrastruktury o: 1. poselskim projekcie ustawy o zmianie ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych oraz o zmianie niektórych innych ustaw, 2. rządowym projekcie ustawy o zmianie ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych oraz niektórych innych ustaw, 3. poselskim projekcie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się