muzeum

(24 wyniki)
  • www.wprost.pl/ar/178039/Posel-PiS-otwiera-muzeum-PRL/
  • Mam nadzieję, że to nie jest pytanie retoryczne.
  • Najnowszy pomysł p.Splitta: Muzeum Żydów Kaliskich 28-12 17:09 Kalisz | Życie społeczne W Kaliszu być może powstanie Muzeum Żydów. To pomysł Muzeum Okręgowego Ziemi Kaliskiej. Mieściłoby się ono w zniszczonej, pożydowskiej kamienicy przy ulicy Kościuszki, ale miałoby w dużej mierze nowoczesny charakter. "Wystawę, owszem, tworzyłyby eksponaty ze zbiorów kaliskiej placówki i depozyty z izraelskich muzeów oraz dary rodzin żydowskich, ale nie w gromadzeniu pamiątek i oryginałów dokum...
  • Hej, Nie wiem tylko czy nie dubluje tematu. Moim zdaniem w Kaliszu brakuje pozadnej placowki muealnej oraz obiektow "cywilnych" ktore mozna zwiedzic. Jest MOZK przy Kosciuszki, Zawodzie galeria Kulisiewcza, BWA ale brakuje podadnego muzeum hisorycznego. kiedys byla mowa o muzeum literatury czy muzeum zydow kaliskich. jak daleko se te projekty? Zobaczc mozna na cmentarzu przy podmiejskiej wystawe (musze tam zajrzec jak bede w Kaliszu nastepnym razem). Jest jeszcze wieza widoko...
  • ...a w Kaliszu? :> :> :>
  • Nie, nie... To będzie raczej anty-muzeum, to znaczy muzeum, którego nie ma, choć powinno już być od lat co najmiej dziesięciu. Będziemy tu podziwiać eksponaty, których podziwiać w Muzeum Historycznym Miasta Kalisza nie można, gdyż z przyczyn dla uspokojnenia ducha zwanych obiektywnymi, muzeum to za kadencji tej Rady nie powstanie. Kłaniam się, jak zwykle nisko ww
  • [quote] WYKOPALISKOWE PODSUMOWANIE Podsumowano prace wykopaliskowe prowadzone w 2008 roku w Jastrzębnikach koło Kalisza. Badania przyniosły interesujące wyniki. Na stanowisku w Jastrzębnikach odkryto relikty osadnictwa z okresu lateńskiego związanego z obecnością celtyckiego plemienia Bojów, okresu rzymskiego i wczesnego średniowiecza. O śladach pobytu Galów świadczą znaleziska monet, ozdób i elementów stroju oraz obiekty archeologiczne, w których znaleziono ułamki na...
  • W Gabinecie Sreber im. Leopolda Kronenberga w warszawskim Muzeum Narodowym znajduja sie min. SREBRA KALISKIE . Czy ktos z naszych forumowiczow ma wiedze na ten temat ? Czy ktos dysponuje fotografiami tych zabytkowych przedmiotow srebrnych . Wartu by bylo je przyblizyc spolecznosci Kalisza. zridlo : www.culture.pl/pl/culture/artykuly/in_mu_narodowe_warszawa
  • Warto o tym pamietac , niezaleznie od wieku : fakty.interia.pl/tylko_u_nas/news/nasza-niepodleglosc-niewiarygodny-zbieg-okolicznosci,1007692,2943 WSniedziele uroczystosc kolo Ratusza o 10.oo
  • Będąc w kościele św. Józefa zapoznałem się z tablicami pokazującymi zabytki i historie kolegiaty. Wiszą w kruchcie. tablice same w sobie sa już dziś zabytkiem a zdjęcia maja wartość archiwalną bo pokazują kościół z nieistniejącymi już dziś secesyjnymi polichromiami Wiśniewskiego. Ale jakie było moje zdumienie gdy wśród zabytków wymienionych w spisie odkryłem pozycję - drzwi romańskie najprawdopodobniej z kolegiaty św. Pawła. I obok bezcenna fotka tych drzwi prowadzących do dzwonnicy. Ta...
  • Z ostatniej chwili, za serwisem www.onet.pl, niestety pojęcia nie mam o jaką miejscowośc chodzi. Wielkopolska: odkryto skarb na polu rolnika Kilkaset srebrnych denarów krzyżowych i srebrnych placków oraz ozdoby z XI wieku odkryli archeolodzy na polu rolnika w jednej z miejscowości pod Kaliszem. - To największy po wojnie tego rodzaju skarb w południowej Wielkopolsce - powiedział Adam Kędzierski z miejscowej Stacji Instytutu Archeologii i Etnologii PAN. Do odkrycia doszło podczas ...
  • witajcie! mam pytanie: jak najdszybciej dostać się z kalisza do warszawy korzystając z komunikacji publicznej?
  • Na stronie MOZK w Kaliszu funkcjonuje mapa (Google) , która pokazuje tory Kalislkiej KD od Kalisza Wąskotorowego via Kokanin do Borkowa Starego. www.muzeum.kalisz.pl/oddzialy_russow.html Czyżby Urząd Marszałkowski chciał nam ja odbudować? Brakuje zato torow , które w rzeczywistości istnieja :). Mam na myśli odcinek Russow - Borkow Stary, aż do drogi Borków St. - Tykadłów, a nawet kawałek dalej.
  • miedzy nimi ... Bieniszewice i koninski artysta fotografik FRANCISZEK KUPCZYK, ktory spedzil miesiac wsrod bieniszewickich kamedulskich eremow - jedynych w Wielkopolsce Wschodniej. Poza Wielkopolska sa jeszcze w Krakowie, na Bielanach. We Wigrach juz sluza za hotel. Dzieki autorowi fotogramow i dyrekcji MOZK w Kaliszu rozwinela sie nic wspolpracy pomiedzy naszymi Miastami Krolewskimi w tak waznej dla nas dziedzinie jaka jest kultura,jaka sa zabytki bliskie naszym sercom. Otwar...
  • Mimo wielu zniszczeń, wojen, Kalisz ciągle jest bogaty w liczne niesamowite zabytki. Ostatnio byłem w jednym z kaliskich kościołów który zwiedziłem dość dokładnie tzn w miejscach które są zazwyczaj całkowicie nie dostępne. Niestety z przyczyn obiektywnych nie mogę podać co to był za kościół bo zostałem tam wprowadzony przez zaprzyjaźnione osoby (proboszcz nie chciał udzielić zgody mimo licznych próśb)Jakież ciekawe rzeczy kryją kościelne składziki. Nieznane relikwiarze z drewna, szczątk...
  • Podobno kilka dni temu otwarto w Muzeum Archeologicznym w Warszawie wystawe "Korzenie Kalisza". Czy ktos z Was ma wiecej informacji na ten temat?
  • Jestem ciekaw jak potoczy sie ta sprawa kalisz.naszemiasto.pl/wydarzenia/947109.html
  • Sygnał zostało dany www.zyciekalisza.pl/index.php?str=82&id=9123 zabytkowa tablica na moście trybunalskim jest zasypana ziemią i coraz bardziej rdzewieje. Most jest własnością miasta i bez dwóch zdań powinno ono zająć się tym zabytkiem. Koszty odkopanie, odrdzewienie tablicy i jej zabezpieczenie antykorozyjna farbą. Ciekawe jak długo trzeba będzie czekać.
  • Co sądzicie o tej imprezie, bo wg mnie zapowiada się ciekawie. Godnym uwagi punktem jest to: "O godzinie 22.00 swe podwoje dla mieszkańców i ich gości otworzą muzea, Teatr, Filharmonia, domy kultury, kina i puby, gdzie prezentowane będą wystawy, spektakle, happeningi, rozbrzmiewać będzie muzyka i śpiew." Źródło www.kalisz.pl
  • Ze spraw kaliskich wycofałem się zupełnie ale czasem trzeba powrócić gdy granica zostanie przekroczona. Z bardzo pewnego źródła wiem że biskup kaliski planuje utworzenie muzeum diecezjalnego w Ostrowie. Na razie i tak pieniędzy na ten cel nie ma i się ich nie planuje ale chyba warto wiedzieć z jakim poziomem i mentalnością mamy tu do czynienia.Swego czasu jeden z dominikanów polskich ale o nazwisku dźwięcznym nazwisku Habsburg (zapewne z linii żywieckich Habsburgów) oglądał fotografie k...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się