Forum Kultura Muzyka Strawberry Fields
ZMIEŃ
      muzyczne

muzyczne

(118 wyników)
    • pierwotny wątek nam sie zarchiwizował... forum.gazeta.pl/forum/w,20715,38483157,,wydarzenia_muzyczne_koncerty_w_TV.html?s=0 sugeruję w tytule wpisać "kto o co"
    • Tak sobie mysle, a nie zauwazylem by byl taki watek. Jakie odkrycia muzyczne i co wartego polecenia znalezliscie w wyzej wymienionym serwisie, badz na tematycznych blogach muzycznych. Ja od juz dluzszego czasu jestem pod wrazeniem kilku rzeczy i bardzo polecam: Dianogah - Millions of Brazilians - w sumie to kategoria postrock, a podobienstwo do Tortoise i Millions living now az rzuca sie w oczy, ale slucha sie tego bardzo sympatycznie idac dalej... Fuck Buttons - Street Horssing -...
    • Bo ja w takiej sprawie... Pojawiły się znienacka pewne możliwości, by otworzyć nowy serwis muzyczny - o tyle różniący się od rzeczy typu Nuta czy CGM, że pisany przez pasjonatów i dla pasjonatów (a nie na odwal się), a od Porcysa czy Screenagers szerszym spojrzeniem na muzyke, tzn. na ile zasoby osobowe by pozwoliły - w ogóle bez gatunkowego profilowania, jak tylko jest to możliwe bez jednoczesnego rozmycia i pisania o rzeczach, na których się piszący nie znają. Powiedzmy coś w st...
    • W Gdańsku do końca września padną dwa ostatnie małe prywatne sklepy z płytami (jeden się wyprzedaje, drugi schodzi do podziemia), zostaną tylko Empiki i Kolporter. W Sopocie został jeden, ale to właściwie księgarnia/antykwariat z resztką płyt. W Gdyni niedawno padł ostatni - został duży prywatny salon i Empik. Choć oczywiście nic nie mam do wielkich salonów (a nawet lubię sobie po pracy poszperać w setkach płyt), to jednak jakoś smutno, zawsze można było sobie pogadać z właściciel...
    • Grał Hendrix na sali Planta się bali
    • nie mamy chyba takiego watku, a warto podpowiadać co wartościowego mozemy zobZczyc w TV. Np.TVP Kultura jest coraz bardziej dostępna, i wielokrotnie proponuje ciekawe rzeczy. Dziś w TVP Kultura: Archiwum Jazzu i Rocka godz. 22.40 - Czesław Niemen i Aerolit - koncert z Sopotu (wg telegazety) z 1974 roku. Czy to nie jest TEN koncert z Osjanem jako zepołem towarzyszącym? wg mnie jazda obowiazkowa.
    • Temat może trochę niejasny, więc go trochę przybliżę. Chodzi o to czy......hmm........szanujecie, tolerujecie,lubicie ludzi o gustach zdecydowanie innych od Waszych. temat może troche głupi, alepodam przykład: Nastolatkiem będąc lekceważyłem ludzi słuchających różne odmiany disco. teraz mo przeszło, ale dalej np trudno mi sobie wyobrazić, bym polubił kogoś słuchającego disco polo(Nigdyw życiu nie pokocham dziewczyny, która słucha disco polo - jak śpiewał Grabaż), jakoś trudno mi s...
    • Proszę o typy poparte osobistymi lub znanymi przez siebie przykładami. 1. Do zbijania kasy. Przykład: teddy wygrał (z tego co pamiętam) dwie Wielkie Gry i prawie, wraz z dwojgiem innych forumowiczów, ten teleturniej co go Ibisz prowadził.
    • Zastanawiam się nad stworzeniem przez nas muzycznego kanonu, czyli spisu (powiedzmy: 50 - 100) płyt najważniejszych, najbardziej wpływowych dla (szeroko pojętej) muzyki. Pomysł "na rybkę" jest najprostszy z możliwych (ale także nieco nudny): każdy wypisuje swoje propozycje z krótkim uzasadnieniem. Myślę, że świadomość muzyczna, społeczna, socjologiczna i wszelaka inna forumowiczów SF dojrzała do tego typu zadania. Pytanie: "po co?" jest wielce uprawnione w tym wypadku. Moja odpowi...
    • ...ruszają we Wrocławiu wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3240425.html Chciałbym zobaczyć listę wykładowców i program, bo nie wiem, co o tym myśleć.
    • Kazdy z was pewnie jako młody fan nie ograniczał sie jedynie do słuchania muzyki ale tez próbował ją tworzyć. Nie interesuje mnie co robicie teraz ale od czego zaczynaliście? Ja w I klasie liceum usłyszalem ze zespół FREE LOVE (nie wiedziałem co grał) nie ma basisty umialem tylko grac na akustycznej troszkę i przełamałem się i zagadnołem kolesi na duzej prerwie (byli rok starsi) i wprosiłem sie na przesłuchanie. Zdziwiłem sie ze przesłuchanie zrobił Instruktor MOKU - Benio lat ...
    • Za onet.pl: Złota płyta za 15 tysięcy Związek Producentów Audio-Video (ZPAV) zmienił zasady certyfikacji płyt. Od początku lipca polski wykonawca, aby otrzymać złotą płytę będzie musiał sprzedać tylko 15 tys. egzemplarzy, a nie 35 jak wcześniej. Platynowa płyta dla polskiego artysty będzie przyznawana za 30 tys. sprzedanych nośników, zaś diamentowa za 150 tys. (wcześniej odpowiednio 70 i 350). Jeśli chodzi o artystów zagranicznych, krążek pokryje się złotem, jeśli kupi go 10 tys...
    • A, pomyslalem sobie, ze skoro to moje forum, to se walne cos w rodzaju pamietnika. Nie wiem, jeszcze jak to bedzie wygladalo, ale na pewno bedzie mialo zwiazek z muzyka. Acha, jakbyscie mieli ochote zapraszam do tworzenia wlasnych muzycznych pamietnikow. Uwaga, zaczynam. ...poranek przy niezwyklych dzwiekach Columbus Duo. Kolesie graja niby prosta muzyczke (gitara, bas, czasem wokal - po francusku!) a jednak jest w tym jakis zamysl, cos co mi bardzo odpowiada, cos co uspokaj...
    • w planach zdecydowanie: Marquee Moon Television - bo chłopaki ze screenagers za samą recenzję powinni dostać Pulitzera, uzupełnianie dyskografii Waterboys (jest jeszcze kilka białych plam)- a scott planuje wydanie reedycji Fisherman Blues jak 4 płytowe pudło, i jak ja to mam nadrobić, i chociaż kilka pozycji z rankingu screenagers (bo wpadłem w kompleksy) zbierać Nicka Cave'a - ale to już wkracza na teren dziury budżetowej, zatem płynnym krokiem przechodzimy do muzycznych marzeń: ...
    • Może się ładnie wypowiemy na ten temat. Jeśli chodzi o Roberta S. to wypowiedziałem się wiele razy, ale podsumuję: Koleś jest już trochę za stary na porządne pisanie. W pewnym wieku u części osób da się zaobserwować jakieś skapcienie. Oczywiście są chlubne wyjątki, jak część użytkowników tego forum:), a sam przecież poszedłem na koncert Tworzywa Sztucznego z Teddym (wiekowo mógłby być moim ojcem ; ) ), ale u niektórych nie ma ratunku. Sankowski lubi Peję, a objeżdża płytę Bjork, ...
    • Nie wiem, czy znajdzie się tego więcej, ale dla filmu o którym napiszę "warto było stworzyć" ten wątek. Wczoraj wieczorem (ach te leniwe letnie wieczory) natrafiłem na niemiecki film fabularny nadawany w TVP1, który opowiadał o autentycznej powodzi, która wydarzyła się w Hamburgu w 1962 roku. Jest tam motyw pewnego młodzieńca, który ma zespół rockowy (tak, tak, rockowy, nie rock and rollowy). A więc ów młodzienieć jeste posiadaczem, uwaga... długich włosów, jakich jeszcze przez n...
    • Przeze mnie: 1.Rafał Księżyk - nawet jeżeli nie słucham opisywanej muzyki, czytam, bo sprawia mi to przyjemność, 100% profesjonalizmu 2.Jacek Hawryluk - nawet jeżeli się z nim nie zgadzam w kwestii Maleńczukowych kantat to i tak jest dla mnie ekspertem w dziedzinie poważnej 3.no i kurcze, żadne nazwisko nie przychodzi mi do głowy, kiedyś wymieniłbym ekipę Zina, pewnie niemal całą starą Machinę, większość Tylko Rocka a jeszcze wcześniej wszystkich piszących w Non Stopie. Non Stopu n...
    • Zaskakują mnie często w nieoczekiwanych momentach. Do niektórych zdążyłem się już przyzwyczić. Np. do tego, że gdy widzę Holliday Inn zaczynam w myślach nucić utwór Marillion "Mylo" z Misplaced Childhood, w którym występuje właśnie nazwa tego hotelu. Macie jakieś muzyczne skojarzenia.
    • Od wielu lat, będąc w księgarniach, zaglądam sobie do różnych wydań kilku (kilkunasto?)tomowej Encyklopedii Muzycznej PWN. Zaglądam z nadzieją, że w którymś z najnowszych wydań obok np. Jana Bobolasa (nazwisko z głowy), który w młodości próbował napisać rapsodię, ale mu nie wyszło, bo nie umiał zapisywać nut, znajdę hasło The Beatles. Bo w encyklopedii tej nie ma takiego hasła! Jest ów hipotetyczny Bobolas, a nie ma Beatlesów. Jest, zdaje się Aznawur, czy Żilbert Beko, a nie znajd...
    • największą do tej pory muzyczną niespodzianką była dla mnie informacja, że "child in time" nie jest dziełem blackmore'a, tylko mało znanego zespołu it's a beautiful day, który nagrał rzeczony utwór parę lat wcześniej i zatytułował go "bombay calling". co najlepsze, jeden z późniejszych koncertów deep purple (bodajże w singapurze) został nazwany właśnie bombay calling... czy wy też zostaliście "muzycznie" zaskoczeni w podobny sposób?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się