muzyka

(372 wyniki)
  • w podstawówce? Bo za moich czasów (lata siedemdziesiąte ubigłego wieku, jakby co) to mieliśmy o Bachu, Beethovenie i Szopenie, i, może, jakąś lekcję o jazzie, ale chyba pogardliwie potraktowaną. Dlatego przez długi czas muzyka poważna kojarzyła mi się z totalną nudą. A teraz? Czy w XXI wieku są lekcje np. o Beatlesach, czy nadal lecą Beethovenem, który pod koniec życia stracił słuch (tyle z tych lekcji zapamiętałem)?
  • próbują podejść do sprawy naukowo
  • Zakładam, że przynajmniej kilkoro forumowiczów ma na swoim koncie pociechy. Czego słuchaja teraz nasto(kilku?)latki? Czy katujecie je tym czego sami słuchacie? Czy może odwrotnie - sami jesteście katowani muzyką, której nie rozumiecie? Czy jest możliwe porozumienie w tej kwestii ponad podziałami na linii rodzice - dzieci? PS. I pamiętajcie, rodzice kazali słuchac małemu Asowi Beatlesów. W związku z czym nienawidzi on muzyki tego zespołu. Więc - bez przeginania.
  • temat poruszałem juz na zlocie. Ale mało kto z obecnych miał takowe doswiadczenia. Byłem u dentysty z dzieckiem - gość zapodał jaką muzyke typu "moods" - jak sam powiedział słucha tej płyty pierwszy raz, dostał ją od jakiejs wytwórni płytowej z komentarzem że jest to muzyka z przeznaczeniem do gabinetów lekarskich. Jakiś koszmar, mdłe, bezpłciowe dzwieki. Po 5 minutach gośc nie wytrzymał. Przeprosi zkomentarzem ze to pomyłka i ze zagra to, przy czym najlepiej mu sie pracuje. Zagr...
  • smiem twierdzić że tak. nie wiem czemu, ale pomimo dość ubogich mozliwości instumentalnych, ona dla mnie po prostu brzmi lepiej. Muzycy poszukiwali, a czasem mając wykształcenie muzyczne (konserwatorium, akademia muzyczna) "przeciągali" instrumenty pozornie dla rocka obce. np. dzwony rurowe, gongi -> tu przykład ELP Toccata pl.youtube.com/watch?v=O6vN9nadqtQ to tak tytułem wstepu do polemiki. no i niech sie krew poleje....
  • witam, pisze magisterke o roli muzyki w zyciu czlowieka i potrzebuje osob, ktore zechcialaby udzielic mi osobistych odpowiedzi na ten temat, jesli ktos chetny by sie znalazl, poprosze o zostawienie maila na ktory moglabym podeslac ankiete, bylabym wdzieczna za jakikolwiek odzew:) pozdrawiam mmelomanka@o2.pl
  • ELO. proponuję Wam niniejszym w ten wakacyjny zasrany czas stworzenie niełatwego, ale konkretnie satysfakcjonującego rankingu, przyjaciele. kilka tygodni temu mój kolega zaproponował, żebyśmy obaj ułożyli i zgrali na CD swoje 'top 20 najlepszych kompozycji w historii muzyki pop' (jazz, klasyka i poważka odpadają), od najmniej dobrej do najbardziej. ot, taka absurdalna zabawa wariatów. PRZYSTAŁEM OCHOCZO, po czym okazało się, że to jest zadanie trudne. bo tu nie chodzi o najpięk...
  • Pamiętam, ze kiedyś było coś o tym na SF, więc może koleżanki i koledzy zechcą podzielić się ze mną swoimi przeżyciami. 1. Od kilku m-cy czuję, ze muzyka nie sprawia mi przyjemności. 2. Próbowałem wracać do muzyki lat dziecinnych, próbowałem nasycać mózg nowościami w celu pobudzenia - nic nie pomaga 3. Próbowałem robić sobie przerwę w słuchaniu muzyki w ogóle - radio won, komputer won, mp3 player won. Po 1, 2 dniach czułem się dziwnie, zaczynało mi czegoś brakować, lecz kiedy włą...
  • Ketil Bjornstad podobno uchodzi za jednego z czołowych skandynawskich jazzmanów. Słyszał ktoś coś wiecej niz płyta z muzyką z tego filmu?
  • "Steve Hackett, legendarny gitarzysta grupy Genesis, przyjedzie 7 września do Warszawy" czytam na zaprzyjaźnionym serwisie":-) Zresztą, wielu takich legendarnych muzyków i producentów chodzi po ziemi, według informacji prasowych. Może się czepiam, ale denerwuje mnie to określenie w stosunku do muzyków, którzy po prostu od jakiegoś czasu sobie tworzą. Pytanie więc jest takie - od kiedy muzyk/producent/prezenter radiowy staje się "legendarny"?
  • Znacie jakieś niezrozumiałe, ciekawe, śmieszne lub przerażające inicjatywy znanych muzyków? Przyszło mi to do głowy, bo niedługo zagrają u nas The Young Gods, legendarny industrial band ze Szwajcarii. Otóż ci panowie zostali zaangażowani w nauczanie języka niemieckiego. W ogólniaku uczyłem się z takiego podręcznika "Moment Mal". W trzecim kapitelu stało: 3.Musik: die „Young Gods” i zespół służył za przykład do zapamiętywania nazw państw, cyferek i innych takich tam....
  • mieszkam poza Polską, pracuję z ludźmi nie tylko z różnych krajów, lecz i z różnych kontynentów, różnych regionów kulutorowych... często za granicą jestem pytana o polską muzykę... chcę przygotować sobie na laptopie jakieś fajne muzyczne kawałki - przykłady różnych stylów muzycznych... z różnych okresów... jakie POLSKIE utwory proponujecie do takiej składanki? utwory, za pomocą których pokażę cudzoziemcom piękno i różnorodność polskiej muzyki... co proponujecie?
  • czym sie powinien cechowac, wyrozniac ? Jasne, ze powinien miec duza wiedze, latwosc pisania oraz zmysl krytyczny Ale jak to jest z muzycznym sluchem ? Krytyk malarstwa nie moze powinien miec problemow z wiedzeniem, ale czy krytyk muzyki moze miec problemy ze sluchem ? Ja juz nieraz spotkalem sie z tym ze osoby, ktorym 'slon na ucho nadepnal' czesto wypowiadaja sie na temat muzyki, ze cos tam jest dobre albo slabe. Dla mnie jest to troche absurd, jako ze zmysl sluchu to chyba podst...
  • Jechałem na Heineken Open'er Music Festival klimatyzowanym Roverem należącym do mojego kumpla. Na tę okazję wypaliłem w swojej nagrywarce Samsunga kilka płyt Verbatim CD-R z muzyką. Spożywanego właśnie batonika Lion popijałem zimną Coca-Colą (wszystko zakupione w jednym ze sklepów sieci Żabka). Z przyzwoitych głośników należących do zestawu stereo firmy Panasonic usłyszałem akurat dźwięki "Huddle Formation" zespołu The Go! Team. Spośród jadących ze mną dwóch pasażerek płci żeńskiej, a t...
  • Takiego wątku chyba nie było. Nie wiedzieć czemu przypomniał mi się duet Krzysiek i Rysiek (Ściera plus Sygit). W połowie lat 80-tych u Krzycha Szewczyka straszył ich tragiczny numer z refrenem "Olalaoli". Macie jakieś inne typy?
  • Czy potraficie lubic jakis utwór ze względu tylko na fantastyczne słowa?, puszczajac gdzies w tło cała linie melodyczna? tzn. zaczynacie traktowac piosenke jak wiersz? ostatnio złapałam sie na tym, że słowa zaczely odgrywac u mnie jakas bardziej znaczaca role. Zawsze było tak ,że piosenka to piosenka, to calość, nie ma piosenki bez słow, czy słów bez piosenki(pomijam muzyke gdzie w założeniu słów brak oczywiscie). a tu prosze.. Zreszta czesto mam to samo tylko w druga strone..czasami si...
  • No właśnie. Przeżyłem onego czasu wiele muzycznych pyskówek i nie wydaje mi się, że zdanie przytoczone, funkcjonujące jako przysłowie, jest prawdziwe. Wielbiciele muzyki, JAK KAŻDEJ INNEJ DZIEDZINY, np. polityki, potrafią obrzucac się takim błotem, że hej ha. Może owo powiedzenie powstało w czasach baroku? Bo teraz chyba nie ma sensu. Co myślicie?
  • Próbuję znaleźć korelację między tym, czego słuchamy, a tym, jacy jesteśmy. Ja np. z jednej strony jestem grzeczny i dobrze wychowany, dlatego słucham Beatlesów, Beach Boysów i Grechuty:-) Ale miewam też natręctwa (np. powtarzanie tego samego zdania kilka razy z rzędu, spokojnie - kontroluję to:-)), i stąd, być może, moje zafascynowanie Can, która to grupa, jak wiadomo, w swoich utworach powtarza w nieskończoność pewne motywy. Lubię także poszaleć i powrzeszczeć, w czym pomagają...
  • Motto: "Writing about music is like dancing about architecture." ... Elvis Costello, Duke Ellington, Frank Zappa, Martin Mull, Miles Davis, Laurie Anderson, Steve Martin, Thelonious Monk, John Cage, Jon Berger, David Byrne Frank Lloyd Wright Woody Allen, Charles Mingus, Tom Waits, Robert Bly, Loudon Wainwright III Nick Lowe Eric Satie Lester Bangs albo jeszcze ktos inny bo tak naprawde nie wie nikt kto pierwszy cos takiego powiedzial lub napis...
  • Zwracam Państwa uwagę na kilka wchodzących do kin, w których muzyka pełni pierwszo- lun drugoplanową rolę. Tak więc: - Życie jest muzyką - zapowiada się niezwykle ciekawie ze względu na mieszaninę róznych rodzajów muzyki z różnych regionów świata: serwisy.gazeta.pl/film/1,39884,3633486.html - Śniadanie na Plutonie - widziałem i bardzo polecam, pogodny w nastroju film nieco przypominający C.R.A.Z.Y., o transwetycie o pseudonimie Kicia, dziejący się w latach 70. Muzycznie - T. Rex,...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się