08.12.06, 09:04

Tomek miał rok temu wycinanego czerniaka uda lewego (Clark IY) i węzły chłonne pachwinowe.Po operacji wszystko było w porządku, żadnych nacieków, węzły czyste. Co 3 miesiące chodził na kontrole i wszystko było w porządku aż do teraz. Wykryto w nadnerczu jakąś zmianę. Czy to może być przerzut? Za dwa miesiące ma mieć operację. Czy to nie za późno? Niestety nie ma wcześniejszego terminu. Tak bardzo się boję. Niedawno urodziła nam się córeczka.
Obserwuj wątek
    • goniatara Re: Czerniak 08.12.06, 13:58
      Witam!
      Miejmy nadzieje, ze ta zmiana w nadnerczu okaze sie czyms zupelnie niezwiazanym
      z czerniakiem zwlaszcza, ze nie jest to "ulubione" miejsce przerzucania sie
      czerniaka. Miejmy nadzieje tez, ze w ogole okaze sie czyms zupelnie niegroznym i
      wszystko bedzie ok. W tej chwili nikt nie Ci nie odpowie, czy jest to przerzut,
      wyjasni to badanie histopatologiczne po operacji. Dwa m-ce czekania na operacje,
      jak dla mnie, wydaje sie byc terminem baaardzo odleglym, ale nie mieszkam w
      Polsce, wiec zdaje sobie sprawe z tego, ze w Polsce sa nieco inne warunki.
      Natomiast, czy jest to "za pozno", jak to napisalas? Nie wiem, ale mam ogromna
      nadzieje, ze nie (mimo wszystko wierze,ze lekarze wiedza, co robia). Starajcie
      sie myslec pozytywnie, choc nie jest to latwe, wiem. Strach jest zupelnie
      normalnym stanem i uczuciem w Waszej sytuacji, ale nie pozwolcie, zeby przejal
      glowna role w Waszym zyciu. Trzymam kciuki.
      Serdecznie pozdrawiam
      Malgorzata (udo prawe, III Clark, 4 lata temu:))
    • gontcha Re: Czerniak 09.12.06, 12:46
      Hej,

To niekoniecznie musi być od razu przerzut - czego szczerze życzę. Jednak
      termin zabiegu za 2 miesiace to trochę długo. Czy nie ma możliwości
      przyspieszenia operacji? Może w innym szpitalu?
      Czy zmianę na nadnerczu wykryto na USG? Robiono TK i jakieś inne badania?

Trzymam kciuki i pozdrawiam,
      Anka
      • xal Re: Czerniak 09.12.06, 14:22
        Operaja będzie we wtorek w innym szpitalu. Mam nadzieję że wszystko dobrze się skończy. Zmianę wykryto na badaniu USG. We wtorek przyjęcie na oddział i pewnie wtedy zrobią wszystkie niezbędne badania. Dziękuje za troskę :)
        • gontcha Re: Czerniak 11.12.06, 15:34
          Xal,
          Trzymam mocno kciuki za powodzenie operacji, jak i za pozytywny wynik hist-pat.
          Nich się okaże, że to nieszkodliwa torbiel, albo coś podobnego.
          U mnie 8 miesięcy po usunięciu czerniaka znaleziono na wątrobie 2 zmiany - i
          USG i TK nie dawało jednoznacznego wyniku - po operacji było wiadomo, ze to
          niezłośliwe i nie mające nie wspólnego z czerniakiem zmiany - czego i Tomkowi
          życzę :)
          Głowa do góry.
          Czekam na wieści i serdecznie pozdrawiam,
          Anka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka