Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      niedobory

niedobory

(11 wyników)
    • Dziewczyny, mam pytanie o gastroskopię a nie mam czasu na przeszukiwanie wątków i bardzo potrzebuję pomocy. Właśnie udało mi się załatwić sobie gastroskopię na cito na przyszły tydzień, dziś idę do rodzinnego po skierowanie. Jak większość z Was mam problem z niedoborami (żelazo, witaminy, minerały) ale podejrzewam, że nie jest to tylko skutek niedoczynności po usunięciu tarczycy lecz wynika to również z na razie jeszcze niezdiagnozowanego problemu układu pokarmowego (prawdopodobnie bakteria/p...
    • Witam, pomóżcie..mam już dosyć. włosy mi lecą na potęge, śpię 12 godzin na dobę, nie mam apetytu, smaku, zawroty głowy. osłabienie, bóle łydek, rąk, drętwienie dłoni i stóp... ciągle płaczę i wątpie już w to że ktoś mi w końcu pomoże. sad Nie mam siły wstać z łóżka, budze się zmęczona, padnięta i nie mam siły na nic... w sobotę pojechałam na izbę przyjęć zrobiono mi morfologię, w której nie widać niedokrwistości z b12. Natomiast w czerwcu 2012: witamina b12 165,4 pg/ml <191-663> o...
    • Czy przy niedoborach tez nie patrzycie na normę tylko na procenty? Jesli tak to mam kwas foliowy 25% potas 50% witamina D 17,5% (napisane jest, że poniżej 10 jest niedobór a od 10-do 30 b.niski poziom. Ja mam 17,5) Suplementować?
    • Prosze o pomoc !!, 1. przeczytałam na formu że są 2 mozliwości badania D3 jadna to poziom 25-OH D3... jaka jest druga ? 2. Czy można uzupełnić poziom D3 szybciej w warunkach szpitalnych, kroplówki ? 3. Czy ktoś z Państwa spotkał się z problemem przytarczyczek ? wyniki TSH 1,34 PTH 23,92
    • Witajcie. Dawno mnie tu nie było bo dotychczas czułam się świetnie. Na razie hormony mam w porządku i czuję się naprawdę dobrze - jeżeli chodzi o tarczycę. Za to od maja ( z przerwą lipiec sierpień) mam dziwne zawroty głowy, zaburzenia w chodzeniu, nogi i ręce mam jak z waty, uderzenia gorąca, zaburzenia pamięci. Cały czas czuję się jakbym była po kilku głębszych. Jak leżę jest ok jak wstaję to już nie bardzo. Drugi raz leżę w szpitalu i szukają szukają szukają, badają co mogą , robią ...
    • Witam Was wszystkich bardzo serdecznie, chorobę zdiagnozowano u mnie ok rok temu, objawy miałam chyba podobne jak większosć z was: senność,apatia,zimno,bardzo swędziały mnie łokcie i skóra głowy no i cera która perzypominała papier ścierny.... leczę sie pod stałą kontrolą lekarza - euthyrox 50/75 oto moje wyniki wraz z dawkowaniem i samopoczuciem: [b]1)grudzien 08 [/b]- dawka euthyrox 50 (brak badań FT3,FT4)bardzo złe samopoczucie drżenie rąk,sennosc,zmiany nastroju wypadanie włos...
    • To co napisze na ten temat jest wyjasnieniem ze jesli wyniki sa OK. nie zawsze jest odzwierciedleniem tego co dzieje sie w organizmie. Normy (juz pisalam tez na ten temat), sa opracowane na podstawie badan wykonywanych u zdrowych ludzi (a my mamy Hashimoto). Robi sie badania np:poziomu wit.B12 u 30 zdrowych osob i na tej podstawie ustala sie normy. Gdyby ktos ustalil normy poziomu tej witaminy u chorych na Hashimoto to te normy bylyby calkiem inne. A to co jest jeszcze w normie nie za...
    • czy moge Cię zapytać, jaki miałaś poziom witaminy B12, gdy stwierdzono u ciebie anemię? a jakie masz poziom żelaza? jeżeli nie chcesz na forum, to proszę bardzo o maila z informacją dziękuję i pozdrawiam
    • B 12(16)

Poczytajcie. O ta witaminke musimy dbac tak jak o zelazo www.vegetarian.pl/download/B12_sur.pdf
    • Witam, Mam pytanie, czy - oprócz wcześniej wspominanej wit. F - bierzecie wskazane (zalecane) przez endo jakieś witaminy?
    • Witaj :) Wiem ,że temat anemia masz już w małym paluszku. Tak więc mam do Ciebie pytanie. Przy niedoczynności tarczycy może występować anemia. Z badań moich raczej to nie wynika- lekarz powiedział OK sa dobre Erytrocyty 4,55 ( 3,7- 5,1) Hemoglobina 13,4 (12,0- 16,0) Nie sprawdzałam poziomu ferrytyny i też nie robiłam nigdy badania TIBC. Powinnan takie badanie zrobić? Jeśli tak to które powinnam zrobić pierwsze? Lekarz nawet nie wspomniało takich badaniach. Dopiero wczoraj czytając...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się