Dodaj do ulubionych

Do morgana_le_fay

23.04.05, 11:28
Witaj smile
Wiem ,że temat anemia masz już w małym paluszku. Tak więc mam do Ciebie
pytanie. Przy niedoczynności tarczycy może występować anemia. Z badań moich
raczej to nie wynika- lekarz powiedział OK sa dobre
Erytrocyty 4,55 ( 3,7- 5,1)
Hemoglobina 13,4 (12,0- 16,0)
Nie sprawdzałam poziomu ferrytyny i też nie robiłam nigdy badania TIBC.
Powinnan takie badanie zrobić? Jeśli tak to które powinnam zrobić pierwsze?
Lekarz nawet nie wspomniało takich badaniach.
Dopiero wczoraj czytając Twoją odpowiedz dla Gosi zrozumiałam, że mając dobrą
morfologię można mieć anemię!!!
Pozdrawiam Ada
Obserwuj wątek
    • nefretete8 Re: Do morgana_le_fay 23.04.05, 11:36
      Aduś najpierw TIBC potem dla potwierdzenia robi się ferrytyne ale TIBC jako
      pierwsze wykrywa niedobóe żelaza[wg ksiązki medycznej]
      • aada1 Re: Do morgana_le_fay 23.04.05, 11:40
        Witaj Gosiu smile
        Skierowanie na badanie TIBC dostane od lekarza internisty czy muszę płacić?
        Ada
        • nefretete8 Re: Do morgana_le_fay 23.04.05, 11:42
          hejka}internista powinien Ci dać }}}}}Powiedz że czujesz się bardzo osłabiona
          etc bo cholera wie ,żeby nie powiedział że jesteś przewrażliwiona z nimi nigdy
          nie wiadomo poczekaj chwilkę znalazłam coś dla Ciebie muszę cześć wkleić a
          część przepisać
          • nefretete8 Re: Do morgana_le_fay 23.04.05, 11:53
            na stronce Różańskiego którą raz podawałam mam info o żelazie [plus co to jest
            transferryna i ferrytyna]www.pwsz.krosno.pl/~henroz/ferrum.htm

Zgodnie z oznaczeniem poziomu zeaza w surowicy,tranferyna lub TIBC jako
            wskaźnik mogą potwierdzić lub nie rozpoznanie niedoboru lub nadmiaru żelaza
            ,w niedoborze żelaza ilość transferryny i TIBC ulega podwyższeniu przed
            spadkiem stężenia żelazaw surowicy.Dlatego sa to bardzo istotne parametry dla
            wczesnego rozpoznania niedoboru żelaza zaraz napisze więcej
            • nefretete8 Re: Do morgana_le_fay 23.04.05, 12:01
              Transferyna to białko transportujące żelazo we krwi.W niedoborze żelaza wzrasta
              stęzenie transferyny,w ten sposób ulega podwyżeszeniu zdolnośc wiązania żelaza
              [TIBC]
              nadmiar żelaza powoduuje obniżenie TIBC.Obniżone stężenie transferyny i TIBC
              świadczy o"
              hemachromatozie
              zakażeniu ,raku
              niedoborze białka

Ferrytyna najbardziej nadaja się do rozpoznania zaburzeń przemiany żelaza ,jej
              wartość pozwala wnioskować o rezerwach żelaza w organizmie
              Ferrytyna jest cząsteczką magazynującą żelazo w komórce ,zarazem chroni ona
              organizm przed żelazem występującym w formie wolnej,gdyż jon żelazowy i
              żelazawy są czynnikami szkodliwymi
              Pomiędzy ferrtyną występującą w surowicy i ogólną ilością FE w organizmie
              panuje określona równowaga.Ferrytyna w surowicy w niewielkim stopniu jest
              naładowana żelazem i ma krótki okres aktywności biologicznej.W niewielkich
              ilościach ferrytyna występuje także w krwinkach czerownych
              • nefretete8 Re: Do morgana_le_fay 23.04.05, 12:07
                Jest ona wskażnikiem zaopatrzenia układu wytwarzania krwinek czerownych w
                żelazo ,w krwinkach bialych zawartość ferrytyny jest 1000-krotnie wyższa.Cały
                szereg komórek rakowych zawiera ferrytynę w wysokich stężeniach.Podczas wzrostu
                nowotworów jest ona uwalniana w określonym stopniu.
                OBNIZONE STĘZENIE FERRYTYNY oznacza zawsze niedobór żelaza.Już na długo przed
                zmianą innych wartości klinicznych obniżenie stężenia ferrytyny prowadzi do
                diagnozy"niedoboru zelaza".
                Współzależność pomiędzy ogólnym stężeniem żelaza a stężeniem ferrytyny
                przedstawiam się następująco:jeden mikrogram ferrtyny odpowiada 8 miligramom
                żelaza.W przebiegu leczenia preparatami FE moze być pomocne oznaczenie
                ferrtyny ,wynik ten wskazuje kiedy należy przerwać leczenie aby nie spowodować
                nadmiaru w org tego pierwiastka
                • nefretete8 Re: Do morgana_le_fay 23.04.05, 12:09
                  Podwyżeszenie stężenia ferrytyny oznacza nadmiar żelaza
                  choroby wątroby
                  nowotwory
                • nefretete8 Re: Do morgana_le_fay 23.04.05, 12:09
                  To by było tyle pozdrawiam Aduś:}}}}
    • aada1 Re: Do Gosi od Ady 23.04.05, 12:31
      Gosiaczku wielkie dzięki, jesteś cudowna.
      Właśnie wyczytałam na stronce u Różańskiego, że zawroty głowy i szum w uszach
      mogą być z niedoboru żelaża w organizmie. Pójdę w poniedziałek do lekarza. Jak
      nie dostanę skierowania to badanie zrobię prywatnie.
      Dzięki jeszcze raz, Adasmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka