odry

(30 wyników)
  • Witam, czy przy odrze zawsze musi wystąpić gorączka? JAk nie spanikować i nie lecieć z byle wysypką bezsensu do lekarza ?? I jak nie przeoczyć prawdziwych symptomów?Byłam z synkiem już kilka razy u lekarza w zeszłym tygodniu w związku z zapaleniem oskrzeli ...
  • Chciałabym zaszczepić córkę tylko przeciwko odrze (z pominięciem różyczki i świnki, które według mnie nie należą do groźnych chorób i nie sądzę by była potrzeba dodatkowo szczepić na te 2 choroby). Którą szczepionkę: ROUVAX ATTENUVAX RIMEVAX powinnam wybrać?
  • czy można zaszczepic dziecko pojedynczą szczepionką przeciw odrze? Bo w internecie są sprzeczne informacje: raz, że można szczepić tylko potrójną, ale można też znaleźć informacje o szczepionkach pojedynczych np. rouvax
  • No wlasnie - ale...... Studiuje edukacje wczesnoszkolna i przedszkolna. Mam dziecko, ktore powinno juz byc jakis czas temu zaczepione na odre swinke rozyczke. Wszedzie czytalam, ze NIE MA szczepionki platnej, jest tylko ta bezplatna, budzaja wciaz WIELE KONTROWERSJI. A tu nagle na studiach mowia, ze jest szczeionka platna - kosztuje okolo 100zl i jest bezpieczna bo wyjalowiona. Te dostepnie bezplatnie to szczepionki koreanskie.....itp, itd. Nie wiem co mam myslec. Czy to taki oswiecony wykl...
  • czy szczepionka przeciw odrze, śwince i różyczce jest bezpieczna w przypadku dziecka z silną alergią na białko mleka krowiego.Córka do tej pory była szczepiona szczepionkami "zwykłymi" nie skojarzonymi i po kazdym szczepieniu występowały objawy uboczne.moje pytanie: czy szcepić wogole? czy szczepionka mmr(którą szczepią w naszej przychodni)jest bezpieczna i najlepsza dla dziecka ze skazą białkową? czy są inne?
  • Pani doktor, 9 dni temu córeczka była szczepiona przeciwko odrze, śwince i różyczce (szczepionka nosiła chyba nazwę Priorix).Od piątku córcia ma mniejszy apetyt (choć dziś jadła już trochę lepiej) i była troszkę marudna, niespokojnie spała. dziś zauważyłam za uszkiem nieco powiększony węzełek chłonny (mały groszek) - czy to mogą być objawy po ostatnim szczepieniu? Co do węzełków to córeczka ma kilka wyczuwalnych na potylicy (od kilku miesięcy) i jeden za uszkiem po przebytej ró...
  • U osoby zaszczepionej osoby? Dziecko ma dokładnie wszystkie objawy, obejrzane zostało przez studentkę AM (swoje własne "diagnozy" uważam zazwyczaj za nadmiar wyobraźni) . Lekarka pojawi się niestety dopiero jutro po południu. Czy jest możliwość wystąpienia choroby na którą szczepiono?
  • Syn ma 13,5 m-ca ale od stycznia ciagle jest niezdrowy ( z małymi przerwami). Ma za sobą temperaturę utrzymującą sie ponad tydzień w granicach 37,8 do 39 stC, dwukrotnie ropny katar, długotrwały kaszel (ponad 1.5 m-ca), zmiany osłuchowe w oskrzelach, dwukrotne zakażenie ucha środkowego (zakończone antybiotykiem bo przeciwzapalne nie działały). Teraz znowu ma zatkany nos od blisko 2tyg. W zeszłym tygodniu gorączkował przez 3 dni (38,3tC) ale udało sie zbić i nie wróciła Synek napewno jest w ok...
  • Witam,mój synek jest alergikiem(niestety)ma uczulenie na również na białko i żółtko jajka kurzego.Zastanawiam się czy w takim przypadku można szczepić go tą państwową szczepionka dodam że był szczepiony wcześniej 6w1.Moja siostra w prawdzie 10 lat temu miała odroczone szczepienia z tego powodu a potem sprowadzaną specjalną szczepionkę właśnie przeciwko odrze śwince i różyczce.Powiem że mam zamiar szczepić synka jeśli to możliwe po prostu strasznie boję się żeby nie zaszkodziła bo ale...
  • wg kalendarza powinno być w 13-14 m-cu życia. Czy dziecko, które ma 12 m-cy i 2 tygodnie może być zaszczepione? Bo serio zgubiłam się, czy to traktować jako przełom 13/14 m-ca czy to za wcześnie?
  • Czy w ogole jest taka możliwość? Czy w PL trzeba koniecznie szczepić na te choroby szczepionką skojarzoną? Czy szczepionki pojedyncze na ww. wymienione chorony są bezpieczniejsze niż skojarzone? Jest mniej powikłań? Macie jakieś doświadczenia? Proszę o radę.
  • Pani Doktorze, Mam niespełna trzynastomiesięczną córeczkę. Wiem, że teraz przypada termin kolejnego szczepienia (odra/świnka/różyczka). Zastanawiam się dlaczego teraz robi się szczepienie na te choroby? Czy faktycznie często zdarza się ciężki ich przebieg? Po prostu pamiętam z własnego dzieciństwa, że ja sama i rodzinne oraz znajome dzieci chorowały na te choroby, ale nie przypominam sobie, żeby wynikło z tego coś poważnego. Czy nie jest to czasem efekt tendencji szczepienia na wsz...
  • pani dr :) moj synek w wieku 8 mies. dostal silnej alergii na bialko jaja kurzego, po szczepionce na swinke odre rozyczke wysypka na skorze zaostrzyla sie bardzo, do tej pory /ma 3 latka/ walczymy z atopowym zapeleniem skory, mam mlodsza corke 11 mies./ i na razie nie ma wiekszych wysypek ale nie podaje jej nic z nabialu i nic z jajkiem choc zauwazylam ze po zjedzeniu produktow je zawierajace pojawiaja sie czerwone plamy na buzi, jest na mleku HA i w zwiazku z tym mam obawy co do tej s...
  • Pani Doktor , mam pytanie przed nami owa szczepionka synek ma 16m- cy , czy należy się jej obawiać , czy jest bezpieczna? jakie są przeciwwskazania? i jakie są skutki uboczne ? jakoś ciągle o tym myślę , mam nadzieję że Pani odpowiedź pomoże mi przwtrwać w spokoju to właśnie szczepienie . pozdrawiam Tika.
  • Panie Doktorze, proszę o radę - szczepić czy nie? Tyle się czyta o dziwnych powikłaniach po tej szczepionce wraz z autyzmem. Jakie są statystyki? Mamy termin szczepienia na 19 grudnia no i nie wiem co robić. A może Dziewczyny - Wy , macie jakies doświadczenia? Z góry dziękuję za wskazówki.
  • Mam pytanie w związku z tym szczepieniem, gdyż sporo złego słyszałam konkretnie po szczepieniu na odrę (złego w postaci np.zahamowania rozwoju, upośledzeń)- czy Pani dr i pozostałe forumowiczki spotkały się z takimi historiami?I czy skoro to szczepienie jest obowiązkowe to nie można się faktycznie wymigać jak się nie chce na odrę zaszczepić?
  • Witam Panie doktorze, proszę o odpowiedź jak to jest ze szczepieniem MMR,mieszkamy w Niemczech córka ma 14 miesięcy, pierwszą szczepionkę Priorix tetra dostała 14.10.08r. a drugą 18.12. Jak to wygląda w kalendarzu szczepień w Polsce? Znajoma zrobiła "wielkie oczy" jak usłyszała,że MMR u nas był dwa razy w tak krótkim czasie. Serdeczne dzięki za odp. Pozdrawiam
  • pani doktor i forumki. Syn tydzien temu skonczyl serie antybiotyku na zapalenie ucha i oka. byl chory przez 2 tygodnie i bardzo biedny. teraz jest w koncu w dobrej formie i odzyskal apetyt. na piatek mamy zaplanowanie szczepienie (odra, ospa, rozyczka) a za tydzien mamy leciec do PL. i teraz mam dylemat. czy korzystac z tego, ze dziecko zdrowe i szczepic? tym bardziej, ze za tydzien zaczynam urlop i gdyby synek zle sie czul to jestem z nim w domu. czy nie szczepic, bo organizm jeszcze m...
  • Podobno Priorix jest lepszy. Ale czemu? Powoli zbliża się termin tej szczepionki u mojej Córki (za niecały miesiąc skończy roczek). Dodam, że Panienka jest troszkę alergiczką - z uczulenia na mleko już wyrosła, uczulenie na jajko jest nadal. W sensie jajka w życiu nie jadła - uczulenie widzę po swojej diecie, bo karmię Ją piersią i to duuuużo. Panniczka jest raczej niejadkiem, zupki, kaszka są średnią atrakcją, owocków nie lubi, pierś rządzi. Ostatnio (tydzień temu) ważyła 8600, w...
  • Witam Pana, Poprzednio pisałam, że mój synek (14 miesięcy) był szczepiony tydzień temu na odrę świnkę i różyczkę. 2 dni po szczepieniu dostał zapalenia napletka, wymaz spod napletka wykazał fatalne bakterie ze wzrostem b. obfitym: pseudomonas, klebsiella oraz enterococus. Gorączki nie miał, a jedynie słaby apetyt. Wkraplaliśmy na siusiaka krople Floxal + okłady z riwanolu. Opuchlizna zeszła, apetyt wrócił, napletek jest jeszcze lekko czerwony. Niestety wczoraj dostał gorączki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się