odry

(136 wyników)
  • Sama nie wiem ale objawy pasują do odry. Mały od poniedziałku jakoś zaczął się dziwnie czuć, taki marudzący, nos zapchany, w nocy chrapał i ciężko oddychał. W czwartek pojawiła się temperatura, w nocy również wieć w piątek byliśmy u lekarza i okazało się że ma początki zapalenia jamy ustnej, pełno w buzi miał takich grudek i dziąsła czerwone i obrzęknięte. Już w czwartek pojawiła się taka drobna wysypka na brzuszku i pleckach, niewielka, pokazałam pediatrze ale nic na to nie mów...
  • Drogie Mamy. Jak szczepiłyście swoje pociechy. Szczepionka skojarzona MMR i nawet Priorix budzą tyle kontrowersji, że aż boję się szczepić dziecko. Na stronie Centrum Medycznego Damiana znajduje się informacja, ze na życzenie sprowadzają pojedynczą szczepionkę na odrę Rouvax/Rimevax. Co wybrać? Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z pojedynczą szczepionką na odrę?
  • Dziewczyny mam pytanie. Która z Was nie szczepiła dziecka tą szczepionką. Słyszałam o wielu powikłaniach po niej i boje się teraz zaszczepić na nią swoją córeczkę. Mała źle zniosła ostatnie szczepienie, miała powikłania i chcę odwlec jak najdłużej to szczepienie. Słyszałam, że wystarczy napisać jakieś oświadczenie w przychodni. Czy to prawda? Nie naślą na nas sanepidu? Aha i można zaszczepić dziecko szczepionka nie skojarzoną przeciwko odrze. To szczepienie chciałabym wykonać małej, ale...
  • Słuchajcie. Moja córka - 16 miesięcy, zaczęła w sobotę rano gorączkować. Leciał jej też wodnisty katar z nosa, ale taki dziwny, który wogóle nosa nie zatykał i nie utrudniał oddychania ani trochę. Gorączka była od 37,2 do 39. Do tego łzawiły jej oczy zwłaszcza jak popatrzyła na TV lub na okno. Wczoraj byłam u lekarza. Wykluczył: gardło, przeziębienie, trzydniówkę i zęby. Powiedział, że nie wie co to jest. Tymczasem wieczorem za uszami pojawiła się wysypka... Rano za uszami były c...
  • czy taka poronna postać odry po szczepieniu MMR jest zaraźliwa????????????
  • Witam wszystkie mamusie. Bardzo proszę was o radę:Moja córeczka ma 19 miesięcy od środy walczymy z gorączką,(miała nawet 40 st.)do tego katar a jak by było mało to wychodzą jej dwa ząbki(7) dzisiaj co prawda nie ma temp. Ale za to ją wysypło ma wszedzie a za uszami najbardziej do tego ją swędzi.Byłam z nią w środę u lekarza przepisała jej antybiotyk hiconcil co po 3 dniach wogóle nie pomógł wiec dała jej klacid do tego eurespal, acidolac i do zbicia gorączki nurofen i panadol.D...
  • odra(11)

W jaki sposób mój 11 miesięczny synek mógł zarazić sie odrą? Z nikim chorym nie miał kontaktu, nawet lekarka stwierdziła,że nie pamięta co to odra bo to już rzadka choroba. Skąd więc to u niego?
  • Moja 13 -sto miesięczna córeczka zachorowała na odrę . Czy ktoś wie czy podanie antybotyków może ją uchronić przed powikłaniami
  • byłam u lekarza i przy okazji postanowiłam zapytać o mozliwość zaszczepienia córki przeciwko odrze bez uzywania szczepionki skojarzonej, tzw. MMS. pani doktor usmiechnęła się i powiedziała, że takiej szczepionki nie ma, że juz się nie produkuje i mogę zaszczepić tylko skojarzoną. powiedziała też, że z zagranicy też nie sprowadzę, bo tego po prostu nie ma. nie ma tez podobno szczepionek przeciwko różyczce i śwince oprócz tego MMS. czy któraś z mam dowiadywala się o szczepionkę prze...
  • Jestem przerażona, w marcu moja córka będzie zaszczepiona przeciw śwince, odrze i różyczce. Tydzień temu poznałam terapełtkę dzieci autystycznych i dowiedziałam się, że po tej szczepionce istnieje ryzyko wystąpienia autyzmu u dzieci. Ona - ta terapełtka, twierdzi, że w jej grupie uczestniczy aż pięcioro dzieci z autyzmem po szczepieniu! Dlaczego my rodzice nie wiemy nic na temat ryzyka jakie ponosimy szczepiąc dzieci. Czy nie można tej szcepionki zastąpić inną? Zastanawiam się czy w ogóle zas...
  • Czy ktoś z Was szczepił dziecko na odrę, świnkę, różyczkę ( w wieku 13 miesięcy) oddzielnymi szczepionkami? Czy jest to już możliwe w Polsce, czy trzeba sprowadzać te szczepionki zza granicy?
  • tydzień temu mały dostał szczepionkę na odrę, świnkę różyczke, od tamtej pory brak apetytu jak zbliżam się z łyżeczką to zaczyna wymiotować dodatkowo awersja na mleko czy to przez szczepionkę? długo to będzie trwało?
  • Witam poszukuje wszelkich informacji i opinii o szczepieniu skojarzonym odra-świnka- różyczka (MMR)i ewentualnego wpływu tego szczepienia na wywoływanie autyzmu u zaszczepionych dzieci. (Już jakis czas temu podobno był film na ten temat, niestety nie oglądałem) Będę wdzięczny także za Wasze opinie/informacje (czy szczepinie swoje dzieci tą szczepionką?) Pozdr Mateusz
  • Szczepienie w warunkach szpitalnych na odrę, świnkę i różyczkę. Szczepić na ospę korzystając z okazji opieki medycznej i minimalizacji "kłutych sytuacji", czy raczej lepiej osobno? Biję się z myślami.
  • 5 dni temu synek 6-letni dostał temp. 38 zt. Na drugi dzień 37,8.Od początku narzekał że gardło mu boli ,bez żadnych innych objawów.po 2 dniach dołączył lekki katar,chrypka i suchy kaszel.trzeciego dnia wysypka zaczynajaca sie od twarzy,za uszami ,po kilku godz , juz na calym ciele,drobniutka jak mak,wolnego miejsca nie bylo na ciele.w nocy troche sie wypocil i wysypka zaczela przechodzic,sprawdzilam rownież buźkę,na dziąsłach miał białe duże pryszcze.Dziś z rana wysypka jest ...
  • Witam. Czy ktoś z forumowiczów zna miejsce gdzie można kupić szczepionkę pojedynczą/monowalentną przeciw odrze? Ogólnodostępne są szczepionki 3 w 1, a z zakupem pojedynczej mam problem. Dodam, że w aptece twierdzą, że jeśli w hurtowni nie ma to sami też nie będą mieć. Sanepid poinformował mnie, że nigdzie już nie dostanę takiej szczepionki. Może mieliście podobny problem?
  • czytam mnóstwo o szczepieniach i choć mam jeszcze sporo czasu do słynnej szczepionki odra-świnka -różyczka, chciałabym / po konsultacji z pediatrą, ale nie z przychodni/ zaszczepić córkę tylko przeciw odrze. mam pytanie - czy ktoś ma takie doświadczenie za sobą? chętnie skorzystam, bo wygląda na to, ze trzeba będzie stoczyć wojnę z przychodnią...
  • Proszę o radę.Moja córka skończyła 6 lat.Powinna mieć powtórzone szczepienie na odrę, świnkę i różyczkę, ale pani doktor w przychodni stwierdziła,że teraz szczepi się dzieci przeciw tym chorobom w 13 roku życia.Co wy robicie z tym szczepieniem.Pozdrawiam.
  • Mojego pięciloetniego synka obsypało na brzuszku ,plecach, udach-czerwona wysypka mniejsze wieksze plamki i krostki.Nie swędzą go one.Nie ma gorączki.Czuje się dobrze.Dziewczyny czy myślicie,ze to odra i jak Wasze dzieci przechodzily takie choroby..?
  • Na dniach mam szczepić mojego synka na odrę, świnkę i różyczkę. Z różnych względów nie chce tego zrobić ani MMRem ani Priorixem. Nie orientujecie się czy można sprowadzić pojedyncze te szczepionki z zagranicy? Szczególnie na odrę i świnkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się