odry

(13 wyniki)
  • Drogie Mamy i Tatusiowie! Chcę zapytac, czy spotkaliście się osobiście bądź z opowiadań z autyzmem u dzieci zaszczepionych przeciw odrze?? Dośc często przewija się ten problemem w opracowaniach medycznych, wszędzie jednak mówiąc o jego istnieniu, twierdzi się, że kojarzenie tej szzcpionki z autyzmem jest nadużyciem! Z drugiej strony w zeszłym roku alarmująco zwiększył się odsetek zachorowań na odrę u dzieci. Nie wiem, czy powinnam decydowac się na zaszczepienie syna, gdy ukończy rok. R...
  • Dziewczyny, doradźcie, szczepić czy nie ? bo czytam w necie i już mam mętlik w głowie. Szczepienie mam wyznaczone teraz na luty ale je odwlekę bo mały urodził sie cały m-c wczesniej. Piszą mamy, żeby nie szczepić dziecka z problemami neurologicznymi, bo ponoć one się jeszcze bardziej pogłebiają. I jeszcze autyzm...... Lepsza szczepionka Priorix (jest u mnie w przychodni)niż MMR. Synek jest cały czas rehabilitowany z powodu asymetrii ciała i kręczu szyi, poza tym ma nadal tendencję...
  • Słuchajcie, mam w srode szczepienie i nie wiem czy isc czy nie. Szczepie w zwyklej przychodni. Mały zaczyna 14 mc urodzeniowy i nie wiem czy to nie za wczesnie. Mowilam babce, ze to wczesniak i mozeby tak pozniej, ale ona ze nie, ze wg kalendarza. Co myslicie? Kurde, boje sie. A moge sobie zazyczyc, zeby to odroczyli?
  • Dziewczyny mam dzis albo jutro zaszczepic mała ale boje sie..w sobote mamy jechac nad morze i boje sie ze sie mala mi rozchoruje albo cos bedzie nie tak...co myslicie?
  • Doświadczone w tym względzie mamy wcześniorków! Stoje przed dylematem, w kwietniu czeka nas to szczepienie i wylawiam wszelkie informacje na ten temat, na polskim rynku w zasadzie pod uwagę moge brac dwie szczepionki albo MMR II albo PRIORIX - którą zalecili Wam lekarze dla Waszego wcześniaka? Jola
  • co robicie szczepicie czy nie ? słyszałam że szczepionka MMR wywołuje skutki uboczne u niektorych zdrowych dzieci bo jest za silna.. wywołuje min. autyzm. Podobno uszkadza jelita a mój Mateuszek miał martwicze zapalenie jelit i mam dylematy co robić. Do tej pory szczepiłam go wszystkim co proponowali + zalecane- i było wszystko ok. W tym przypadki mam dylemat. Podobno jest inna szczepionka na ten zestaw chorób ale nie wiem jak sie nazywa ale czy jest lepsza ? Co Wy robiłyście z ...
  • Szymon za miesiac konczy roczek(az dziwne jak szybko to minelo). I ma mieć szczepienie , ale czytalam ze moze pojawic sie wysypka itd, czy wasze dzieci dostaly te szczepionke w terminie?Czy mialy jakies złe objawy? My jeszcze musimy miec zgode naszego lekarza.
  • Mój synek we wtrek był nim zaszczepiony, w środę zrobił 3 luźne kupki (wybaczcie za słowo), w czwartek była jedna i w piatyek jedna też luźne oczywiście. Dodatkowo w czwartek po południu dostał temperatury, mierzona w pupie 39 stopni dzis rano po ibufenie troszkę spadła. Myślicie, ze to po tej sczzepionce? Jesli tak to jak długo te objawy się będą utrzymywały, czy może powinnam lecieć do lekarza od razu? Pozdrawiam
  • Powiedzcie proszę jeśli nie zaszczepię malca p/odrze swince i rozyczce i dajmy na to zachoruje na odrę, to mogę go skutecznie wyleczyć? Najbardziej obawiam się zapalenia mózgu. Co robić? Szczepić czy nie????
  • Alek od dzisiejszego ranka ma wysypkę na buzi, za uszkami i na plecach - czerwone wypukłe plamki, na buzi zlewające się w większe. Nie ma temperatury, ale jest marudny i płaczliwy, łapie się za uszka i włoski na głowie, zrobił rzadką i śmierdzącą kupkę rano, w nocy pojękiwał przez sen i miał rewolucje w brzuszku, bąki szły także za dnia. Niechętnie jadł, był płacz i każdy posiłek wciskany na raty. Generalnie Malutki wygląda kiepsko. Dostał 2 x syropek z wapniem. Do naszego pediatry pójd...
  • Drogie mamy zaszczepiłam pisklaka tydzień temu na odrę/świnkę/ różyczkę (priorix jeśli dobrze pamietam) i ospę. Wszystko było ok az po jakichś 6 dniach pojawił się stan podgorączkowy (ale mała nie marudziła więc nie dałam nic na temp) a potem wysypka tylko taka dziwna - pojedyńcze kropki na brzuszku i plecach w duzych odstępach, płaskie i różowe. Własciwie nic nowego do jedzenia nie dostała (zresztą ta pokarmowa wysypka u niej wyglądała inaczej), żadnego nowego proszku, oliwki e...
  • boje sie tej szczepionki...
  • Pytanko do mam które mają już za sobą (tzn raczej maluszki...) szczepienie przeciw śwince, różyczce i odrze. Kacper przeszedł takie 07.02. a dzis ma podwyższoną temp. 37.5 najwięcej i mocno powiększone węzły chłonne. Czy to tak moze być? Wiecie coś na ten temat? Pielęgnierka mówiła mi że może mieć temp. i wysypkę ale o powiększonych węzłach nie mówiła nic. I teraz nie wiem czy lecieć jutro z nim do lekarza czy poczekać? Nie chciałabym go ciągać by własnie w przychodni czegoś nie d...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się