Forum Zdrowie Nowotwory-damy radę !
ZMIEŃ
      onkologia

onkologia

(17 wyników)
    • Najważniejsze osiągnięcia w onkologii klinicznej – 2006 rok W dniach 16–17 czerwca 2006 r. w Beverly Hills (Kalifornia) przedstawiono najważniejsze osiągnięcia w dziedzinie onkologii klinicznej w 2006 r. W niniejszym opracowaniu zaprezentowano najważniejsze osiągnięcia dotyczące nowotworów litych (z wyjątkiem raka nerki, ze względu na omówienie tego problemu w lutowym wydaniu czasopisma). źródło: www.eonkologia.pl/articles.php?s=f&id=8851 Wybrane nowotwory umi...
    • Operacje są odraczane z powodu braku krwi. Ambulans krwiodawstwa ma być podstawiony jutro-06.07.06 a krew ma być przeznaczona dla pacjentów Centrum Onkologii- czyli chorych na raka.Ambulans będzie oczekiwał na dobrowolnych dawców w godzinach 10-15. Piszę tego posta dla wszystkich zainteresowanych- wiadomość można potwierdzić w Centrum Onkologii- organizatorem jest Zakład Chemii Klinicznej Centrum Onkologii. Post ten umieściłam na kilku forach, może kogoś to zainteresuje?
    • Asia chcielibyśmy zasugerować również powstanie takiej listy z uwagi, że to może być bardzo pomocne wielu ludziom. W Polsce jest dużo szpitali, które specjalizują się w leczeniu określonych odmian nowotworów stosując metody leczenia niedostępne wielu szpitalach w Polsce tzw. unikatowe, jak na polskie warunki. Lekarze często nie informują swoich pacjentów o innych możliwościach leczenia w innych szpitalach na terenie kraju. Tobie pozostawiamy do rozważenia i w odpowienim miejscu po...
    • Dziś potwierdziły się moje najgorsze przypuszczenia, a mianowicie usłyszałam od lekarza prowadzącego (Głuchołazy), że mój tata ma nieoperacyjny złośliwy nowotwór płuc, z przerzutami. Wg. lekarza nie ma również możliwości zastosowania radioterapii, ani chemioterapii. Lekarz zaproponował tylko leczenie objawowe (za około 1,5 tygodnia wypis do domu)- co dla mnie brzmi jak odroczony wyrok. Mój ojciec o tym nie wie, nie dopytywał się, lekarz go nie poinformował a ja nie miałam serca tego ...
    • Chciałabym usłyszec opinie nt WCO ( szczegolnie oddziału ginekologicznego )w Poznaniu. Jakie macie doswiadczenia? Na ile dobrzy sa tam fachowcy? Byłam tam dzis niestety- jesli chodzi o zyczliwosc- to takiego słowa chyba tam nie znaja- poczawszy od informacji przez rejestrscje, pielegniarki i lekarzy. Pal licho zyczliwosc- oby byli fachowcami
    • Od miesiąca wiem, że moja Mama jest chora na rak płuc. Rak niestety w 4 stadium. Mama paliła prawie 30 lat. Jest po pierwszej chemii i pierwszej dolewce (chyli chyba pod drugiej chemii - nie wiem czy to się tak określa). Tak naprawdę nie wiem po co piszę - do tej pory tylko czytałam Wasze posty i stąd czerpałam wiedzę i mój kontakt z tym forum był bardzo bierny. Chyba chciałam opowiedzieć o dotychczasowych kontaktach z Centrum Onkologii i skonfrontować to z Waszymi opiniami. To...
    • Witam wszystkich. Kilka dni temu u mojego Taty zdiagnozowano dwa spore brodawczaki na pęcherzu moczowym. Tata dostał już skierowanie do szpitala, ale o tym, do jakiego się zgłosi ma podobno zadecydować sam. Moją pierwszą myślą było, że najlepszym wyborem będzie pewnie Centrum Onkologii w Warszawie (tam zresztą mieszkamy), zwłaszcza, że już na tym forum kilka osób wspominało o dr Rogowskim. Mam rację?.... Jeżeli ktoś z Was orientuje się, czy dr Rogowski przyjmuje prywatnie, a moż...
    • Kiedy zaczynałem wolontaryjnie przychodzić do dr K. do ambulatorium Kliniki Chemioterapii u nas w Instytucie, musiałem przebijać się przez tłum pacjentów - zwykle lekarz musiał przyjąć, zbadać, zdiagnozować i podjąc decyzję odnośnie kwalifikacji do leczenia około 60-70 chorych dziennie. Daje to jakieś 6 minut na pacjenta. Dr K. był swego czasu na stażu w Wielkiej Brytanii i opowiedział mi pewną poglądową historię. Opiekun jego stażu, konsultant z Kliniki Onkologii w Londynie, zszedł kt...
    • tym razem jesteśmy tam z moją Teściową. Guz pęcherza został dziś usunięty. Doktor Rogowski mówi, ze niestety był bardzo duży i nie wiadomo, czy nie będzie konieczna bardziej radykalna operacja:( Wyniki histo jak zwykle za ok. 10 dni. Jeśli ktoś miał doczynienia z guzami pęcherza to proszę napiszcie, czego można się spodziewać. Coś nowotworowy mamy ten 2007 rok:( pozdrawiam Bożena
    • Onkologia, zaczynam odnosić wrażenia, to cyrk. Nikt nie ponosi żadnej odpowiedzialności. Większość stosuje spychologię, decyzji nie ma komu podjąć. Działania prowadzone są doraźne, brakuje planu leczenia. Zróbmy tak a może tak, jak nie pomoże to może inaczej, jak nie ten lek czy schemat to może tamten. Uczestniczę już ponad rok w tym teatrze i jestem już zniechęcony. Placebo byłoby chyba o wiele skuteczniejsze a przynajmniej mniej szkodzące.
    • Witam serdecznie. Jestem na Waszym forum po raz pierwszy- jestem zupelnie zagubiona i nie ukrywam, ze licze, ze znajde pomoc wlasnie tutaj... 2 miesiace temu mojej mamie wycieto guza piersi- byla to operacja oszczedzajaca. Pobrano wycinek do badania- na wynik ktorego mama miala czekac 2 tygodnie. Czekala...ponad 6 tygodni- by dowiedziec sie, ze byl to nowotwor zlosliwy. W przyszlym tygodniu zatem kolejna operacja- usuniecie wezlow... Nie wiadomo jednak, ze zostanie przyjeta na te ...
    • chciałam się zapytać, czy ktoś z państwa wie gdzie można zrobić dermatoskopię w Warszawie za darmo, czy Centrum Onkologii albo Poradnia dermatologiczna na Koszykowej dysponuje dermatoskopem.
    • witam Was! pisze do Was w sprawie mojego Dziadziusia, u ktorego wlasnie zdiagnozowano guza pluca. przepraszam, ze moze bede pisac chaotycznie, ale nie wiem od czego zaczac... ja nie zyje w polsce, dlatego tak bardzo bardzo Was o pomoc prosze. Dziadzius mieszka w malutkiej miejscowosci na wschodzie polski, chcemy go jak najszybciej przeniesc w jak najlepsze rece. ale nie orientujac sie w polsce nie mamy pojecia gdzie... prosze Was bardzo, czy mozecie mi napisac, w jakich miastach ...
    • Proszę o pomoc.
    • Proszę o podpowiedź co do lekarzy. Jesteśmy w Instytucie Onkologii w Warszawie u Pani Nagadowskiej. Czy wiecie coś może na jej temat? Czy jest to dobry lekarz?
    • Wtajcie. Moja znajoma ma przerzuty do płuc. W Gdansku nie chcą Jej juz leczyc, ale oczywiscie nigdzie nie skieruja.... Chce sie udac do prof Krzakowskiego z Z Warszawskiego centrum onkologicznego. Może wiecie czy przyjmuje gdzies prywatnie????? pzdr
    • Mój synek ma we wtorek rano mieć biopsję-podejrzenie nowotworu nerki. 2xusg i tomografia nie odpowiedziały jednoznacznie na te podejrzenia. Dodam, że mały wyszedł kilka dni temu ze szpitala zakaźnego po p[rzebytej mononukleozie. Ma nadal powiększone wątrobę i śledzionę. Dziś lekarka- homeopatka (z doświadczeniem onkologicznym) powiedziała mi, że nie rozumie decyzji profesora, że w takiej sytuacji należałoby jeszcze zaczekać, że przy mononukleozie wszystko jest nieproporcjonalne, i...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się