Forum Kuchnia Wegetarianizm
ZMIEŃ
      orzech

orzech

(14 wyniki)
    • - miałem okazję zakupic paczuszke i spróbować gdyz smakołyk ten szybko zniknał z rynku: podobno znacznie drozej rosjanie sprzedaja je na zachód Orzech cedrowy jest nasieniem jednego z NAJSTARSZYCH drzew na kuli ziemskiej i niezwykle cenionym juz w starożytności. ( Zapewne był tez powszechnym pożywieniem plemion pierwotnych - bo choc niekoniecznie wiedzieli że zawiera tyle wspaniałego białka i witaminy A :) to na pewno odkryli że jest to pokarm który daje im energie i mozna się n...
    • Znacie może jakieś fajne przepisy z użyciem różnych orzechów, migdałów, sezamu tudzież innych orzechowatych? Niekoniecznie na słodko. Bo tak mnie ostatnio naszło na różne takie gadżety i szukam inspiracji.
    • Orzechy(8)

witam :) na ktoryms, z postow przeczytalam, ze orzechy powinny byc zamoczone na kilka godziny przed spozyciem. Pytanko : dlaczgo? Co przez to sie uzyskuje? Oraz czy dotyczy to tylko orzechow wloskich? Jak jest np. z pestkami (juz wyluskanymi :) ) slonecznika, z dynia ? Pozdrawiam
    • Bez czego nie wyobrazacie sobie waszej diety? Co lubicie najbardziej, co musicie jesc (moze codziennie?), z czego nie potrafilibyscie zrezygnowac? Ja uwielbiam domowe musli, ktore jem codziennie na sniadanie. Mieszam platki owsiane, jeczmienne i zytnie, dodaje owoce (glownie truskawki, maliny, czasem banana czy brzoskwinie), lyzeczke miodu, kilka migdalow i zalewam mlekiem sojowym Alpro. Juz wieczorem kladac sie spac ciesze sie na moje sniadanko. Zawsze gdy musze zjesc cos innego...
    • Czesc! Przegladajac to forum znalazlam tylko 1 witarianina czyli Ciebie. Odnosnie takiej diety mam pytanie, ktore mnie nurtuje. Twoja dieta sklada sie glownie z warzyw, owocow, orzechow i nasion, czy tak? Czy Ty przy takiej diecie nie jestes zbyt szczuply, czy posture masz normalna? Czy zeby dostarczyc odpowiedniej ilosci kalorii przy takiej diecie trzeba zjadac spore ilosci pozywienia?
    • poprosze o jakies przepisy witarianskie, w miare mozliwosci ludzkie miary ;] /szklanka, lyzka/ .
    • Chciałem zrobić sobie własnej roboty masło orzechowe i teraz mam pytanie czy robi sie je z prażonych orzechów,nasion,pestek?? czy z surowych??? jakby ktos mial jakies doswiadczenia z tym zwiazane to piszcie (jakie składniki ,ile itd),dzienks
    • Opakowanie tego doskonałego dania, za jedyne 3,89 zł, można obejrzeć tu: sec25.webpark.pl/leczo.jpg
    • Witam, jestem początkującą wegetarianką i proszę o pomoc. Trochę czytałam i co nieco wiem, ale czy ktoś mógłby mi napisać, powiedzmy coś w stylu przykładowego jednodniowego jadłospisu. Jak jecie, aby wszystko było w porządku, czy przechodząc na wegetarianizm, robiliście to stopniowo czy od razu mięso na bok? Mam wiele pytań i wątpliwości....
    • Trafiłam na informacje, że soja i czerwona fasola sprzyjają alergiom. Wszelkie inne strączkowe wręcz przeciwnie, ale uważajcie na soję i czerwoną fasolę. Mają działanie prohistaminowe.
    • PODSTAWOWE GRUPY ŻYWNOŚCI, KTÓRE ZAPEWNIAJĄ WŁAŚCIWĄ DIETĘ KASZE - np. jęczmienne, ryż, kukurydza, pszenica (chleb), owies. ROŚLINY STRĄCZKOWE - np. fasola, groch, soczewica, soja (ugotowane lub w postaci kiełków) ORZECHY I ZIARNA - np. wszystkie typy orzechów, masło orzechowe, dynia, słonecznik, ziarna sezamowe. WARZYWA - (ugotowane lub surowe) OWOCE - (świeże, suszone lub konserwowane). NIEKTÓRE Z WEGAŃSKICH GŁÓWNYCH SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH BIAŁKO Podstawową rolą spożyw...
    • Chciałbym przejść na weganizm ale prowadze szybki tryb życia yzn. szkoła i nie mam czasu na gotowanie, jedzenie jakichś ziaren itp. Prosze o rady ja postawić pierwsze kroki wśród wegan?
    • Na wp.pl pojawił się ciekawy artykuł, przedstawiający prawdziwe oblicze wegetarianizmu i o jego negatywnym wpływie na młodzież. wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5818990&_err=1 Kawałek artykułu: *** Wegetarianizm nie dla młodzieży Dieta wegetariańska nie jest fizjologicznie właściwa w żywieniu młodych ludzi, ponieważ wykluczenie mięsa pozbawia organizm m.in. żelaza i witaminy B12 biorących udział w natlenianiu organizmu - uważa dr Agata Wawrzyniak z Wydziału Nauk o Żywieniu ...
    • Jak myślicie czego będzie brakować w mojej diecie jeżeli mam problemy z paznokciami - sąsłabe, łamią się, rozdwajają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się