Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      poddasze

poddasze

(16 wyników)
    • Witam! We wspólnocie jest mieszkanie na poddaszu, ma skosy. Inwentaryzacja budowlana z maja 2005 wykonana przez Zakład Budowlany i Drogowy X... Y... określiła powierzchnię tegoż na 57 m2 - liczone przy podłodze. Jednak w wymienionym dokumencie brak opisu metody pomiaru - wg której PN (czy musi zawierać?), brak stwierdzenia czy i jakie uprawnienia w tym względzie posiadał wykonawca inwentaryzacji (czy musi zawierać - kto może wykonać taką dokumentację?). Gmina wytknęła te uchybieni...
    • Witam, niedawno staliśmy się posiadaczami mieszkania z antresolą. na pierwszym zebraniu uchwalono wysokość zaliczek na ogrzewanie. dotąd były one uzależnione od powierzchni mieszkania, teraz przegłosowano, że 60% zaliczki stanowi zużycie ciepła, a 40% nadal uzaleznione jest od powierzchni. Wg nowego systemu na poddaszu za ogrzewanie płaci się jak za zboże. Zarządca wini antresolowców za to, że nie oszczędzają, a tymczasem okazało się, że dach jest do remontu właśnie z powodu nie...
    • Jeżeli mamy mieszkanie na poddaszu we wspólnocie i korytarz ma wysokość poniżej 210 cm czy opłaty liczone z powierzchni powinny być liczone z calej powierzchni, czy powinny uwzgledniać bonifikaty ze wzgledu na wysokość. W akcie notarialnym powierzchnia jest liczona po podlodze bez uwzglednienia wysokości
    • Witam, Chciałbym kupić poddasze od wspólnoty ktorej jestem czlonkiem. Poddasze jest w Warszawie na Mokotowie w kamienicy przedwojennej. Ile to może być warte? Pozdrawiam Piotr
    • Jestesmy wspolnota od lutego.87%udzialow posiada gmina.Jest to stara kamienica z poddaszem na ktorym znajduja sie mieszkania socjalne.W calej dokumentacji budynku spelniaja one wszystkie normi na mieszkania.Jednak 4lokale maja ponizej 10m2 a jeden ma 4,5m2.W wiekszosci w lokalach mieszka jedna osoba.Wiadomo kto tam mieszka-zbieracze smieci,menele,chory umyslowo(na 4,5m2).Moje pytanie brzmi-co my jako wspolnota mozemy zrobic aby ich sie pozbyc?Sanepid nie ma kompetencji,administrator gminny ol...
    • Witam serdecznie, staram się o wykup mieszkania w kamienicy w której jeszcze nie było żadnych wykupów. Nieruchomość jest już po inwentaryzacji i okazuje się że na poddaszu jest lokal który nie spełnia norm lokalu mieszkalnego (wysokość, bark oświetlenia )i nigdy nie uzyska tytułu lokalu samodzielnego. Obecnie mieszka tam rodzina która ma trzykrotny wyrok eksmisyjny( z 1999r !!) i olbrzymie zadłużenie. Moje pytanie : czy taki lokal na poddaszu nie spełniający norm lokalu mies...
    • a konkretnie poddasze - mam wszystko zalatwione wlacznie z zaplata za grunt - napisalam pismo do Zarzadcy / a jest nim prywatny zarzadca - kobieta/ z prosba o wyznaczenie terminu podpisania aktu notarialnego. Prosze o rade co moge zrobic w wypadku zlosliwego "utrudniania"i przedluzania wyznaczenia terminu za rady dziekuje.
    • Wspólnota mieszkaniowa zaadoptowała poddasza, które zostały wykupione na własność. Źródłem ogrzewania w tych mieszkaniach jest własne centralne ogrzewanie z indywidualnych pieców gazowych. Pozostała część budynku (stara) ogrzewana jest z miejskiej sieci grzewczej. Klatki schodowe ogrzewane są też z sieci miejskiej. Właściciele mieszkań poddasza nie partycypują w kosztach ogrzewania części wspólnej. Moje pytania są następujące - 1. czy można zmusić właścicieli z poddasza do uczest...
    • Po krotce: WM 12 mieszkan w tym cztery mieszkania z ostatniego pietra z zajetym poddaszem nieuzytkowym (tak mamy w swoich aktach notarialnych) i czescia klatki schodowej (jest po jednym mieszkaniu na pietrze wiec lokator z gory zajal czesc klatki od naszego pietra a wiec mamy z nim wspolne pietro) - przez dlugi czas utrzymywali ze te powierzchnie sa kupione ale okazalo sie ze nie aktem notarialnym, a wiec de facto bezprawnie zagarneli czesci wspolne, oczywiscie wszystkie oplaty byly ...
    • Witam, zakupiłem mieszkanie dwupoziomowe i podczas kupna poinformowano mnie, że czynsz za piętro (poddasze) jest niższy niż za pomieszczenie zasadnicze. Jednak okazało się, że Zarząd liczy sobie normalną stawke za pomieszczenie przynalezne jak za dół. Co z tym można zrobic i jak to wygląda w prawie zwyczajowym i administracyjnym. Dzieki
    • Witam. Mam 2 pytania. 1. Mieszkam w budynku gdzie są 4 mieszkania po prawie 60 metrów i 2 mieszkania o pow. 30 m na poddaszu budynku. Udziały były rozliczone właśnie z tych powierzchni. Właściciele mieszkań na poddaszu zwiększyli swoje mieszkania o około 50 % tj. 15 metrów. zagospodarowali powierzchnie pod skosami. Nie mamy zarządcy, więc sami podejmujemy decyzje. Chcemy żeby właściciele mieszkań na poddaszu ponosili większe koszty . Do tej pory np. za opał płacili połowę. W tej chwili...
    • Witam, zastanawiam sie nad zakupem poddasza w kamienicy na terenie Warszawy do adaptacji na mieszkanie. Jakie sa ceny takich strychów? A może ktoś z Państwa wie o sprzedawanym własnie strychu? Jesli sa jakies rzeczy na które powiniennem zwrócić szeczególną uwagę będę wdzieczny za wszystkie sugestie. Pozdrawiam Michał mjs80@gazeta.pl
    • Witam. Chcę nabyć piętro kamienicy- jest ono w stanie surowym zamkniętym. Razem z nim nabywam projekty i prawo do nadbudowy poddasza użytkowego ze spadzistym dachem. Oprócz mnie w kamienicy jest dwóch innych właścicieli. I teraz pytanie- czy dach, który wybuduję jest częścią wspólną? Jeśli tak- czy wszyscy powinni partycypować w kosztach jego budowy? Kto staje się właścicielem wybodowanego poddasza użytkowego? Zakupione piętro chcę po remoncie przeznaczyć na lokal użytkowy, a pod...
    • byla mowa o poddaszach - to straszne , ludzie poremontowali surowizne na wlasne mieszkania a ty taka "wtopa" - polacy to straszny narod, zazdrosny i zawistny - wogole te Wspolnoty to jakis dziwne "twory" , babcie, ktore powykupowaly mieszkania maja teraz "wladze" i gnoja innych - straszne. Ale to Polska wlasnie.
    • kupiłem mieszkanie z antresolą od dewelopera, powierzchnię antresoli mam policzoną wg zasady do 1,4m wysokości 0% powierzchni, 1,4-2,2m 50% powierzchni, >2,2m 100% powierzchni pytanie brzmi czy antresola wogóle powinna być wliczana do powierzchni użytkowej zarówno jako metraz mi sprzedawany jak i udział w nieruchomości? wątpliwości biorą się z zapisu w ustawie 'o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego' Art. 2 pkt 7. www.prawo.le...
    • Jak,bez pozywania do sadu,zmusic sasiada do placenia za sprzatanie.jestesmy mala wspolnota 6 mieszkan.Wspomniany sasiad,najpierw zgodzil sie na zatrudnienie sprzataczki i placenie swojej czesci,a po kilku dniach wycofal sie mowiwc ze on sam bedzie sprzatal kolo siebie, musze dodac ze jego mieszkanie miesci sie na poddaszu.Facet jest mocno starszy i nie boi sie juz sadu,a wszelkie argumenty,ze jest tez czlonkiem wspolnoty i ma pewnw obowiazki nie przynosza skutkow.Poza tym,wogole n...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się