Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      poruszony

poruszony

(8 wyników)
    • Piszecie tu o ksiązkach smiesznych, tych z dzieciństwa i tych do których wracacie wiele razy, a jaka jest ksiązka która was szczególnie poruszyła, kazała się "zatrzymać" i zatanowić chwilę i długo potem jeszcze myśleliscie o tym o czym przeczytaliście w niej. Moją taką książką jest "Zniewolone dzieciństwo" Alice Miller. Mimo że opisane tam sa fakty zaczerpniete z biografii i nie tylko, trudno mi sie pogodzic że to naprawdę miało i ma nadal miejsce. Pozdrowienia.
    • Czy bywają jeszcze takie książki, książki, które pozostawiają ślad? Bardzo proszę o propozycje.
    • POSŁUCHAJMY DRUGIEJ STRONY - O NAJWIĘKSZYM OSZUSTWIE STULECIA 66 pytań i odpowiedzi ▬1▬ Jakie dowody istnieją na to, że narodowi socjaliści Niemiec zabili sześć milionów Żydów? ■ Ż a d n e. Wszystko, co mamy, to powojenne zeznania przeważnie pojedyń- czych "ocaleńców". Zeznania te są sprzeczne i niewielu mówi, że byli świad-kami jakiegoś "gazowania". Nie ma współczesnych dokumentów czy twardych dowodów, np. krematoriów zdolnych do usunięcia milionów zwłok, usy...
    • W odniesieniu do słów Pana Maliszewskiego chciałbym podjąć jedynie dwie kwestie. Po pierwsze, Pan Maliszewski chyba na zbyt daleki plan odstawia fakt, że w skład tomu "Reszta krwi" wchodzą wiersze, które Wojaczek miał zamiar opublikować, a przyczyny, względem których się tam nie znalazły, nie dają się zamknąć wyłącznie w tłumaczeniu ich nieobecności niedoskonałością artystyczną. Proszę wierzyć, przyczyny te były daleko bardziej złożone (wystarczy zajrzeć do "Noty edytorskiej" Bogusława Kierca...
    • "Kwietniowa czarownica" to już niestety trzecia i ostatnia powieść tej autorki, którą skończyłam i czuję taki niedosyt... Czy ktoś poleci mi coś innego autora, ale o tych samych klimatach? Może ktoś też jest tak, jak ja oczarowany jej książkami i poleci coś innego, co równie mocno go poruszyło? Co czytać po Axelsson?
    • czytałam kiedyś opowiadanie, które mnie mocno poruszyło. Być może było zamieszczone w Fantastyce, nie pamiętam. Opowiada o człowieku, który się budzi rano i stwierdza, że został sam na świecie, wszyscy ludzie (i chyba zwierzęta) zniknęli. Nie pamiętam też zakończenia...czy ktoś w ogóle kojarzy? pozdrawiam :)
    • Ta książka, własciwie cała trylogia oraz późniejsze publikacje z serii "Rozmów z ..." jest ze wszech miar wspaniała, przenosi nas w cudowny obszar pełen pokoju i radości, zrozumienia i miłości. Jest to obszar jasnosci i glebokiego wgladu. Jest to miejsce, w ktorym mozliwe staja sie rzeczy wykraczajace poza wszystko, co dotad moglismy" Prosze wypowiedzcie sie na jej temat, podyskutujmy. Wyrazmy swoje zdanie. "rafalmalus@post.pl"
    • Albo Miłosz wycofa swe dzieła, albo nikt z nim nie wygra. Taka jest prawda. Oto poeta nad poetami. Wielki współczesny. Obok Niego stąpają jeszcze Szymborska i Różewicz. To cieszy - ogromnie. I choć inne dziedziny, sfery życia i kultury podupadają, to polskiej literaturze nie brak głosu. Tylko co będzie, jak Ich już nie będzie? Trzeba powołać nowe, młode pokolenie. Niech oni też dają świadectwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się