Forum Auto-Moto Bezpieczeństwo na drodze
ZMIEŃ
      poszkodowany

poszkodowany

(24 wyniki)
    • Cos tam sobie pisza w [b][/b] o potraceniu, ktorego sprawcami maja byc, wedlug swiadka, sami piesi. Jak Was interesuje to sobie poczytajcie. Jednak od tekstu lepsze sa komentarze. Wprawdzie nie dalem rady przeczytac ich wielu, ale generalnie piszacy, ktorzy przeciez nie widzieli zdarzenia, "biora strone" biednych pieszych. Bez wnikania. Ciekaw jestem czy te internetowe wpisy nie przekladaja sie na ich zachowania na przejsciach dla pieszych. O, tu mamy miszcza, ktory rozwiazanie widzi w wieksz...
    • Ciąg dalszy [b][/b] o ciągu dalszym [b][/b] o kolizji z motocyklistą. Dostałem pismo z WRD KPP powiadamiające mnie o skierowaniu do sądu wniosku o ukaranie ... motocyklisty w związku z kolizją. Otrzymałem możliwość występowania w procesie jako oskarżyciel posiłkowy w sprawie, w której będę występował w roli ... poszkodowanego. Zgłupiałem kompletnie. Odmówiłem wszak przyjęcia mandatu, byłem przesłuchiwany w charakterze podejrzanego o popełnienie wykroczenia a teraz zostałem poszkodowany...
    • W innym watku, na temat OC rowerzystow, powstala watpliwosc czy tak maly pojazd moze cokolwiek kosztownego wyrzadzic duzemu. Wczoraj po poludniu doszlo do kolejnego wypadku na przejezdzie kolejowym. TIR wjechal prosto pod pociag. Niestety zginely dwie osoby. O dziwo wsrod nich nie bylo kierowcy ciezarowki. Nie zginal nawet maszynista. Dwie ofiary to zawartosc pociagu, ktory przeciez tak goruje masa i potega nad lichutkim pojazdem. Prawdopodobnie do masakry doszlo nie w wyniku uderzenia, t...
    • Jestem sprawcą drobnej kolizji. Ze względu na to, że straty w pojeździe poszkodowanego są małe, spisaliśmy oświadczenie. Gdy doszło do usuwania szkody, okazało się ze likwidator chce abym przesłał mu potwierdzenie szkody, oraz ksero moich dokumentów. I tu rodzi się pewna wątpliwość. Po co mu ksero moich dokumentów? Czy ktoś spotkał się z taką praktyką, czy może ktoś podać podstawę prawna żądania ksera dokumentów? Pozdrawiam
    • Witam Wszyscy, jako użytkownicy dróg chcielibyśmy aby przynajmniej nie były one dziurawe. W tym wątku chcę zabrać głos niejako z obu stron barykady. 1. Pracuję w firmie (prywatnej) która jest odpowiedzialna za pewien, niewielki odcinek drogi krajowej (przy tym fragmencie stoi jedno z naszych urządzeń technicznych) i zmuszeni jesteśmy dbać o teren wokół niego i co za tym idzie - również o nawierzchnię drogi. Ponieważ to droga krajowa-zatem ruch na niej jest na oko 25 tys. pojazdów na...
    • Co się dzieje z OC poprzedniego właściciela jeśli zamiast po przepisowych 30 dniach wypowiedziałam je 31 dnia od daty zakupu (mój błąd kalendarzowy)? Czy muszę je ponownie wypowiedzieć? Bo to, że będę musiała zapłacić podwójne OC to wiem. Chodzi mi o to, czy to stare OC nadal istnieje. Proszę o radę.
    • Nasze dbajace o nas panstwo wymodzilo pare lat temu ustawe, w ktorej czarno na bialy napisano, ze auto po likwidacji szkody nie moze byc wiecej warte niz przed. Pomysl moze i z sensem, bo dlaczego TU maja placic za zalozenie np. ksenonow za zwykle lampy. Mialo byc pieknie, a wyszlo jak zawsze... TU wyciagnely z tego wniosek, ze kazde auto powyzej 3 lat jest wyeksploatowane wiec nalezy potracac z wyplat. Dopoki wyplata jest z AC, jest to sprawa pomiedzy TU, a klientem, ktory...
    • pomocy!(6)

Witam, może ktoś mi pomoże? Ostatnio dostałem wezwanie z policji. Poinformowano mnie, że doszło do kolizji z pieszym w miejscowości X na ul.Y. i że zbiegłem z miejsca zdarzenia. Policjant poinformował mnie, że świadkowie zeznali, że wyjezdzając tyłem z posesji doszło do kolizji na przejściu dla pieszych. Dodam, że wjazd do posesji jest centralnie na pasach. Pamiętam dzień, pamiętam, że wtedy byłem w tym miejscu ale żebym kogoś potrącił - to nie za bardzo pamiętam. Mam prawo jazdy od 1...
    • Zwykły wypadek. Pózny wieczor, jazda ponizej dozwolonej szybkosci, absolutna trzezwosc ale stało się.Nie widzialem nikogo na pasach, nie hamowałem. Obrazenia poszkodowanego były duze ale ostatecznie okazały sie lzejsze niz poczatkowo stwierdzono,pokrzywdzony dochodzi do zdrowia Kwalifikacja od 6-ciu m-cy do 8 lat.Zeznania swiadkow sprawcy i prokuratury pokrywaja sie. Nigdy wczesniej nie byłem karany, nie mialem wypadku. Postanowiłem poddac sie samoukaraniu chociaz moj rzreczozna...
    • sądy?(9)

miałem 1,5 roku temu kolizje, pierwsza sprawa w sadzie byla pod koniec sierpnia, druga okolo 20 października, w sprawie jestem świadkiem a obwinionym jest drugi uczestniuk kolizji samochodowej. Czy ja jako świadek a de facto poszkodowany (tylko w swietle prawa skoro postepowanie jest z oskarzenia publicznego to jestem chyba tylko swiadkiem)dostane jakas informacje jak sie sprawa w koncu zakonczyła? czy sąd listownie mnie powiadomi czy skoro jestem swiadkiem (mimo ze poszkodowanym)...
    • jakie skótki moze ponieśc kierujący który był sprawdca kolizji i zbiegłz miejsca wypadku? widzieli to swiadkowie i sprawa trafila juz do sadu. Ofiary kolizji z obrazeniami w okolicach kregów szyjnych trafili do szpiala
    • Jest niejako zwyczajem, że obowiązek pokrycia kosztów sądowych przez sprawcę wypadku jest cedowany na skarb państwa a wyroki za ciężkie wypadki śmiertelne ferowane są w zawiasach a odszkodowanie dla pokrzywdzonych wypłaca (albo nie) ubezpieczyciel - to w rezultacie sprawca prawie zawsze nie ponosi jakichkolwiek realnych konsekwencji. Chciałbym w jakiś sposób zorganizować ruch na rzecz realnej i osobistej odpowiedzialności cywilnej (nie mylić z odpowiedzialnością karną) spr...
    • Witam serdecznie. Chciałem się zorientować w następującej kwestii: dziś 1 raz w życiu miałem (na szczęście) delikatną kolizję drogową. Wjechałem delikatnie samochodowi poprzedzającemu w jego tył. Po kolizji wysiedliśmy z samochodu, kierowca, w którego auto uderzyłem obejrzał go, miał tylko lekko wgnieciona głowke od haku holowniczego. Pytanie następujące: jeżeli rozstaliśmy się bez żadnych kar finansowych i policji z obydwu stron i ten kierowca spostrzegł by u siebie już w domu n...
    • Witam. Niedawno spowodowałem wypadek drogowy. Zbliżałem się do skrzyżowania ze światłami. Miałem zielone i skręcałem w lewo, gdy z naprzeciwak z dużą prędkością nadjechała Skoda. Doszło do zderzenia. W wyniku tego kierowca Skody pojechał dlaje skręcając lekko w prawo, wjechał na słupek i dalej potrącił rowerzystę na przejściu. I na koniec jeszcze lekko stuknął skręcające warunkowo Polo. Ja doznałem lekkich obrażne kręgosłupa (noszę kołnierz). Kierowca Skody również doznął lekkie o...
    • Dzień Dobry chciałabym prosić o małe spostrzeżenia i porady w sprawie kolizji drogowej, która miała miejsce 2 lata temu. Szybko opisze całą sytuację i z góry dzięki za Wasze opinie. 2 lata temu spowodowałam kolizje drogową, była obecna policja, pogotowie nie, bo nic się nikomu nie stało, ja byłam sprawcą wypadku i poniosłam wszelkie tego konsekwencje, zapłaciłam grzywne sądową, samochód poszkodowany został naprawiony z ubezpieczenia ( Warta). I myślałam sobie, że to wszystko ju...
    • Mam wrazenie, że przepisy są ustanowione nie w interesie klientów a firm ubezpieczeniowych. Pytanko: Dlaczego likwidatorzy są zatrudniani przez firmy, a uwierzcie robią wszystko, by poszkodowani nie uzyskali odpowiedniej rekompensaty. Może już czas zmienić przepisy i stworzyć niezależną od ubezpieczycieli instytucję zatrudniającą likwidatorów, ponieważ likwidator zatrudniany i opłacany przez firmy ubezpieczeniowe, nigdy nie będzie osobą zaufania publicznego. Swoją drogą wśód tych osó...
    • Witam wszystkich. Miłem takie zdarzenie - puknąłem babie w tył samochódu, kiedy ta, na widok ciężarówki z naprzeciwka, gwałtownie zachamowała. Nie było żadnych szans na wychamowanie - moja prędkośc to ok 30-40 km/h, padający deszcz.Kobieta poszkodowana, ekstra symulantka, trafia do szpitala, na szczęście tam, z braku jakichkolwiek obrażeń nawet jej nie przyjęli. Uszkodzenia samochodu poszkodowanej to zarysowania na zderzaku i poluzowana listwa, moje natomiast to "wklęśnięty" przed...
    • dwa miesiące temu gościu wiechał na mnie. Byłam zapięta w pasach ale i tak mocno szarpnelo mną. poszłam mu na ręke i nie wzywaliśmy policij, zgłosiłam uszkodzenie samochodu i dostałam już odszkodowanie.PO tym zajsciu nie czułam s ie najlepiej lekarz nafaszerował mnie lekami w efekcie tego po miesiacu nie nadawałam sie do żadnej pracy inie nadaje się nadal, azapowiada sie długie leczenie.Czy ktoś wie ,czy ja mogę ubiegać się teraz o odszkodowanie skoro odrazu nie zgłosiłam ż...
    • Pierwszy raz mi sie cos takiego zdazylo. Czy poza udostepnieniem polisy OC i napisaniem oswiadczenia o spowodowaniu szkody mam jeszcze cos zalatwiac? Dodam ze nie chce miec zadnych klopotow. Prosze o info jak zachowac sie w tej sytuacji
    • W jaki sposob nalezy wybrac ubezpieczyciela - glownie chodzi mi o OC? Nie mam doświadczeń, a autko już w drodze :) Co porównujecie,żeby wybrać najlepiej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się