Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      projekt

projekt

(495 wyników)
    • Witam Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami w kwestii kosztów adaptacji projektu, czyli wrysowanie projektu w działkę wraz z przyłączami. Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Pozdrawiam
    • Witam, Nie znalazłam podobnego wątku, pozwalam więc sobie założyć nowy. Chciałabym aby w tym wątku pojawiły się uwagi praktyczne na tematy: 1. Jaki wybrać projekt aby koszty budiwy ich wyposażenia nas nie pochłonęła do reszty. Na co zwrócić uwagę. Co podnosi koszt budowy. Co go obniża. 2. Błędy popełniane w projektach na jakie się nacieliscie. I na co tutaj zwrócić uwagę. 3. Co warto w domu mieć. A z czego zrezygnować. Ze za dużo pokoi. Ze za duży metraz. Brak balkonu. To wiem. A co ...
    • dobrze wiedzieć na co zwrócić uwagę podczas wybierania gotowego projektu. celne uwagi jakiś czas temu sama poszukiwałam projektu domu. wraz z mężem zdecydowaliśmy się na projekt gotowy. szukaliśmy w katalogach i w necie. w sieci jest dużo projektów, ale przypadkowo natkneliśmy się na wyszukiwarke łatwiej się szuka projektów niż w takim "papierowym" katalogu Pozdrawiam
    • W projekcie chce zmienić tylko okna ( pozamieniac miejsca ), żadnych większych przeróbek. Jak myślicie czy 2400 zł to rozsądna cena czy to za dużo?? Działka w Gorzowie Wlkp.
    • Zdecydowaliśmy się chyba z mężem na projekt archetyp.pl/projekt_driada_2/, a teraz dumam, czy pokoje po 13 metrów nie będą za małe, w tym projkecie prawą ścianę wyrównamy więc troszkę się jeden pokój i salon powiększą, proszę o Wasze opinie, uwagi, bo może ja czegoś nie widzę:(((( z góry dzięki
    • na dom 120-140 m kw z osobnym garażem. Mam 3 biura do wyboru, zadne nie jest z Warszawy (o ile to rzutuje na cenę), ale każde ma parę ciekawych realizacji. Orientuje sie ktos czy jest to raczej 10 czy raczej 50 tys?
    • Nie wiem czy to dobre forum ale może ktoś będzie znał odpowiedź na moje pytanie. Mamy stodołę, stoi w granicy. Chcemy ją wyburzyć. W starostwie powiedzieli nam, że musimy mieć projekt rozbiórki i zgodę na rozbiórkę. Czy taki projekt musi wykonać architekt i ile to może kosztować? Znajoma twierdzi, że taki projekt możemy sobie zrobić sami, bo w nim tylko pisze się, jak będą przebiegały prace itp.
    • Czy planujecie aktualnie budowe domu? Mam już działkę ale od czego mam zacząć? Do kogo mogę zwrócić się po pomoc? Macie jakieś rady? Uwagi?
    • garażu,zwykły,prosty taki do 50 m2.Jaki jest koszt postawienia takiego garazu?
    • przez te gotowe projekty mamy taki syw w polskim ktajobrazie, zero gustu... pozatym czesto sie zdaza ze koszt budowy domku z katalogu jest wyzszy bo technologia jest drozsza (na szerokie lawy fundamentowe -zdazaja sie szersze o 30 cm-sic!, czt wylewane zelberowe stropy :D) itp itd
    • Witam, robie remont i chce wyburzyc jedna scianke dzialowa i postawic troche dalej zeby poszerzyc lazienke, chce tez przesunac otwor na drzwi z korytarza do pokojuo ok. metra, czy w takiej sytuacji potrzebuje takie projekt przebudowy itp i jak mam to zalatwiac?
    • Witam . Mam pytanie ile może kosztowac projekt budowlany obejmujący wyburzenie ścianki działowej oraz postawienie dwóch ścianek kartonowo-gipsowych. Do tego ile może kosztować robocizna z materiałem oraz usługi kierownika budowy. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Szanowni Forumowicze - mam pytanie do szefów ekip wykonawczych, kierowników budowy oraz oczywiście do inwestorów. W telegraficznym skrócie - chcę budować dom, około 160 metrów p.u, w oparciu o projekt indywidualny. Diabeł finansowy jest prosty - czy na podstawie Waszych doświadczeń - jest sens zlecić opracowanie takiego projektu w formie, który jest podstawą uzyskania pozwolenia na budowę - będzie to projekt o pewnym stopniu szczegółowości, czy zlecić projekt wykonwaczy, który teoretycznie ma...
    • W ubiegłym roku kupiłam projekt budowalny domu jednorodzinnego bez piwnicy. Nasz projektant zaprojektował nam piwnicę i naniósł zmiany w oryginale projektu. Obecnie chcemy zrezygnowac z budowy piwnicy. Skontaktowałam się ze starostwem w tej sprawie i usłyszałam ze muszę kupic nowy projekt bo na tym z naniesionymi zmianami nie mozna juz nic zmieniać. czy znowu musze wydac 2000 zł aby dostac nową decyzję ?
    • Witam. Mam pytanie. Chce "dzwignąć" dom. Ile płaciliście za projekt nadbudowy o poddasze. Chciałbym mieć mniej więcej rozeznanie, by nie przepłacić.
    • Witam, jak znaleźliście projekt swojego wymarzonego domku? Które studio/pracownię polecilibyście do wyboru domu? Bedę wdzieczna za informacje.
    • Podjęliśmy decyzję o budowie domu i jestem przerażona. W głowie kotłują mi się setki projektów, a ja jestem coraz bardziej zestresowana. Dom musi być wąski - do 13 metrów, ma być dwuspadowy, mały (do 130 m)i prosty. Zastanawiam się nad indywidualnym projektem. Poradźcie mi na co zwrócić uwagę, o co pytać architekta i co mu ewentualnie sugerować?
    • Oto jest pytanie. Jak sobie czytam posty na forum to dochodze do wniosku że jestem głupi, znów głupi. Na poczatku byłem głupi, bo przyznaje że na budowaniu domów się znam niewiele (prawie nic), potem poczytałem kilka(set) listów, a zwłaszcza komentarzy stałych bywalców tego forum, i myslałem że jestem juz trochę mądrzejszy, potem czytałem dalej następne kilka(set) listów i stwierdzam że znów jestem głupu :( Zamierzam budowac domek jednorodzinny. Oczywiście najłatwiej wybrać pro...
    • nabylismy dom jest do remontu i zamierzamy go rozbudować,przebudować jesteśmy wlaśnie po pierwszeje rozmowie /kontakcie z architektem sprawę przedstawil następująco:(poki co droga mailową,wiec nie mielismy jeszcze okazji zapytać o szczegóły) I ETAP: inwentaryzacja stanu istniejacego II ETAP: przygotowanie wniosku o WZiZT III ETAP:koncepcja projektowa Każdy etap wycenił na konkretne kwoty ,z tym ,ze etap ostatni jest tańszy niż etap 1 i 2 Każdy etap konczy sie załata z naszej s...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się