Forum Gospodarka Fundusze Unijne
ZMIEŃ
      projekt

projekt

(110 wyników)
    • Witam! Mam pytanie czy w kategorii planowane wydatki w ramach projektu przy wnioskach do RPO należy podać tylko koszty poszczególnych prac planowane do poniesienia? czy taże koszty poniesione na przygotowanie dokumentacji projektu czy załaczników do wniosku np. studium wykonalności. Czy należy osobno wydzielać kwoty podatku Vat jeśli jest on kosztem kwalifikowanym.
    • Mam pytanie: czy możliwe jest podwyższenie kategorii we wniosku "Wynagrodzenia dla kadry zarządzającej" w trakcie trwania projektu - w sytucaji, gdy jest to uzasadnione zwiększeniem obowiązków (czego nie można było przewidzieć) i oszczędnosciami w innym kategoriach budŻetu. Wszkaże w wytycznych , ani nigdzie indziej nie wymiania się podwyżek jako kosztów niekwalifikowanych... czy ktos z Was zna przypadki przekonania IW do takiej propozycji? Pozdrawiam, Antonio
    • Czy można obecnie składać wnioski o dofinansowanie z EFS? Myślałam, że stary okres dofinansowania już się zakończył, nowy jeszcze nie zaczął, ale ostatnio gdzieś obiła mi sie o uszy ogólna informacja, że można składać wnioski (ale nie wiem nawet w ramach jakiego priorytetu) Gdzie szukać takich informacji? przyznam szczerze, że na stronie EFS nie mogłam znaleźć żadnej zakładki o naborze wniosków:(
    • Jak oceniacie projekt wniosku o dofinansowanie. Ja mam parę uwag np. nie wiem czy słuszne jest zmienianie struktury budżetu (wprowadzenie innych nazw kategorii budżetu) ludzie się przyzwyczaili już. Muszę zobaczyć czy wrzucono uzasadnienie takich zmian. Pozdrawiam
    • Podobno nowe projekty z FS 2007-13, aby przeszły ocenę formalną, muszą być objęte planem zagospodarowania przestrzennego gminy. Ktoś-coś o tym wie i może dać linka na jakąś wiarygodną informację?
    • projektów, wydaje się że całkiem sporo zarządzających firma prywatnymi, samorządowymi, rządowymi, rózniste agencje itp urządziły sobie eldorado. Chodzi to to, że pod pretekstem projektów wpisują sobie na konto zarządzania danym projektem całkiem spore pieniądze. A taka firma nie tylko w skali województwa ale i Polski może dostać np. kilka projektów do realizacji. I na pierwszym miejscu, a jakże często jako kierownik projektu czy koordynator figuruje prezes, dyrektor. A oprócz teg...
    • Moje pytane brzmi czy dla zespołu zarządzającego projektem (kierownika, z-cy, sekretarza czy księgowej) stosujecie PZP. Ja zupełnie nie wiem jak do tego podejsc. Trzeba robić przetarg? A jeżeli nie to jaką podstawę prawną podać na listach płac, bo żądają pieczęci zamówień publicznych z podstawa prawna.
    • Tak się zastanawiam, dlaczego - wg Waszego doświadczenia - projekty ponoszą porażki? Np. projekty społeczne?
    • Piszę projekt szkoleniowy z EFS - jakie funkcje nalezy uwzględnić: 1. koordynator projektu 2. kierownik projektu (czy to to samo, co koordynator?) 3. obsługa administracyjna 4. obsługa ksiegowa jeszcze o kimś trzeba pamietać? Grzegorz
    • czy można uwzglednić cos takiego w kosztach realizowanego projektu? Chodzi o szkolenie w ramach SPO-RZL. Jestem pracownikiem uczelni, przymierzam sie do napisania takiego projektu - jakie kwoty ewentualnie wchodzą w grę? pozdrawiam
    • WItam beneficjentów ;), Mam pytanie/problem związany ze sprawozdaniem dla Jednostki Wdrażającej (czyli Urzędu Marszałkowskiego) z realizacji projektu w ramach EFS Działanie 2.6. Ciekawa jestem Waszej interpretacji całej sytuacji. Otóż UMarsz. wymaga ode mnie sprawozdania z realizacji projketu za ostatni kwartał 2005 roku. Wszystko byłoby OK (pisać sprawozdania trzeba) gdyby nie fakt, że mój projekt wg wniosku, harmonogramu i umowy startuje 2 stycznia tego roku. Zadałam więc pytani...
    • Prosze o pomoc bardziej doswiadczone osoby. czy w trakcie realziacji i rozliczania projektu (3.1 ZPORR) wykazujecie koszty, ktore wczesniej nie zostaly uwzglednione we wniosku o dofiansnowanie - np. koszty pozwoleń, uzgodnien z roznymi instytucjami itp.? dodam ze sa to koszty niekwalifikowalne.
    • Po krótce przedstawię problem: Parafia rzymskokatolicka jest właścicielem dwóch kościołów: "nowego" z 1929 r oraz "starego" kościółka z XVII wieku. W "starym" kościółku od czasu wybudowania "nowego" nie prowadzi się działalności liturgicznej. Dlatego jest bardzo zaniedbany. Znajdują się tam unikatowe freski, jednak ich obecny stan jest - łagodnie mówiąc - opłakany. Obecnie jest przeprowadzany remont kościoła "nowego" (uszkodzonego m.in. z powodu szkód górniczych), dlatego też wsz...
    • Otrzymałam dotację z Urzędu Pracy (z funduszu pracy) na rozpoczecie działalności gospodarczej. Od 01.07.2006r. prowadzę Wypożyczalnie przyczep. Są to przyczepy towarowe (6 sztuk, w tym 3 sfinansowane z dotacji. W tym tygodniu zamierzam kupic nową lawetę brenderupa za kwotę 11tys. Czy jest szansa uzyskania jeszcze srodkow z funduszy unijnych? Dodam, że dzialalność prowadzona jest w miejscowości Moczyłki, woj. zachodniopomorskie.Jesli tak, to chetnie zlecę wykonanie projektu. Pozdra...
    • witam co w sytuacji gdy w okresie realizacji projektu (efs, zporr) zmienia się uzupełnienie, dokładniej nowe rozszerza grupę potencjalnych beneficjentów ostatecznych? można ich rekrutować automatycznie do projektu czy trzeba coś zmieniać we wniosku/ jakieś aneksy? macie może jakieś doświadczenie w tym temacie z góry dzięki za wasze opinie pozdrawiam marcin
    • Witam wsystkich poszukuje kogos kto zajmuje sie projektami głownie miejskimi ralizowanymi z fundusy UE. zabieram sie za prace mgr i mam kilka wątpliwości. Tydzień temu mój promotor zmienił mi temat pracy. Bede pisa parce o projektach realizowanyh w mojej gminie, moze ktos z was ma chwilke czasu i mze mi odpowiezie na pare pytań. pozdrawiam Wszystkich
    • Taką mam ideę - by nauczyć zainteresowanych tworzenia projektów. Co Wy na to? pozdrówka
    • koordynator projektu powinien być na etacie - takie są zalecenia. Ale jeżeli projekt jest (będzie...) realizowany przez uczelnię, na której jestem zatrudniony, to jak wtedy wygląda sprawa tego etatu? Przecież nie mozna mieć dwóch etatów w jednym miejscu pracy... Dodatek funkcyjny??? Będzie większy, niż moja podstawowa pensja! A za darmo robił tego nie będę...
    • Witam, pracuję w dużej firmie, w której zajmuję się wyłącznie finansowym rozliczaniem projektów (zarówno twardych jak i miękkich). Czy nie orientujecie się jak duże zapotrzebowanie jest na tego typu usługi? Chciałabym otworzyć coś swojego w tym zakresie.
    • Mam pytanie, może ktoś będzie wiedział coś więcej. Czy organizacja typu kościół może występować o środki unijne w ramach interregu albo EFS?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się